دغدغه کمبود آب امروزه مسئلهای است که نه در ایران، بلکه در همه دنیا به یک چالش جدی تبدیل شده است، بیشک همه دولتها با توجه به شرایط به وجود آمده در حوزه آب، اهتمام جدی به این مهم خواهند داشت؛ چرا که با تداوم روند کنونی چیزی جز تنش آبی عاید کشورها به ویژه کشورهایی که در مناطق خشک و کمآب همانند ایران قرار دارند، نخواهد شد.
بهگزارش خبرنگار ایسنا، امروزه مقوله کمبود آب به یکی از چالشهای جدی در دنیا تبدیل شده است و این در حالی است که بر اساس آخرین مطالعات تا 40 سال آینده تعداد کشورهایی که با کمبود آب مواجهاند دو برابر میشود که باید برای این مهم تدابیر اساسی اندیشیده شود.
باتوجهبهاینکه بیش از 45 درصد از خشکی های زمین و 60 درصد از کل آب های شیرین این کره خاکی، توسط 276 حوضه آبریز مشترک بین المللی پوشانده شده است که بین حدود 148 کشور دنیا مشترک هستند میتوان گفت که زندگی نزدیک به 40 درصد از مردم دنیا به این رودخانه های بین المللی و منابع آب مشترک وابسته است.
علاوهبر این در50سال گذشته37مورد خشونت بین کشورها برسر آب گزارش شده است که همه آنها جز7مورد به خاورمیانه مربوط می شود؛ چنان که طبق اعلام مطالعات سازمان ملل متحد کمبود آب مشکلی حاد در سراسر خاورمیانه است یکی از عوامل تشدید تضادهای بین المللی،بیش از25 رودخانه مرزی و مشترک است که بین 145 کشور جهان به وجود آمده است و با افزایش جمعیت این کشورها ونیاز بیشتر به آب طبیعتا درگیری ها و برخوردهایی بین کشورهای همجوار و ذی نفع برسر آب های مشترک هم شدت بیشتری خواهد گرفت.
شماری از کارشناسان جهان و منطقه آسیا و محققان جنگ جهانی سوم را ناشی از کمبود آب دانسته و اطمینان دارند که این جنگ از شرق آسیا بین دو کشور چین و هند که هر دوعلاوه بر بحران آب،بحران رشد جمعیت هم دارند شروع شده و در ادامه به منطقه خاورمیانه و سرزمین اشغالی رسیده و پس از عبور از اروپا وارد آمریکا می شود.
مساله با اهمیت این است که خسارت ناشی از کمبود آب بیشتر از خسارت ناشی از سایر مخاطرات محیطی مانند:سیل،زمین لرزه،طوفان و غیره است و اثرات ناشی از بحران آب در بخش های مختلف کشاورزی ، اجتماعی ، اقتصادی ، بهداشتی ، روابط بین المللی و همچنین زیست محیطی به صورت تدریجی ظاهر می شود و اثرات منفی از خود بجای می گذارد به همین دلیل کمبود آب تبدیل به یک چالش ویا بحران شده است.
همچنین بر اساس ارزیابی موسسه منابع جهانی مجموعه ای از مدل های آب و هوایی و حالات مختلف اجتماعی و سیاسی، احتمال بروز تنش های آبی در 167 کشور جهان، تا سال های 2020 ، 2030 و 2040 میلادی مورد بررسی قرار گرفته است و براساس یافته ها 33 کشور تا سال 2040 میلادی با بالاترین تنش آبی مواجه خواهند شد .
براساس یافته های این موسسه بین المللی سطح بالایی از تنش آبی در 14 کشور در حوزه خاورمیانه و منطقه شمال آفریقا به وقوع خواهد پیوست که ایران، بحرین، کویت، قطر، امارات، فلسطین، عربستان سعودی، عمان، لبنان، عراق، اردن، لیبی، الجزایر ، سوریه و تونس افغانستان، پاکستان، جمهوری آذربایجان، ترکیه، قرقیزستان، مراکش، قزاقستان، ترکمنستان و ازبکستان از جمله کشورهایی هستند که تا سال 2040 میلادی با شدیدترین تنش آبی مواجه خواهند شد.
بهطورکلی باید گفت که تقاضای جهانی برای آب احتمالا در چند دهه آینده با توجه به افزایش جمعیت و تقاضا، روند افزایشی خواهد شد و این مساله شمار بیشتری از ساکنان مناطق روستایی به سوی شهرها سوق می دهد که این مساله قادر است فشار زیادی بر طبقات متوسط این جوامع برای دستیابی به مواد غذایی و آب وارد سازد.
باتوجه بهاینکه ایران در زمره کشورها با تنش آبی زیاد است لذا حساسیت مدیریت یکپارچه و اصولی بیش از پیش خود را نمایان میکند بهطوری که بسیاری از کارشناسان داخلی نیز بحران آب را بهعنوان یک چالش اساسی برای کشور قلمداد میکنند و معتقدند که باید با ایجاد یک مدیریت پیوسته کشور را از این وضعیت نجات داد.