رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی از نامهنگاری با رئیسجمهور درباره تخلفات بانک مرکزی در استفاده غیرقانونی از منابع این صندوق خبرداد و موجودی فعلی صندوق توسعه ملی را ۴۰ میلیارد دلار اعلام کرد.
صفدر حسینی در گفتگو با خبرنگار مهر با انتقاد شدید نسبت به عملکرد بانک مرکزی در هزینهکرد منابع صندوق توسعه ملی، گفت: بانک مرکزی متاسفانه محرم خوبی برای پولهای صندوق توسعه ملی در گذشته نبوده اما براساس سیاستهای کلی برنامه ششم که به تازگی از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شده است، مدیریت حسابهای صندوق توسعه ملی از سال آینده از بانک مرکزی مستقل میشود که این یک نگاه بسیار هوشمندانهای است و پایه استقلال بانک مرکزی را هم میسازد.
رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی افزود: این رویکرد و تصمیم مقام معظم رهبری، بانک مرکزی را از وابستگی به درآمدهای نفتی و تولید پول پرقدرت دور میکند و به این وسیله، منابع صندوق توسعه ملی در تولید و صادرات کشور هزینه میشود.
۴۰ میلیارد دلار؛ موجودی صندوق توسعه ملی
وی تصریح کرد: موجودی مصرف نشده صندوق توسعه ملی در حال حاضر ۴۰ میلیارد دلار است ولی داراییهای صندوق نزدیک به ۷۵ میلیارد دلار میشود.
حسینی در پاسخ به این پرسش مهر که سهم صندوق توسعه ملی از دلارهای بلوکه شده چه میزان است؟ خاطرنشان کرد: ۲۰ درصد از قیمت هر بشکه نفتی که به فروش میرسد، در سالجاری باید به صندوق توسعه ملی واریز شود، این مطابق با برنامه پنجم توسعه و اساسنامه صندوق توسعه ملی است. البته باید تاکید کرد که در این رابطه، بانک مرکزی نمیتواند منابع ما را تبدیل به ریال کرده و آن را به عنوان ذخایر خود هزینه کند.
بانک مرکزی حق ندارد روی پول صندوق دخل و تصرف کند
وی اظهار داشت: پول فروش نفت به سه قسمت تبدیل میشود که ۱۴.۵ درصد آن به وزارت نفت، ۲۰ درصد به صندوق توسعه ملی و بقیه آن به خزانه تعلق دارد؛ اما آن نفتی که در تحریم فروخته و پولش در برخی کشورها بلوکه شده است، به عنوان امانت صندوق نزد بانک مرکزی است و این بانک هم موظف است که از آن نگهداری کند و حق ندارد که بر روی پول ما دخل و تصرفی داشته باشد یا آن را در کشوری، سپردهگذاری بلندمدت کند.
حسینی گفت: منابع ما نزد بانک مرکزی است و بابد پروژههایی که این صندوق معرفی میکند، در اولویت پرداخت قرار گیرد نه اینکه بانک مرکزی برای بخشهای دیگری که دلخواه خودش است، هزینه کند.
رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی تصریح کرد: البته ممکن است بانک مرکزی اولویتهای دیگری داشته باشد که برای اجرای آن و اداره کشور، از منابع صندوق توسعه ملی هم استفاده کند اما اقدام غیرقانونی است و درست این است که برای هزینهکرد منابع صندوق توسعه ملی در این اولویتها، بانک مرکزی باید اجازه قانونی داشته باشد تا بتواند از منابع صندوق برداشت کند.
به رئیس جمهور درباره تخلفات بانک مرکزی نامه نوشتم
وی اظهار داشت: به تازگی نامه ای به رئیس جمهور نوشته و درباره تخلفات بانک مرکزی از وی سئوال کردم. تاکید نامه هم بر این است که باید منابع صندوق توسط بانک مرکزی شفاف شود، چراکه از سال آینده، حسابهای ما براساس حکم مقام معظم رهبری در برنامه ششم، از حسابهای بانک مرکزی مستقل می شود و بانک مرکزی باید تکلیف ما را مشخص کرده و منابع مان را به حسابهایی که صندوق توسعه ملی در آینده خواهد داشت، منتقل کند.
تشکیل هیات نظارتی بلندپایه در صندوق توسعه ملی
حسینی از تشکیل هیات نظارتی مهم در صندوق توسعه ملی برای نظارت به تخلفات این چنینی خبرداد و گفت: در این هیات بلندپایه، رئیس سازمان بازرسی کل کشور از قوه قضاییه، رئیس دیوان محاسبات از مجلس و رئیس سازمان حسابرسی از قوه مجریه حضور دارند که اگر بانک مرکزی تخلف کرد، این هیات نظارت، مرجع رسیدگی است.