یک اقتصاددان درباره آنچه این روزها تحتعنوان عملکرد بیاثر صندوق پسانداز مسکن یکم مطرح میشود موضعگیری کرد.
حسین عبده تبریزی، اقتصاددان و کارشناس خبره بخش مسکن در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری بانک مسکن- هیبنا گفت: طرح راهاندازی صندوق پسانداز مسکن یکم که در سال ۹۴ اجرایی شد تصمیمی درست و منطبق با شرایط وقت بازار معاملات مسکن بود، اما در حال حاضر که بازارها به لحاظ نوسان قیمتی بسیار ناپایدار هستند باید از ابزارهای دیگری برای کمک به خانه دار شدن اقشار هدف استفاده کرد.
وی با اشاره به اتمام دوره ۵ ساله اولیه امکان ثبتنام و سپردهگذاری خانهاولیها در صندوق پسانداز مسکن یکم گفت: صندوق پسانداز مسکن یکم در زمان تاسیس و راهاندازی نسخه و راهکار بسیار خوبی برای خانهدار شدن خانهاولیها و متقاضیان مسکن بود چرا که در آن زمان بهدلیل شرایط بازار مسکن و نبود تورمها و جهشهای شدید قیمتی، بازار مسکن با ثبات نسبی همراه بود و در سالهای اول راهاندازی صندوق یکم، این صندوق، نقش موثری در خانهدار شدن خانهاولیها و سپردهگذاران ایفا میکرد.
وی افزود: در واقع در آن زمان صندوق یکم یک عده زیادی بالغ بر ۱۵۰ هزار نفر را صاحب خانه کرد هرچند این تعداد میتوانست بیش از آن چیزی باشد که در نهایت تحقق یافت، اما بیش از یک سوم سپردهگذاران این صندوق در نهایت موفق به استفاده از تسهیلات یکم برای خرید مسکن با استفاده از رژیم پسانداز و سپردهگذاری شدند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا تصمیم سیاست گذاران پولی و متولی بخش مسکن برای عدم تمدید مهلت سپردهگذاری و ثبتنام در صندوق پسانداز مسکن که تسهیلات آن ارزانترین شکل تسهیلات مسکن در شبکه بانکی است، تصمیم درستی بوده است یا خیر، خاطرنشان کرد: بهنظر میرسد در شرایط فعلی که تورم مسکن بسیار بالا و پیش رونده است و قیمت واحدهای مسکونی بهدلیل تورم بالا در کوتاه مدت با رشد قابلتوجه همراه میشود، نظام پسانداز را روش مناسبی برای تامین مالی معرفی کرد.
در واقع نمیشود این صندوق را در شرایط تورم حاد پیشنهاد داد چون تورم حاد فعلی، میزان پسانداز افراد در صندوق پسانداز مسکن را از بین میبرد. یعنی پسانداز افراد برای خرید مسکن به لحاظ ارزش برای خرید مسکن بعد از طی دوره حداقل یکساله سپردهگذاری بهدنبال افزایش محسوس قیمت مسکن و تورم بالا، بسیار افت خواهد کرد و شکاف ایجاد شده بین قدرت خرید و قیمت مسکن عملا مانع از خرید مسکن از سوی فرد متقاضی خواهد شد. عبده تبریزی تاکید کرد: نظام پسانداز برای خرید مسکن، عمدتا در شرایط ثبات اقتصادی و نبود تورم بالا پیشنهاد میشود. هرچند در بازار مسکن باید همیشه سبدی از انواع ابزارها، تسهیلات و نهادها برای تامین مالی دو سمت عرضه و تقاضا وجود داشته باشد تا به فراخور شرایط کلان، شرایط درونی بازار و همچنین اوضاع خریدار و سازنده و فروشنده، از یک یا چند جزء این سبد استفاده شود.