کد خبر: ۱۵۵۰۵۵
تاریخ انتشار: ۱۹:۰۹ - ۱۹ اسفند ۱۳۹۷ - 10 March 2019
بانکداری ایرانی ـ با تمهیداتی که در طی سالهای گذشته و امسال اندیشیده و پیاده‌سازی شده بود، در زمستان سرد ۹۷، در کنار همه مشکلات موجود کشور، آبی در دل مردم از نظر دسترسی به سوخت گاز تکان نخورد.

به گزارش  تسنیم، از زمستان سال 86 که شاهد قطعی‌های گسترده گاز در کشور بودیم تا سال 96، 10 سالی را سپری کردیم که بعضاً با ورود موج بیش از انتظار سرما به کشور، خبر از قطعی‌های گاز و یا افت فشار گاز در شبکه در بخش‌های مختلف کشور به‌گوش می‌رسید.

زمستان امسال که از نظر میانگین دما و طولانی بودن موج سرما، سردتر از زمستان 96 بود، مردم با مشکلات بسیاری در تأمین معیشت خود ناشی از کاهش ارزش پول ملی، نوسانات نرخ ارز و تورم افسارگسیخته مواجه بودند اما در کنار این مشکلات، خبری از قطع گاز و یا حتی افت فشار گاز در شبکه نداشتیم.

در واقع با تمهیداتی که در طی سالهای گذشته و امسال اندیشیده شده و پیاده‌سازی شده بود، در زمستان سرد 97، در کنار همه مشکلات موجود کشور، آبی در دل مردم از نظر دسترسی به سوخت گاز تکان نخورد.

درحال حاضر 93.6 درصد مردم ایران با سهولت به سوخت گاز دسترسی دارند. شبکه گاز کشور با طول 335 هزار کیلومتر از مبادی تولید همچون عسلویه تا مبادی مصرف که تک تک خانه های مردم است، گسترده شده است و هیچ‌کشوری در جهان شبکه گازی به گستردگی شبکه گاز ایران ندارد.



در کنار رشد کمی و سخت‌افزاری شبکه گاز کشور در طول 4 دهه انقلاب، با رشد مستمر تولید گاز، امروز تولید گاز کشور به مرز 800 میلیون مترمکعب در روز رسیده است. یکی از علل دسترسی مطلوب مردم به گازطبیعی، بدون افت فشار و قطعی، در زمستان سرد 97، افزایش تولید گاز در کشور بود که نسبت به مدت مشابه سال قبل رشدی 100 میلیون مترمکعبی در روز داشته است.

بیژن زنگنه وزیر نفت در این خصوص گفت: "امسال نفهمیدیم زمستان چطور آمد و رفت؛ در حالی که نه افت فشار گاز داشتیم و نه قطعی؛ بدون شک هر آجری که روی هم گذاشته می شود و هر لوله‌ای که نصب می‌شود، با خون جگر، آرامش، تحمل و صبر انجام می‌شود؛ امسال 100 میلیون مترمکعب به تولید گاز کشور افزوده شده و طرح‌های گازرسانی مراحل پایانی خود را طی می‌کند."

* تأمین مطلوب گاز شمال ایران بدون نیاز به گاز ترکمنستان

در زمستان سال 95 قطع یکباره گاز صادراتی به ایران از سوی ترکمنستان، در شرایطی که در ابتدای فصل سرما قرار داشتیم و حفظ پایداری فشار گاز شمال کشور با گاز وارداتی از ترکمنستان پیش بینی شده بود، ایران را در وضعیت تنش‌زای تأمین گاز قرار داد. ترکمنستان پیش از این نیز در سال 86 با قطع گاز، بحران تأمین انرژی زمستانه‌ای را به استانهای شمالی کشور تحمیل کرده بود.

اگرچه با مدیریت بهینه تولید، عرضه و مصرف در بخش خانگی و همچنین تحمیل مصرف بیشتر سوخت مایع به نیروگاهها و صنایع کشور، به جز چند روز پرتنش و با قطعی های پراکنده، بقیه زمستان 95 به خوبی گذشت، اما مسئولان بر آن شدند با تکمیل زیرساخت هایی جدید در بخش گازرسانی، به طور کامل استانهای شمالی کشور را از گاز وارداتی از ترکمنستان بی‌نیاز کنند.

یکی از این زیرساختها که برای تأمین گاز پایدار استان بزرگ مازندران و دیگر استانهای شمالی کشور بسیار مهم بوده، تکمیل خط لوله انتقال گاز دامغان - نکا بود. «بیژن زنگنه» وزیر نفت در تاریخ 15 دی ماه سال 1395 و درست پس از آنکه ترکمنستان با قطع یکباره گاز صادراتی به ایران، شرایط تنش زایی را در تأمین سوخت استانهای شمالی به وجود آورد؛ در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم خبر از صدور دستور ویژه مبنی بر تکمیل خط لوله انتقال گاز دامغان - نکا داد و گفت: "تا زمانی که خط لوله انتقال گاز دامغان - نکا تکمیل نشود این مسئله حل نمی شود و ما با جدیت تکمیل این خط را دنبال می کنیم."

وزیر نفت در پاسخ به اینکه "چه راهکاری در مقابله با ترکمنستان در دستور کار قرار دارد"، افزود: "بیش از همه چیز، ما بی‌نیازی کامل از واردات گاز از ترکمنستان را در دستور کار داریم."

از اینرو، با دستور ویژه وزیر نفت، مقرر شد با تکمیل خط لوله انتقال گاز دامغان - نکا، افزایش فشار گاز شبکه مازندران از طریق گیلان و تجهیز و تکمیل ایستگاههای تقویت فشار گاز در شمال شرق کشور، سال 95 آخرین سالی باشد که ترکمن ها به زعم خود، فرصت باج خواهی از ایران را با گروکشی گاز در فصل سرما به دست آوردند و از زمستان سال 96 در صورت تمایل ایران برای ادامه تجارت گازی با ترکمنستان، فقط در راستای توجیه پذیری اقتصادی انتقال گاز از مسیر ترکمنستان، این تجارت گازی ادامه یابد.

پیرو اجرای دستور ویژه زنگنه، با تمرکزدهی به اجرای این پروژه، خط لوله گاز دامغان به نکا تکمیل شد و زمستان سال‌های 96 و 97، گاز شمال ایران بدون نیاز به گاز ترکمنستان به صورت مطلوب تأمین شد.
برچسب ها: زمستان ، گاز ، سرما ، سوخت رسانی
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: