کد خبر: ۶۳۰۲۵
تاریخ انتشار: ۰۸:۱۲ - ۲۴ بهمن ۱۳۹۴ - 13 February 2016
رییس مرکز تحقیقات سرطان : با بررسی های چندوقت پیش مشخص شد هنوز هم زمین های کشاورزی جنوب تهران با فاضلاب خانگی و صنعتی آبیاری می شوند.

رییس مرکز تحقیقات سرطان  : با بررسی های چندوقت پیش مشخص شد هنوز هم زمین های کشاورزی جنوب تهران با فاضلاب خانگی و صنعتی آبیاری می شوند.

دکتر اسماعیل اکبری افزود : فاضلاب تهران به همراه فضولات انسانی در جنوبِ شهر تهران در رودخانه هایی ریخته می شود که آب آن آلوده ترین آب جهان است و برای صیفی کاری و آبیاری کشاورزی زمین های ورامین و حسن آباد استفاده می شود.

وی تاکید کرده که فلزات سنگینی که از طریق آبیاری با فاضلاب به میوه ها و سبزی ها وارد می شوند، ماندگار هستند و هیچ گاه پاک نخواهند شد.
تهدیدِ سلامتی مردم در پیِ خوردن صیفی جات آلوده موضوع جدیدی نیست که رسانه ها، پزشکان و مسئولان تازه نسبت به آن هشدار داده باشند. 

پزشکان مدتهاست که درباره حضور سرب، کادیوم و نیترات در سبزی هایی که با آب فاضلاب آبیاری می شوند هشدارمی دهند.
ابتلا به وبا، دل درد، تب، اسهال و عفونت و انواعِ سرطان ها به خصوص سرطان معده از نگرانی های پزشکان در این باره است.

با این وجود سال هاست که برخی زمین های کشاورزی در تهران و سایر شهرها با آب فاضلاب صنعتی و انسانی آبیاری می شوند. 
بنابر اطلاعِ رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، تا سال 89 میزانِ 8819 هکتار از زمین های کشاورزی کشور با فاضلاب خام آبیاری شده اند.
این مساله نزدیک به یک دهه است که توسط مسئولان قرار است حل و فصل شود. براساس مصوبه سال 85، وزارت جهاد کشاورزی مکلف شد تا در استان های تهران، لرستان و خراسان از آبیاری مزارع با فاضلاب تصفیه شده جلوگیری کند.

همچنین طبق گفته مسئولان تا پایان سالِ 92 با اقدامات وزارت بهداشت سطح مزارعی که با آب فاضلاب آبیاری می شدند به 2500 هکتار کاهش پیدا کرد.
با این حال چندماه پیش رئیس ستاد محیط زیست و توسعه پایدار شهرداریِ تهران گفت که سالانه بیش از 300 میلیون متر مکعب از آب های خروجی شهر تهران به مصارف مستقیم کشاورزی می رسد.

علی محمد شاعری همچنین مرداد امسال از رهاسازی 80 درصد از فاضلاب های خانگی در زمین های کشاورزی خبر داد و گفت: 30 هزار هکتار از اراضی جنوب تهران با آب های آلوده آبیاری می شوند.

البته این آمار به طور کلی نشان از کاهش میزان آبیاری زمین های کشاورزی با آب فاضلاب دارد. چنانچه رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت گفته آبیاری مزارع با فاضلابِ خام نسبت به سال های گذشته تا 70 درصد کم شده است.

با همه این احوال باز هم بخش زیادی از میوه ها و سبزی های در دسترسِ مردم با آب های آلوده فاضلاب تغذیه می شوند. 
حذف نشدنِ کامل آبیاری زمین های کشاورزی با آب فاضلاب تابستان امسال سروصدای زیادی هم به پا کرد. رسانه ها نسبت به عملکرد دولت و مسئولین در این زمینه انتقاد داشتند. آن ها می گفتند موضوعِ آبیاری محصولات با آب فاضلاب همانند سهل انگاری هایِ دیگر مسئولان در حوزه سلامت است.

این مسئله در کنارِ آلوده بودن آب معدنی دماوند، وجود روغن پالم در شیر، تقلبی بودن آبلیمو ها و برخی دیگر از مواد غذایی و غیره مورد توجه بوده و هست.
اما به نظر میرسد اعتراض ها نتوانست سلامت میوه ها و سبزی ها را برگرداند. نزدیک به یک ماه پیش محمدهادی حیدرزاده –مدیرکل حفاظت محیط زیست تهران- مجددا از ادامه داشتنِ آبیاری اراضی کشاورزی با آب فاضلاب خبر داد. 

او گفت 'بخشی از صنایع به طور غیرقانونی فاضلابشان را وارد مسیل هایی می کنند که در نهایت در جنوبِ تهران برای آبیاری مزارع استفاده می شود'. 
در این شرایط به نظر می رسد که هنوز هم برخوردی اجرایی و عملی با این مسئله نشده است.
آبیاری مزارع جنوب تهران با فاضلاب خانگی و صنعتی همچنان جزو دغدغه های مردم، پزشکان و برخی مسئولین قرار دارد. 

اما سئوال اینجاست که چرا اقدامی عملی و جدی برای جلوگیری از آبیاری زمین های کشاورزی با آب های آلوده انجام نمی شود؟
به گفته مدیر حفاظت محیط زیست شهر تهران سه وزارت خانه صنایع، جهاد کشاورزی و وزارت بهداشت مسیئولیت سلامت مواد غذایی را برعهده دارند. 

آیا این سه سازمان تا به امروز نتوانسته اند به طور صد در صدی جلویِ آبگیری زمین های کشاورزی با آب آلوده را بگیرند؟
پاسخ ها متفاوت است. برخی نمایندگان مجلس معتقدند با وجود اعتراض های آن ها مسئولین مربوطه همچنان این موضوع را در الویت نمی دانند. 
نمی شود!
نعمت الله منوچهری عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در این رابطه و در گفتگو با فرارو گفت: بسیاری از قوانینِ مصوب مجلس ضمانت اجرایی ندارد. 
او تصریح کرد: مزارع کشاورزی ای که با آب فاضلاب آبیاری می شوند آنقدر گسترده و وسیع هستند که کسی نمی تواند جلوی آن را بگیرد؛ چرا که برای این کار نیاز به حضور چندین مامور هست که در تمام طول سال بر مزارع نظارت کنند و این کار هزینه بردار است.
این نماینده مجلس همچنین با اشاره به عدم هماهنگی میان سازمان ها برای حلِ مشکل اظهار کرد: در این مسئله چند دستگاه دخیل اند و این یکی از دلایل به نتیجه نرسیدن است؛ باید یک سازمان به طور مشخص بر موضوع ورود کند. 

منوچهری در ادامه گفت: وزارت بهداشت به عنوان یکی از مسئولان حل این مشکل به دلیل مشکلاتِ بی شمار دیگر در حوزه سلامت نمی تواند به این کار نیز برسد. هنوز مشکلات عمده تری در موضوعِ سلامت کشور وجود دارد.
رسانه ها مسئولند!
عضو دیگر کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز در پاسخ به این سئوال که 'چرا آبیاری زمین های کشاورزی جنوب تهران با آب فاضلاب همچنان ادامه دارد؟' در گفت و گو با فرارو گفت: نرود میخِ آهنین در سنگ!

مسئول وجود ندارد و مسئولان نیز موضوع را پشت گوش انداخته اند.
وی همچنین با انتقاد از عملکرد رسانه ها در این باره توضیح داد: درباره این موضوع همه با هم ساکت شده اند! خبرنگاران و رسانه ها در این میان رسالتِ بزرگی دارند. آن ها باید به طور دقیق و با ثبت تصویر به مردم نشان دهند که زمین های کشاورزی چگونه آبیاری می شوند. این در حالیست که رسانه ها نیز سکوت کرده اند. 
آریایی نژاد در انتها گفت: ما همه باید تلاشمان را برای حل این مشکل بکنیم وگرنه حل نخواهد شد.
منبع : سایت خبری تحلیلی فرارو
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: