بانکداری ایرانی ـ تغییر در راس هرم مدیریتی بانک صادرات ایران به عنوان یکی از دیرپاترین و خوش نام ترین بنگاه های معظم اقتصادی کشور که بنا به ضرورتها و مقتضیاتی انجام گرفت این نوید را می دهد که با گزینش فردی شایسته و کارآزموده مسیر پرشتاب ارتقا جایگاه بانک صادرات ایران در عرصه ملی و بین المللی با قوت بیشتری ادامه یابد.
بدیهی است پس از هر تغییر مدیریتی ارزیابی ها و یا ابهاماتی در زمینه مسیر حرکت سازمان و یا چینش نیروها ایجاد می شود اما تدبیر شایسته و ارزنده در انتصاب زراعتی این دغدغه را بسیار کمرنگ کرده است زیرا پیشینه و سوابق مدیریتی وی نشان می دهد که تعالی سازمان متبوع برای مدیری مانند او بر هر مساله دیگری ارجح است .
در این نوشتار قصد مداهنه و یا عنوان این مطلب که مدیر عامل جدید این بانک به اصطلاح معجزه گراست و حلال همه مشکلات و تنگناها می باشد را نداریم اما ادای حق مطلب در زمینه ویژگی ها و صلاحیت های فردی و حرفه ای می تواند ذینفعان بانک یعنی سهامداران، مشتریان و کارکنان در خصوص صحت مسیری که پیموده خواهد شد را آسوده خاطر نماید.
به باور زراعتی که از جنس بانک و به تعبیری خاک خورده این عرصه است اصلاح و بهبود سازمان معطوف به تجدید نظر اصولی می باشد، تجدید نظری که به شکلی بر نظام های ارزشی، اعتقادات و طرز تفکر موجود در داخل سازمان اثر گذار است که مجموعه را با شتاب فزاینده تغییر، بهتر منطبق وهماهنگ کند این رویکرد ناظر بر بهبود و پرورش توانایی های سازمان است تا افراد بر اساس توانمندی و قابلیت ها نقش سازنده خود را ایفا کنند.
مدیر عامل جدید بانک صادرات ایران با توجه به تجربیات و اندوخته های علمی به خوبی واقف است که گام برداشتن برای بهبود شرایط بنگاه بزرگ اقتصادی نظیر بانک صادرات مستلزم همکاری همه مجموعه و تعامل با سایر اجزای اقتصادی کشور است و دوره جزیره ای عمل کردن سازمان ها و بنگاه های اقتصادی سپری شده است. در این راستا ماموریت سازمان تحت نظرش را کاهش مطالبات معوق، پرداخت تسهیلات بر اساس رویکردهای اقتصاد مقاومتی و توجه به بخش های واقعی اقتصاد و جذب منابع ذکر کرد. که تحقق اهداف ملحوظ شده در این زمینه می تواند ضامن موفقیت بانک باشد. به نظر می رسد در تفکر زراعتی در عین حال که رقابت میان اجزا شبکه بانکی وسیله و عامل موثری برای ارتقای کیفیت خدمات و بهبود فرایند فعالیت های اقتصادی است اما ضرورت همگرایی و تعامل و هم افزایی بین بخشی در شرایط حساس کشور نیز مورد توجه است.
از سوی دیگر مدیر عامل بانک صادرات ایران، ضمن اشاره به ضرورت اجرایی شدن محورهای ابلاغی مقام معظم رهبری در زمینه اقتصاد مقاومتی با تاکید بر ایجاد حداکثر ارزش افزوده برای همه ذینفعان، توجه به نیروی انسانی به عنوان ارزشمندترین دارایی سازمان، را از اولویت های اساسی بر می شمارد.
استفاده بهنگام ومرتبط از توانمندی و قابلیت¬های شخصی و ذاتی کارکنان بصورت مستمر و با دیدی عمیق و روشن نه تنها تحولات سازمانی را موثرتر و کاراتر می نماید بلکه بهره وری به عنوان پیش نیاز توسعه و بالندگی سازمان را تا حد چشمگیری افزایش می دهد.
در پرتو اعمال مدیریت بر مبنای فکر و فلسفه انسان مدارانه کارکنان بانک صادرات، با انگیزه و اشتیاق بیشتر و تقویت علقه های سازمانی در راستای عملیاتی شدن سیاست های ابلاغی با جان و دل مایه می گذارند، تعصب سازمانی مشهود و مشهور بانک صادراتی ها اعم از شاغل و پیشکسوت برگ برنده ای است که مدیر عامل این بانک برای فائق آمدن بر چالش های گوناگون به درستی از آن استفاده خواهد کرد.
از سوی دیگر سیاست گذاری و اتخاذ رویه هایی برای حمایت و صیانت بیشتر از حقوق سهامداران و سپرده گذاران با توجه به برخی تحولات در این عرصه در زمره اولویت هایی است که در تعیین نقشه راه بانک صادرات ایران توسط مدیر عامل مورد اشاره قرار گرفته است.
این امر منوط به وجود مقررات کافی در زمینة حمایت از حقوق سرمایه گذاران و سهامداران اعم از خرد و کلان و تأمین خواسته آنان یعنی شفافیت و مسئولیت پذیری از جانب مدیران است که زراعتی به صراحت به آن اشاره کرده است، این جهت گیری می تواند آثار بسیار مطلوبی از جمله افزایش سهم بازار سرمایه در نظام تأمین مالی را در پی داشته باشد.
تقویت زیر ساخت های بانکداری الکترونیک، بهبود فرایند ارایه خدمات بانکی، تکریم مشتریان و اهتمام بیشتر به روابط انسانی از جمله مواردی است که مشتریان به عنوان اصلی ترین بخش فعالیت اقتصادی را از نظر پایبندی بانک صادرات ایران به شعارهای مشتری مدارانه اقناع می کند.
علاوه بر نکات برجسته و بارزی که در سوگیری حرفه ای و تخصصی مدیر عامل این بانک در سمت ها و مناصب مختلف عیان است، منش و متانت شخصیتی که حاکی از ادب و پختگی رفتاری زراعتی نیز می باشد، نباید از نظر دور داشته شود.
در پاسداشت علم و عالم زراعتی به دور از تکلف در آیین معارفه خود بر دستان پرفسور حسین سید الماسی پدر بانکداری ایران بوسه زد تا تجلی تاسی از روش نیاکان در این رفتار نمادین سرلوحه تعاملات سایر مدیران و کارکنان با اندیشمندان و صاحبنظران و سایر نخبگان قرار گیرد.
همانگونه که پیشتر نیز تذکر داده شد سیاوش زراعتی مدیر شایسته و لایقی است اما رویین تن نیست، برای دستیابی به اهداف ارزشمندی که مد نظر دارد نیازمند همراهی و همکاری صمیمانه ذینفعان بانک و متولیان اقتصادی است تا بتواند بانک بزرگ صادرات ایران را علاوه بر سپهر بانکداری ایرانی در سطح منطقه ای و بین المللی نیز در جایگاه رفیعی قرار دهد.