دنیایاقتصاد : آیا قیمت سکه از مرز ۱۲ میلیونی عبور میکند؟ آیا دلار از کانال ۲۵ هزار تومانی خارج و وارد کانال ۲۶ هزار تومانی میشود؟ کمتر معاملهگری در بازار ارز و سکه جسارت دارد که با اطمینان در مورد روند هفته جاری این دو دارایی ارزشمند با اطمینان سخن بگوید. با این حال، بیشتر معاملهگران اعتقاد دارند که روند هفته جاری و واکنش معاملهگرانبه سقفهای تاریخی سکه و دلار از اهمیت زیادی برای آینده بازار برخوردار است.
بازارها به پیچ حساسی رسیدهاند که عبور از آنها، فاز جدیدی از انتظارات را برای معاملهگران ایجاد خواهد کرد. در نقطه مقابل، بازگشت از سقفهای قیمتی میتواند التهابات بازار را تا حد زیادی کاهش دهد و معاملهگران کاهشی را در بازار فعالتر کند.
برخی از فعالان عنوان میکنند معاملهگران به احتمال زیاد در آستانه سقف تاریخی دلار یعنی عدد ۲۵ هزار و ۹۰۰ تومانی، در زمینه خرید تردید خواهند کرد. این گروه معتقدند در آستانه سقفهای تاریخی و نقاط مقاومتی، احتیاط معاملهگران بزرگ بیشتر از قبل میشود و تا زمانی که از شکستن سقف اطمینان حاصل نکرده باشند، در موقعیت خرید قرار نخواهند گرفت. این درحالی است که عده دیگری باور دارند، بازار با تغییرات انتظارات و ورود تقاضای جدید مواجه شده است و این عوامل میتوانند زمینهساز ثبت قیمتهای تاریخی جدیدی در بازار شوند. در کنار این، افزایشیها باور دارند که دلار با افزایش قابلتوجه هفتههای اخیر برای معاملهگران سایر بازارها جذابتر خواهد شد.
سکه ۳۰ قدم تا کانال جدید
روز پنجشنبه بسیاری از کانالهای اطلاعرسانی و رسانههای خبری اشاره کردند که قیمت سکه امامی از مرز ۱۲ میلیون تومانی عبور کرده است؛ بخشی از واقعیت در این خبر وجود داشت، ولی نکته مهمتر این بود که قیمت بسته شده فلز گرانبهای داخلی، زیر مرز ۱۲ میلیونی و روی عدد۱۱ میلیون و ۹۷۰ هزار تومان قرار گرفت. البته این قیمت سکه در معاملات عمده بود و دشوار است کسی در روز پنجشنبه موفق شده باشد حوالی ساعت ۴ عصر در حجم خرد، سکه را زیر ۱۲میلیون تومان خریداری کرده باشد. با این حال، برای بررسی روند بازارها، قیمت این فلز گرانبها در معاملات عمده گزارش میشود، چراکه خبر از رفتارهای متقاضیان و عرضهکنندگان بزرگ میدهد.
سکه هرگز در طول تاریخ معاملاتی خود سطح قیمتی ۱۱ میلیون و ۹۰۰ هزار تومانی را تجربه نکرده بود و همین مساله میتواند به تنهایی انتظارات افزایشی را بیشتر کند. با این حال، برخی فعالان عنوان میکردند که سکهبازان حرفهای ممکن است در آستانه یک مرز مقاومتی مهم اقدام به سودگیری کنند و همین مساله تا حدی به عقب راندن این فلز گرانبها کمک کند.
مساله مهم در بازار سکه
یکی از مسائل مهم برای معاملهگران بزرگ سکه، روند بهای طلای جهانی است که در تصمیم خرید یا فروش سکهبازان میتواند اثر زیادی داشته باشد. روز پنجشنبه هم یکی از دلایل مهم حضور مقطعی فلز گرانبهای داخلی در کانال ۱۲ میلیون تومانی، افزایش بهای اونس در بازارهای جهانی و گذر از محدوده هزار و ۹۶۰ دلار بود.گفته میشد که بازگشت اونس به سطوح قیمتی پایینتر در آن روز، موجب شد که سکه هم از کانال ۱۲ میلیون تومانی عقبنشینی کند.
بهرغم این عقبنشینی، سکه در هفتهای که گذشت، حدود ۶درصد رشد قیمت را به ثبت رساند که رقم قابلتوجهی است. سکه دو هفته قبل هم ۷/ ۳ درصد افزایش قیمت را به ثبت رسانده بود. به این ترتیب، سکه که ششم شهریورماه در محدوده ۱۰ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی قرار داشت، طی حدودا ۱۴روز توانست بیش از یک میلیون تومان گران شود.
همچنین سکه در معاملات پشت خطی روز جمعه عمدتا بالای ۱۲ میلیون تومان معامله شد.
روزهای درخشش سکه کوچک
سهم رشد ربع سکه در دو هفته اخیر فراتر از سکه امامی بوده است. ربع سکه دو هفته پیش در نزدیکی مرز ۳ میلیون تومانی قرار داشت و روز پنجشنبه به نزدیکی سطح ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسید. قیمت بسته شده ربع سکه برای روز پنجشنبه ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان عنوان شد که بیش از ۵/ ۷ درصد رشد طی یک هفته را نشان میداد. بهنظر میرسد، سطح تقاضا برای این سکه کوچک در هفتههای جاری به طرز قابلتوجهی بالاتر رفته است و عرضه فروشندگان بازار نیز پاسخگوی این تقاضا نبوده است. ربع سکه در چنین فضایی، بیشترین بازدهی را در هفته گذشته به نام خود ثبت کرد.
در این میان، قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار هم در هفته گذشته نه تنها بالای سطح یک میلیون و ۱۰۰ هزار تومان تثبیت شد، بلکه تا سطح یک میلیون و ۱۵۰ هزار تومان بالا رفت. هر گرم طلای ۱۸ عیار، روز پنجشنبه، ۴ هزار تومان رشد کرد و به بهای یک میلیون و ۱۵۴ هزار تومان رسید. با این رشد، میزان بازدهی طلا به نزدیکی ۵ درصد در هفته گذشته رسید.
رشد دلار تندتر شد
یکی از عوامل رشد ربع سکه و سایر سکههای طلا در هفتهای که گذشت، رشد بهای دلار در بازار داخلی بود. دلار در کانال ۲۴ هزار تومانی هفته را آغاز کرد، ولی به سرعت و با قدرت به کانال ۲۵ هزار تومانی رفت. برخی از معاملهگران باور دارند که خریداران در آستانه سقف قبلی یعنی محدوده ۲۵ هزار و ۹۰۰ تومانی، احتیاط بیشتری در خرید خواهند کرد و آماده اصلاح قیمتی خواهند شد. این درحالی است که افزایشیهای بازار معتقدند دلار روند صعودی محکمی را در ماه آخر تابستان آغاز کرده است و نشانه کاهشی خاصی هم به بازار مخابره نشده است که براساس آن، معاملهگران میزان فروش ارزی خود را بالاتر ببرند.
از لحاظ آماری میتوان گفت که سرعت رشد دلار در هفته گذشته کمی تندتر شد. اسکناس آمریکایی در هفتهای که گذشت، ۶ درصد افزایش قیمت را به ثبت رساند. این در حالی بود که دو هفته پیش تنها ۲/ ۳ درصد رشد را تجربه کرده بود. با این حال، نمیتوان از چنین روندی بهطور مستقیم برداشت کرد که در هفته جاری نیز شاهد ادامه روند رشد دلار خواهیم بود.
در این میان، برخی تحلیلگران به بازارساز پیشنهاد میدهند که در کنار عرضه ارز از قیمتهای بالا، سعی کند که انتظارات بازیگران ارزی را نیز مدیریت کند. بهطور مسلم بازارساز ارزی به تنهایی نمیتواند گامی در جهت تغییر جهت انتظارات بردارد، ولی میتواند تلاش کند که سایر رکنهای تصمیمگیری، بحث انتظارات در بازار ارز را جدی بگیرند. نمیتوان نقدینگی که در بازار وجود دارد را تنها با عرضه ارز به دام انداخت؛ باید این نقدینگی از مکانهای پرخطر مانند سکه و دلار خارج شود و بهعنوان مثال به سوی مکانهای امن مانند بانکها بازگردد. در کنار این، گروهی از فعالان اعتقاد دارند، برخی از معاملهگران ارزی نگران بازگشت تحریمهای سازمان ملل هستند و به همین دلیل است که به سوی بازار ارز آمدهاند. گروهی هم اعتقاد دارند، نزول شاخص کل بورس موجب شده است که تقاضا به سوی بازارهای ارز و سکه رهسپار شود. هرچند شواهدی برای این گفته به جز روند معکوس این دو بازار عنوان نکردهاند. تا همین چند وقت پیش اعتقاد بر این بود که افزایش قیمت دلار محرک رشد شاخص کل بورس است.