سندیکای بیمهگران درتلاش است تا بتواند بر برگزاری نشست، بر تعیین نرخ بیمه شخص ثالث تاثیر بگذارد و تا کنون چهار جلسه برگزار کرده است، این در حالی است که در واقعیت امر اثرگذاری چندانی روی این مساله ندارد.
به گزارش بانکداری ایرانی، سندیکای بیمه گری هر سال تلاش می کند تا بتواند اقدامات موثری در تصمیم گیری بر نرخ های بیمه گری داشته باشد، اما واقعیت این است که به دلیل اینکه تصمیمگیری درباره بیمه شخص ثالث در جای دیگری انجام میشود، تاثیری بر نرخ نهایی بیمه شخص ثالث ندارد.
قیمت بیمه شخص ثالث از طرف بیمه مرکزی و با توجه به عوامل مختلفی تعیین میشود. بعد از اعلام نرخ دیه سال 1404 ، قیمت بیمه شخص ثالث 1404 نیز دستخوش تغییراتی خواهد بود. بنابراین باید منتظر نرخ دیه اعلامی توسط قوه قضایه بود. برای سال 1403، نرخ دیه ماه های غیرحرام یک میلیارد و 200 میلیون تومان و دیه ماه های حرام یک میلیارد و 600 میلیون تومان خواهد بود. و احتمالا بر اساس تورم این نرخ در سال اینده افزایش خواهد یافت.
شایان ذکر است که خرید این بیمهنامه برای تمامی وسایل نقلیه زمینی اجباری است و صندوق تامین خسارات بدنی برای نداشتن این بیمهنامه مجازاتهای مختلفی را در نظر گرفته است. اعمال جریمه، توقیف خودرو و ابطال کارت سوخت برخی از جرایمی هستند که به تازگی برای رانندگان فاقد بیمه شخص ثالث در نظر گرفته شده است. بر همین اساس شرکت های بیمه در این رشته با زیان های خاصی همراه هستند و سندیکای بیمه و بیمه مرکزی موفقیت زیادی در حمایت از شرکت های بیمه کسب نکردند.
دلایل عدم تأثیرگذاری سندیکای بیمهگران بر نرخ بیمه شخص ثالث:
- نرخگذاری توسط بیمه مرکزی انجام میشود:
طبق قانون بیمه شخص ثالث مصوب ۱۳۹۵، بیمه مرکزی ایران و شورای عالی بیمه مسئول تعیین نرخ این بیمه هستند. سندیکای بیمهگران فقط یک نهاد صنفی است که قدرت تصمیمگیری در این زمینه ندارد.
-تعیین نرخ بر اساس نرخ دیه:
نرخ بیمه شخص ثالث مستقیماً به نرخ دیه سالانه که توسط قوه قضاییه تعیین میشود، وابسته است. افزایش نرخ دیه، باعث افزایش خودکار نرخ بیمه شخص ثالث میشود.
- عدم امکان رقابت قیمتی بین شرکتهای بیمه:
تمام شرکتهای بیمه موظفاند نرخ مصوب بیمه مرکزی را اجرا کنند و هیچ شرکتی اجازه ندارد این بیمه را ارزانتر یا گرانتر از نرخ مصوب بفروشد. بنابراین، سندیکای بیمهگران هم نقشی در تعیین یا تغییر قیمت ندارد.
- تصمیمات اقتصادی و اجتماعی دولت:
دولت معمولاً از بیمه شخص ثالث بهعنوان یک ابزار حمایتی استفاده میکند و اجازه نمیدهد قیمت آن بیش از حد افزایش یابد. این موضوع باعث شده شرکتهای بیمه بارها از زیانده بودن این رشته بیمهای شکایت کنند، اما سندیکا نیز توان تغییر این وضعیت را ندارد.
- نقش سندیکای بیمهگران ایران:
سندیکای بیمهگران بیشتر یک نهاد هماهنگکننده بین شرکتهای بیمه است و بیشتر در موضوعات صنفی، تعامل با دولت و هماهنگی بین شرکتها نقش دارد، نه در تعیین نرخها.
با این وجود می توان این مساله را نیز در نظر گرفت که تلاش سندیکا در اثرگذاری بر مدیران بیمه مرکزی میتواند موثر واقع شود. مدیران بیمه مرکزی در تعامل با مدیران شرکت های بیمه باید این مساله را در نظر داشته باشند که بیمه شخص ثالث یکی از رشته های زیانبار در صنعت بیمه است. نسبت خسارت در این رشته بالاست و در عموم مواقع شرکت های بیمه در قبال ان با زیان مواجه می شوند. بنابراین باید این مساله را در تعامل بین سندیکای بیمه و بیمه مرکزی و شرکت های بیمه در نظر داشت. در نهایت باید مدیران شرکت های بیمه در تعامل با قوه قضایه این مساله را پیش ببرند. اما در سال های اخیر بیمه مرکزی و سندیکای بیمه در این تعامل ضعیف ظاهر شده و عموما به نفع شرکت های بیمه تلاش نکردند.