بیمه پیوند عضو چندی است در شورای عالی بیمه هم مطرح می شود و بنا بود که هزینه مربوط به تیم پیوند را وزارت بهداشت و هزینه دارو، لوازم، آزمایشها و اقامت بیمار در بیمارستان را سازمانهای بیمهگر پرداخت کنند.
دکتر محمد کاظمینی رئیس مرکز مدیریت پیوند اعضای وزارت بهداشت می گوید: درحال حاضر تنها بحث پیوند کلیه است که تحت پوشش بیمه قراردارد. سازمانهای بیمهگر پذیرفته اند که در برخی حوزههای پیوند عضو اقدام کنند و آنها را تحت پوشش قرار دهند اما هنوز این موضوع به مرحله اجرا نرسیده است و این حوزهها اکنون فقط از سوی وزارت بهداشت پوشش داده میشود.
سال گذشته بیش از 3300 عضو در کشور پیوند شد که 2500 مورد آن پیوند کلیه، 716 مورد پیوند کبد، 102 مورد پیوند قلب و بقیه شامل پیوند ریه، پانکراس و روده بوده است.
دکتر محمد آقاجانی معاون درمان وزیر بهداشت با اشاره به افزایش کمک های وزارت بهداشت به بیماران تحت پیوند عضو گفت:هر آنچه که در سالهای گذشته برای پیوند عضو از سوی وزارت بهداشت پرداخت میشد، از سال 94 دو برابر شده است تا مردم هزینه کمتری از جیب خود پرداخت کنند،سازمانهای بیمهگر برغم صورت جلسات و مذاکراتی که در گذشته با آنها داشته ایم و قولهایی که در این باره داده شده بود هنوز کارشان در این زمینه به سرانجام نرسیده است.
هزینه بالای تجهیزات باعث شده است تا پیوند بیمه نشود، هزینه پیوند عضو برای بیماران بسیار بالا است و در این میان شرایط بیماران شهرستانی دشوارتر است چرا که تعداد مراکز پیوند در کشور انگشت شمار است.
دکتر بابک شریف کاشانی، مسئول بخش پیوند قلب بیمارستان مسیح دانشوری می گوید: ما به برخی وسایل کمک قلبی و دستگاههایی که باید برای تیم پیوند تهیه شوند، دسترسی نداریم؛ چرا که هزینه بالایی دارند مثلا در پیوند قلب دستگاهی به نام "ود" نیاز است که بسیار گران و استفاده از آن برای بیمارستان کمرشکن است بطوریکه هزینه آن حدود 250 میلیون تومان میشود.
هزینه های بالای پیوند عضو که چتر حمایت بیمه را بر سر ندارند باعث شده است تا بیماران زیر بار مالی شدیدی کمر خم کنند چرا که پیوند همانند سایر اعمال جراحی نیست که فرد بعد از مدت کوتاهی بهبودی کامل پیدا کند بلکه جراح و تیم پیوند مدتها باید مراقب بیمار باشند تا مشکلی ایجاد نشود و یا پیوند پس نخورد.