بانکداری ایرانی – سرویس بانک و بیمه؛ پیمان قربانی روز یکشنبه در حاشیه بیست و پنجمین همایش پولی و ارزی که با حضور وزیر امور اقتصادی و دارایی و رئیس کل بانک مرکزی در تهران برگزار شد، در گفت و گو با خبرنگاران و در پاسخ به پرسش ایرنا در خصوص راهکارهای جدید بانک مرکزی برای کاهش تورم، افزود: کاهش مناسبی در زمینه تورم داشته ایم.
وی با تاکید بر اینکه جای نگرانی در زمینه نرخ تورم وجود ندارد، گفت: با بهبود انضباط پولی و مالی کشور و اصلاحات ساختاری می توانیم به اهداف مورد نظر دست یابیم ضمن آنکه قرار است اصلاحاتی در زمینه رابطه دولت با بانک مرکزی و تقویت بازار سرمایه و رفع سلطه مالی بر بازار پول و برخورد با موسسات مالی غیرمجاز و رفع تنگناهای مالی در بانک ها انجام شود.
قربانی با بیان اینکه بانک مرکزی در سال 81 توانست یکسان سازی نرخ ارز را اجرایی کند، اظهار داشت: اما این سیاست به دلیل مسایل مختلف و تحریم ها و تغییر روابط کارگزاری بین المللی با مشکل مواجه شد.
وی با بیان آنکه هم اکنون نظام دو نرخی در بازار ارز وجود دارد، گفت: البته باید در نظر داشت که در کنار بحث نرخ مبادلات، کیفیت عرضه بازار مبادلات با بازار آزاد متفاوت است که این امر به دلیل شکاف نرخ ارز است. بانک مرکزی در نظر دارد به محض اینکه پیش زمینه ها و بسترهای لازم جهت یکسان سازی فراهم شود این سیاست را اجرایی کند، این در حالی است که تمهیدات مناسب در این زمینه اتخاذ شده، هرچند تجربیات لازم را نیز داریم.
معاون اقتصادی بانک مرکزی در پاسخ به اینکه آیا احتمال دارد در ماه آینده رشد تورم داشته باشیم، افزود: باید در نگاهمان به نرخ تورم این را مدنظر قرار دهیم که در طول سالهای گذشته با تورم شتابزده و افسارگسیختهای را داشتیم یعنی نرخ تورم نقطهبهنقطه بالای 45 درصد و تورم 40 درصد.
قربانی ادامه داد: حل مساله ابرتورم با حل مسالهی ساختاری متفاوت است. در واقع به لحاظ زمانبر بودن کاهش ابرتورم، راحتتر از کاهش تورم ساختاری است.
وی با بیان اینکه در سال گذشته دولت توفیقات جدی را در زمینهی کاهش تورم داشت، خاطر نشان کرد: طی دو ماه گذشته هم شاهد ثبات در نرخ تورم بودیم. بنابراین باید اینگونه نگاه کنیم که دولت گام بلندی را برای کنترل و کاهش تورم برداشته و کاهش چشمگیری را هم در این زمینه داشتهایم. اکنون باید نگاهمان معطوف به این باشد که از این به بعد چه اقداماتی برای اجرای فاز جدید لحاظ کنیم. در واقع این موضوع شبیه به یک دانشآموزی است که تا پیش از این نمرههای زیر 10 میگرفته و با تلاش خود این رقم را به 18 رسانده است. حال برای افزایش بیشتر طبیعتا با نوساناتی در نمره خود مواجه خواهد بود. در بحث کاهش تورم نیز یک چنین الگویی وجود دارد در واقع نسخههایی که اینجا ارائه میشود همه متفاوت است.
قربانی در پاسخ به این پرسش که افزایش نرخ بنزین چه تاثیری بر نرخ تورم خواهد داشت؟ اظهار داشت: افزایش نرخ بنزین تاثیر معناداری بر تورم نخواهد داشت هرچند که تعدیل قیمت حامل های انرژی تاثیر موقتی را بر روی شاخص تولیدکننده و مصرف کننده می گذارد.
وی ادامه داد: امسال نیز سایز تغییرات اندک است ضمن آنکه باید به این امر توجه داشت که عملا نرخ بنزین هزار تومان در جامعه قرار داشت و آن برآوردی که توسط دستگاه های مختلف شده این بود که تعدیلات در حداکثر خود می تواند دو درصد باشد اما این با فرض این بود که ابتدای سال انجام می شد اما از آنجا که با وقفه انجام شده آثار آن در سال 94 بسیار کمتر از آن خواهد بود.