بانکداری ایرانی ـ عضو هیأت علمی پژوهشکده علوم گیاهی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: خراسان قطب تولید حبوبات سردسیر کشور از نظر علمی است اما متأسفانه حبوبات ما در غرب کشور تولید میشود.
دکتر جعفر نباتی در گفتوگو با ایسنا و در جریان بازدید خبرنگاران این خبرگزاری از مخزن نمونههای گیاهی پژوهشکده علوم گیاهی دانشگاه فردوسی، اظهار کرد: مشکل عمدهای که در تولید حبوبات وجود دارد، برداشت مکانیزه سخت به دلیل کوتاهی قد آنها است.
وی افزود: این منطقه قطب حبوبات سردسیر کشور از نظر علمی است اما متأسفانه حبوبات ما در غرب کشور تولید میشود که در این زمینه تعاملات بسیار خوبی با مرکز تحقیقات حبوبات کشور، برقرار و طرحهای مشترکی در نظر گرفته شد تا بتوانیم در آینده نزدیک به کشاورزان کمک کنیم.
نباتی با بیان اینکه مخزن نمونههای گیاهی برای تحقیقات استفاده میشود و ما بر روی این نمونهها سلکسیون انجام میدهیم، افزود: به عنوان مثال نمونههای گیاهی را در دماهای پایین قرار میدهیم که اگر در این دما زنده ماندند ژنوتیپهای برتر ما به شمار میروند زیرا مقاوم به سرما هستند و اگر مقاومت نمونههای گیاهی همراه با عملکرد بالا نباشد باید ژنوتیپهایی را با عملکرد بالا به آنها منتقل کنیم.
عضو هیأت علمی پژوهشکده علوم گیاهی دانشگاه فردوسی مشهد خاطرنشان کرد: معمولاً نخود و عدس در اسفند و بهار کشت میشود و دوره رشد آنها در زمانی است که به آب زیادی احتیاج دارند.
وی ادامه داد: به این علت که ما در اقلیم خشک قرار داریم، از عملکرد بالایی در تولید این حبوبات در اسفند و بهار برخوردار نیستیم. اگر بتوانیم این حبوبات را در فصل پاییز کشت کنیم و این نمونهها در سرما زنده بمانند، این اقدام باعث میشود دوره رشد زیادی را در فصل سرد بگذرانند و به محض اینکه هوا گرم شد، رشد آنها تقریباً یک ماه جلو بیفتد. این موضوع منجر به عملکرد بالای تولید در زمان کوتاهتری میشود.
نباتی تصریح کرد: اگر بخواهیم تولید پایدار گندم داشته باشیم باید حتماً حبوبات در کنار آن وجود داشته باشد، بنابراین باید حبوبات در تناوب با گندم کشت شود تا تولید خود را داشته باشد.