بازار برنج در سال گذشته متفاوت از سالهای قبل از آن بود، چرا که نه تنها قانون ممنوعالورودی وزارت جهاد کشاورزی برای این محصول در فصل برداشت اعمال شد بلکه میزان واردات آن با حدود 40 درصد و سهم هندیها از بازار برنج ایران با بیش از 20 درصد کاهش روبرو شد، البته ارزش برنجهای وارداتی با کاهش بیشتری همراه بود و به کمتر از نصف سال 1393 رسید.
به گزارش خبرنگار ایسنا، سال گذشته با ادامه ممنوعیت واردات برنجی که وزارت جهاد کشاورزی از آبان ماه سال 1393 آن را اعلام کرده بود آغاز شد و علیرغم رایزنی و گمانهزنی تاجرانی از کشورهای مختلف مانند هند و پاکستان برای فروش برنجشان به ایران، مسئولان وزارت جهاد کشاورزی اعلام کردند که هنوز خبری از واردات برنج نیست و کشور نیازی به واردات این محصول ندارد چرا که به گفته عباس کشاورز بازار برنج در سال گذشته اشباع از محصول وارداتی و تولید داخل بوده و هیچ نیازی به واردات آن وجود نداشت.
این ممنوعیت تا چهارم آذر ماه سال گذشته ادامه پیدا کرده و نهایتا سیدجمال مدرسی مدیرکل دفتر توسعه تجارت وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد: "در پی نامه حجتی به وزیر صنعت، معدن و تجارت وبر اساس نیاز داخلی کشور برنج تا تیرماه امسال آینده است" که البته تعرفه واردات آن همان 40 درصد تصویب شده در کتاب قانون صادرات و واردات سال 1394 بود.
البته واردات آرام و بی سر و صدای برنج طی 9 ماهه سال گذشته که از نظر قانون ممنوع بود، ادامه داشت و بیش از 462 هزار تن برنج در این ایام از کشورهای مختلف که عمدتا هند و پاکستان بودند به ایران وارد شد اما پس از آزادسازی واردات برنج به نظر میرسید که هجمه واردکنندگان برای ثبت سفارش برنج به حدی برسد که مجددا با معضل مازاد این محصول وارداتی مواجه باشیم اما اینگونه نشد و واردات برنج چندان از حد نگذشت.
چرا که بر اساس محاسبات وزارت جهاد کشاورزی و گفته علی قنبری به عنوان معاون این وزارتخانه و مدیرعامل شرکت بازرگانی دولت ایران در سال 1394 حداکثر اجازه واردات 600 هزار تن برنج به بخش خصوصی داده میشود که البته میزان واردات این محصول در پایان سال گذشته به بیش از 740 هزار تن رسید.
به گونهای که بر اساس آمار گمرک میزان واردات برنج در سال گذشته به بیش از 740 هزار تن به ارزش 678 میلیون دلار رسیده است که نسبت به سال 1393، 37.5 درصد از نظر وزنی و 51.8 درصد از ارزشی کاهش یافته است.
جالبتر اینکه سهم هندیها در بازار برنج وارداتی در سال گذشته بیش از 20 درصد نسبت به سالهای قبل از آن کاهش پیدا کرد و به حدود 476 هزار تن معادل 65 درصد رسید و کشورهای دیگر مانند پاکستان 15 درصد، امارات هفت درصد، اروگوئه چهار درصد، آمریکا چهار درصد و دیگر کشورها مانند تایلند، ترکمنستان و ... نیز پنج درصد در صادرات برنج به ایران سهیم بودند.
برنج پرحاشیه داستانهای دیگری نیز در سال گذشته به وجود آورد که میتوان به شایعه آلوده بودن برنج توزیع شده از سوی شرکت بازرگانی دولتی و تکذیب آن توسط مدیرعامل این شرکت اشاره کرد اما بیش از این مسائل، مسئولان وزارت جهاد کشاورزی به عنوان متولی تنظیم تولید و بازار محصولات کشاورزی به ویژه محصولات استراتژیکی مانند برنج باید به این نکته توجه کنند که بازار را میتوانند بهتر از سال گذشته و به نفع مردم و کشاورزان تنظیم کنند تا دست سودجویان و رانتخواران از منافع ملی کشور نیز کوتاه شود.