بانکداری ایرانی - کارخانههای چین که پس از شیوع ویروس کرونا و فلج شدن اقتصاد این کشور در تلاش برای بازگشایی هستند، با تهدید جدید از سوی کنترلهای ضدکرونایی آمریکا روبرو شدهاند که ممکن است روند تامین مواد مورد نیاز آنها را مختل کند.
به گزارش ایسنا، این شوک ممکن است به تلاشهای دولت چین برای راه اندازی مجدد چرخهای اقتصاد ضربه بزند و در شرایطی که کشورهای غربی کسب و کارهای غیرضروری را تعطیل کرده و سفرها را محدوده کرده اند و از مصرف کنندگان خواسته اند در خانه بمانند، به فشارها روی فعالیت تجاری جهانی بیافزاید.
تولیدکنندگان چینی بیش از ۸۰ درصد گوشیهای اپل، سامسونگ و سایر برندها و نیمی از رایانه های شخصی جهان را مونتاژ می کنند و سهم بزرگی در تولید دستگاههای برقی خانگی و سایر کالاها دارند اما برای فعالیت به تراشه های پردازنده و سایر قطعات ارزشمند آمریکایی نیاز دارند. آلمان، ژاپن و کره جنوبی هم ریزپردازنده و سایر قطعات تلفن هوشمند را تولید می کنند اما پیشرفته ترین تولیدکنندگان تراشه، آمریکاییها هستند.
هنوز مشخص نیست محدودیتهای ضدکرونایی آمریکا روی تجارت چه تاثیری خواهد داشت. کنترلهایی که تاکنون اعمال شده، شامل حال مسافران بوده و کالاها را دربرنگرفته است. کارخانههای آمریکایی فعالیت می کنند اما فدراسیون ملی کسب و کارهای مستقل اعلام کرده که ۳۹ درصد از ۳۰۰ شرکت مورد بررسی با اختلال عرضه مواجه شده اند.
دارن تای، تحلیلگر ریسک کشوری در شرکت "فیچ سولوشنز" در این باره گفت: اختلال پایدار فعالیت در آمریکا به اختلال فعالیت تولیدی در چین منجر خواهد شد.
پکن از محدودیتهای رفت و آمد که خیابانهای شهر را سوت و کور کرده بود و امواج شوک ناشی از آن در اقتصاد جهانی انعکاس یافته بود، کاسته است. تولیدکنندگان در حال بازسازی شبکه های زنجیره تامین هزاران فراهم کننده قطعات خودرو، ریزتراشه ها و سایر قطعات هستند.
مقامات چین می گویند فولادسازان و سایر صنایع دولتی تقریبا به وضعیت عادی برگشته اند. اما شرایط برای شرکتهای کوچک و خصوصی که موتور اقتصادی چین را تشکیل می دهند و پوشاک، اسباب بازی و کالاهای دیگر را تولید می کنند حساستر است. بسیاری از آنها با بخشی از ظرفیت خود فعالیت می کنند و یا به دلیل عدم وجود مواد و نیروی کار تعطیل شده اند.
اتاق بازرگانی آمریکا در جنوب چین اعلام کرد در نظرسنجی که در فاصله ۹ تا ۱۴ مارس انجام گرفت، از هر شش شرکت، یکی با کمبود مواد و سایر اقلام روبرو بود.
۱۸ درصد از این کمبود مربوط به آمریکا، اروپا و سایر کشورهای آسیایی است. زنجیره تامین آمریکا دومین اختلال بزرگ را پس از چین داشته است. تنها بیش از نیمی از ۲۳۷ شرکت مورد بررسی در این نظرسنجی آمریکایی و سه چهارم تولیدکننده بودند و همگی آنها از مختل شدن تامین مواد به دلیل شیوع ویروس کرونا خبر دادند.
بر اساس گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، اقتصاددانی که نرخ مورد پیش بینی رشد اقتصاد جهانی در سال ۲۰۲۰ را کاهش دادهاند، اختلال تولید آمریکا و چین را یکی از دلایل خود ذکر کرده اند.