حسام فتحی کارشناس بازار لوازم خانگی در گفتوگو با تسنیم با بیان اینکه لوازم خانگی رتبه اول میزان قاچاق در کشور را به خود اختصاص داده است، عنوان کرد: طبق آمار ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز سالانه 2.4 میلیارد دلار حجم ورود لوازم خانگی قاچاق به کشور است اما در سال گذشته فقط 400میلیون تومان کشفیات در این زمینه صورت گرفته است.
فتحی با بیان اینکه بهتر است نام ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز را به «ستاد مشاهده قاچاق کالا و ارز» تغییر دهیم، گفت: در شرایطی که با وجود درج شناسه کالا و شناسه رهگیری امکان تشخیص لوازم خانگی قاچاق از غیر قاچاق مهیا شده است؛ اما این ستاد با بهانههای مختلف از وظایف خود برای کشف و ضبط کالای قاچاق سرپیچی میکند.
این کارشناس لوازم خانگی با بیان اینکه ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز به راحتی و در کوتاهترین زمان ممکن میتواند با اعزام بازرس، لوازم خانگی قاچاق را در سطح شهر جمع آوری کند، خاطر نشان کرد: اما این ستاد در انجام تکالیف قانونی خود کمکاری میکند و عملا برخورد قاطعی در این زمینه انجام نمیدهد. بنابراین بهتر است مأموریت کشف و ضبط قاچاق به نهادهای نظارتی و وزارت صمت محول شود.
وی با بیان اینکه ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز مدعی است که وظیفه سیاستگذاری و برنامهریزی در حوزه مبارزه با قاچاق دارد، عنوان کرد: اگر از این ستاد یک برنامه مدون مطالبه کنید خواهید دید که دستانشان نه تنها در زمینه مبارزه با قاچاق لوازم خانگی خالی است، بلکه در مبارزه با قاچاق کالاهایی مانند قطعات یدکی، سیگار، پوشاک و بسیاری دیگر از محصولات قاچاق نیز ناتوان هستند.
نصب 2.5 میلیون کد رهگیری بر لوازم خانگی
این کارشناس لوازم خانگی با بیان اینکه از ابتدای امسال وزارت صمت در اقدامی رو به جلو از درج شناسه کالا به سمت درج شناسه رهگیری حرکت کرده است، ادامه داد: به وسیله شناسه رهگیری هر یک از اجناس به شکل منحصر به فرد «کد یکتا» دریافت میکنند و تاکنون بالغ بر 2.5 میلیون کد رهگیری بر لوازم خانگی صادر شده است.
وی با بیان اینکه وزارت صمت از دوسال گذشته اقدام به اجرا کردن طرح شناسه کالا و شناسه رهگیری کرده است، گفت: با کمک تولیدکنندگان و واردکنندگان، اکنون تقریبا تمام لوازم خانگی داخلی و خارجی موجود در بازار دارای شناسه کالا هستند.
بازار لوازم خانگی , انجمن صنایع لوازم خانگی ایران ,
آمادگی فروشندگان و تولیدکنندگان برای شروع طرح برخورد با قاچاق لوازم خانگی
فتحی با بیان اینکه تولیدات شرکتهایی همچون گلدیران، اسنوا، سام الکترونیک، الکترو استیل، فیلور، پارس، سینجر و بسیاری دیگر از شرکتها، همگی دارای برچسب شناسه کالا هستند، ادامه داد: اکثر توزیعکنندگان و فروشندگان نیز در این قضیه توجیه و مطلع هستند، مثلا سایتها و پلتفرمهایی مثل دیجیکالا، زنبیل، دیوار، شیپور، ایمالز و ترب محصولات لوازم خانگی عرضه شده خود را با شناسه کالا به خریدار تحویل میدهند.
این کارشناس لوازم خانگی با اشاره به اینکه در این میان سامانه جامع گارانتی هم در راستای طرح شناسه رهگیری این امکان را برای خریداران فراهم کرده تا بتوانند با استعلام از این سامانه، از اصالت گارانتی محصولات آگاهی پیدا کنند، افزود: در صورت استعلام اگر شرکت ارائه دهنده گارانتی در سامانه جامع گارانتی ثبت نشده باشد قطعاً آن محصول قاچاق است.
وی با بیان اینکه از ابتدای مردادماه امسال تمام معاملات لوازم خانگی در سامانه جامع تجارت ثبت میشود، ادامه داد: آمار موجودی توزیع کنندگان و عمده فروشان در سامانه جامع تجارت مشخص است و هر کالایی که شناسه کالا و شناسه رهگیری نداشته باشد قاچاق محسوب میشود.