بانکداری ایرانی - معصومه فریادرس، شرکت بیمه «ما» از جمله شرکتهای بیمهگری است که در حوزه مدیریت ریسک در سالهای اخیر بسیار حرفهای و حساب شده عمل کردهاست.
به گزارش بانکداری ایرانی ، یکی از این حوزههایی که شرکت بیمه «ما» در آن، نسبت به دیگر شرکتهای بیمهگری موفقیت بیشتر و عملکرد بهتری داشت مساله ذخیرهگیری در بخش خسارت معوق است. چرا که ذخیره خسارت معوق در شرکت بیمه معمولا به یکی از معیارهای ارزیابی عملکرد آن شرکت تبدیل شده است تا مشخص شود که وضعیت پروندههای شرکت چگونه بوده و شرکت نسبت به خسارتهای خود چه رفتاری را در پیش گرفته است و در نهایت گویای آن است که کیفیت تولید حق بیمه آن شرکت چگونه است.
در جایگاه تعریف واژه باید گفت که بر اساس استاندارد شماره 4 حسابداری ایران با عنوان ذخایر، بدهیهای احتمالی و داراییهای احتمالی، ذخیره عبارت است از نوعی بدهی که زمان تسویه و یا تعیین مبلغ آن توأم با ابهام نسبتاً قابل توجـه است و در این تعریف بدهی عبارت است از تعهد انتقال منافع اقتصادی توسط واحد تجاری، ناشی از معاملات یا سـایر رویدادهای تعهدآور گذشتهاست. همچنین طبق آییننامه شماره 58 مصوب شورای عالی بیمه مرکزی، یکی از ذخائر مهم «ذخیره خسارات معوق» است؛ طبق استاندارد شماره 28 حسابداری ایران، بدهی بابت خسارت معوق باید برای بیمههای مستقیم و اتکایی شناسایی شود. مبلغ خسارت معوق باید بیانگر برآورد معقولی از مخارج لازم برای تسویه تعهد فعلی در تاریخ ترازنامه باشد. خسارت معوق باید شامل مبالغ زیر باشد:
الف. خسارت واقع شدهای که گزارش نشده است،
ب. خسارت گزارش شدهای که پرداخت نشده است،
ج.خسارتی که به طور کامل گزارش نشده است
د. مخارج برآوردی تسویه خسارت.
بررسی وضعیت ذخیره خسارت معوق شرکت بیمه «ما»
بر اساس این گزارش ذخیره خسارت بیمه ما در سال 98 به عدد دو هزار و 258 میلیارد ریال رسیده است. این عدد ذخیره خسارت معوق نسبت به حق بیمه تولیدی 10هزار و 200 میلیارد ریالی یعنی نسبت 20 درصدی را دارند یعنی یک پنجم کل بیمه سال 98 به ذخیره ختم شده است که عدد و نسبت بسیار جذاب و قابل توجه است و نشان از آن دارد که وضعیت پرونده های خسارت شرکت بیمه دارای نظم و حساب و کتاب خاصی هستند. در سال 97 نیز همین نسبت وجود داشته و تغییر محسوسی در این نوع ذخیره مشاهده نشده است که این رفتار گویای آن است که شرکت بیمه ما نسبت به خسارت معوق و پرونده های شرکت دارای حساسیت ویژه ای بوده و تمرکز خوبی بر آن دارد. نکته جالب توجه دیگر اینکه شرکت های بزرگ بیمه گری بعضا این به بالای40 درصد می رسد.
نسبت و ضریب خسارت شرکت بیمه ما
شرکت بیمه ما در سال 98 با پرداخت چهار هزار و 549 میلیارد ریال خسارت پردختی دارای نسبت خسارت 43 درصدی و با پرداخت هزینه خسارت پنج هزار و 463 میلیارد ریالی دارای ضریب خسارت 53 درصدی بوده است که نسبت به
ضریب خسارت و نسبت خسارت صنعت بیمه عدی قابل قبول و معقولی است.
چند نسبت مالی دیگر
همچنین قابل ذکر است که نسبت سود خالص به حقوق صاحبان سهام شرکت بیمه ما به عدد 80 رسیده است که برای شرکت های بیمه این رقم نشان دهنده آن است که این شرکت به اندازه مناسب از بدهی و دارایی خود بهره برده است. نسبت بدهی به دارایی شرکت نیز به عدد 89 رسیده است که نشان از آن دارد که شرکت دارای وضعیت طبیعی استفاده از دارایی و بدهی خود است . و از همه ظرفیت های مالی خود بهره برده است.