تابناک: با نزدیک شدن به پایان هر سال به مثابه سال های گذشته به تدریج زمزمه های افزایش قیمت برخی کالاهای اساسی شنیده می شود. در این میان قیمت بنزین به عادت سال های گذشته با پایان هرسال خود به خود با درصدهای مختلف افزایش پیدا می کرده است.
افزایش قیمت بنزین در سال های گذشته با اجرای طرح هدفمندسازی یارانه ها به افرایش یک بار در سال محدود نمی شد و در هر سال بنزین افزایش چندباره و با قیمت های دولتی و آزاد فروخته می شد. این نوع نرخ گذاری نیز از طریق کارت هوشمند سوخت میسر شده بود.
با این حال از آذر ماه امسال قیمت بنزین تک نرخی شد و بنزین یارانه های به اتمام رسید و در تمام جایگاه ها با کارت سوخت یا بدون آن بنزین با قیمت لیتری 1000 تومان عرضه می شد. این روند ادامه داشت تا اینکه در روزهای اخیر سناریوهای جدیدی برای افزایش قیمت بنزین مطرح شد که یکی از یکی دیگر تعجب برانگیزتر است.
با تک نرخی شدن قیمت بنزین به تدریج مردم نسبت به استفاده از کارتهای شخصی به منظور خرید بنزین در جایگاهها رغبتی نداشتند و برای سوخت گیری از کارت جایگاه دارن استفاده می کردند. این رویه با عث شد که سیدمحسن روحانی رئیس سامانه هوشمند سوخت در شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی اخیرا با بیان اینکه مردم دیگر انگیزهای برای گرفتن کارت المثنی ندارند، بیان داشته است:« پیشنهادی ارائه شده مبنی بر انکه رانندگانی که کارت سوخت نداشته باشند باید مبلغ بیشتری برای خرید بنزین پرداخت کنند»
در واقع در این سناریو مطرح می شد که کسانی که با کارت شخصی سوخت گیری نکنند بنزین را لیتری 200 تومان بیشتر هزینه کنند. البته سرنوشت این طرح همچنان نامعلوم است.
گفت و گو برسر این طرح ادامه داشت تا اینکه امروز وزیر نفت از طرحی جدید برای افزایش قیمت رونمایی کرد که سبب شگفتی همگان شده است. بیژن نامدار زنگنه امروز در نشست با فعالان اقتصادی در اتاق بازرگانی، صنایع و معادن تهران اظهار کرد: «براساس طرحی که وزارت نفت در دست بررسی دارد، جایگاههای عرضهکننده بنزین به سه کلاس تقسیم بندی خواهند شد. براساس این طرح، جایگاههای عرضه سوخت به سه کلاس تبدیل میشوند و تنها جایگاههای کلاس سه، بنزین را به قیمت دولتی خواهند فروخت. در چنین شرایطی تنها جایگاههای کلاس سه بنزین را به نرخ دولتی میفروشند و بقیه نیز میتوانند در یک بازار رقابتی بنزین را عرضه کنند.»
این طرح آقای وزیر تقریباً شبیه طرح فروش نان به قیمت آزاد در بعضی از نانوایی ها است که به تدریج شاهد هستیم که از تعداد نانواهای دولتی پز! به جز نامی باقی نمانده است و همه آزاد پز شده اند و مردم هم به تدریج عادت کرده اند!
این در حالی است که بدون شک در صورت تحقق چنین پیشنهادی از این به بعد باید شاهد صف های کیلومتری برخی جایگاه ها و از سوی دیگر خلوتی برخی جایگاه ها برای قشر ثروتمند خواهیم بود.
با توجه به قانون هدفمندسازی یارانه ها قیمت بنزین در سال پنجم اجرای این قانون (امسال) باید به ۹۰ درصد فوب خلیج فارس می رسید. این در حالی است دولت همچنان هیچگونه اطلاعرسانی رسمی درباره نرخ بنزین تولید داخل نداده است. و از سوی دیگر با توجه به کاهش شدید قیمت نفت در بازارهای جهانی قیمت هر لیتر بنزین به قیمت فوب خلیج فارس حتی با قیمت دلار آزاد بیش از 1000 تومان نمی شود.
حتی بر اساس قیمت بنزین در سایت گلوبال پترول پرایس، قیمت بنزین در ایران گران تر از کشورهایی همچون عربستان، بحرین، عمان، قطر، کویت و.. می باشد.
این همه جنجال در حالی است که در سال های گذشته به درست یا غلط هزینه میلیاردی برای ایجاد مکانیزم کارت هوشمند سوخت شکل گرفته است و مشحص نیست که چرا دولت می خواهد به انحاء مختلف استفاده ازاین کارت ها را به فراموشی بسپارد. در واقع هزینه کارت های سوخت قبلاً پرداخته شده است و اگر حتی دولت بنای بر افزایش قیمت بنزین نیز داشته باشد از همین سیستم کارتی استفاده کند. اگرچه در افزایش قیمت بنزین با توجه به بازار جهانی قیمت نفت نیز سخن بسیار است!