شرکتهای تخصصی بیمه مانند بیمه عمر و زندگی خاورمیانه و شرکتهای بیمه اتکایی ایرانیان و اتکایی امین دارای محکم ترین وضعیت نسبت مالکانه بوده و توانستند دارایی خود را به جای تکیه بر بدهی به دیگر بنگاهها بر سهامداران خود که مطمئنترین عنصر هستند، پیوند بزنند.
به گزارش بانکداری ایرانی، داراییهای شرکتها و بنگاهها مهمترین جزء بقا هر شرکتی است. از آن مهمتر اینکه دارایی بنگاهها بر اساس بدهی و داشتههای سهامداران تامین میشود.
برای اینکه وضعیت داراییهای بنگاهها را بررسی کنیم باید وضعیت نسبت مالکانه بنگاه را در نظر داشته باشیم و بدانیم که شرکت چقدر از دارایی خود را از طریق بدهی و چقدر از آن را از طریق سرمایه سهامداران ساخته است.
بر اساس تعریف کارشناسان حسابداری هرچه قدر نسبت مالکانه بنگاه ها بالاتر باشد، یعنی آن بنگاه از قدرت بسیار بالای برخوردار بوده و توانسته بودن اتکا بر بدهی ، دارایی شرکت را افزایش بدهد.
همانگونه که در نمودار بالا و جداول زیر پیداست، شرکت بیمه عمر و زندگی خاورمیانه دارای بهترین شرایط مالکانه است که به ماهیت بیمه عمر وزندگی بر میگردد که بعضا از طریق فضای تخصصی بوجود آمده است.
بعد از بیمه عمر باید شرکتهای بیمه اتکایی را قرار داد که نشان می دهد دارای وضعیت خوبی در بین شرکت های بیمه قرار دارند که به دلیل ماهیت آن شرکتهاست و نشان می دهد که وضعیت تخصصی و حرفه ای را حفظ کرده اند، لذا در بین شرکت های بیمه تخصصی وضعیت بسیار مطلوبی را شاهد هستیم.
ضعیفترین نسبت مالکانه متعلق به بیمه میهن و دانا بوده که نشان می دهد بجای تکیه بر سهامداران بر بدهی تکیه داشته و تا حدودی ریسک شرکت را افزایش داده است. هرچند این گویای منفی شدن حساب این شرکت نیست و نشانه آن نیست که وضعیت شرکت بحرانی است بلکه اشاره به میزان بهره بردن از سرفصل بدهی دارد.
شرکت های بزرگ بیمه مانند آسیا، البرز، رازی، پاسارگاد، پارسیان و ما دارای وضعیت مالکانه مناسبی بوده و توانسته اند تعادلی بین بهره بردن از سرفصل بدهی و دارایی سهامداران ایجاد کنند.