بانکداری ایرانی - یک کارشناس بازار سرمایه با اشاره به این که سود سهام عدالت متناسب با رشد بورس نبوده، گفت: بخشی از این اتفاق به سبب حضور ۱۴ شرکت غیربورسی در سبد سهام عدالت و بخشی دیگر به دلیل برگزاری مجامع شرکتهای سهام عدالت پیش از رشد اخیر بازار سهام است.
مهدی کاظمی اسفه در گفتگو با تسنیم با اشاره با آغاز دومین نوبت از تقسیم سود سهام عدالت میان مشمولان از اول آذرماه گفت: بر اساس قانون پس از پایان دوره 10 ساله تسویه اقساط این سهام از محل سود سالیانه، سازمان خصوصیسازی از سال گذشته باید اقدام به توزیع این سود میان مشمولان کرده که در سالجاری نیز این کار در حال انجام است.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: بر این اساس مشمولانی که اصل سهام عدالت آنها یک میلیون تومان ارزش دارد، امسال 175 هزار تومان سود سهام عدالت خود را دریافت خواهند کرد و بقیه مشمولان نیز متناسب با میزان سهام عدالت خود، از سود این سهام بهرهمند میشوند.
وی در خصوص افرادی که سهام عدالت آنها از ارزش یک میلیون تومانی برخودار است اظهار داشت: این دسته از مشمولان شامل دو گروه میشوند، گروه نخست افراد تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی هستند که طبق قانون از تخفیف 50 درصدی در پرداخت اقساط خود برخوردارند و دسته دیگر نیز مشمولانی هستند که در مهلت تعیین شده، اقدام به تسویه باقی مانده اقساط سهام عدالت خود از محل آورده نقدی کردهاند.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: نکته قابل توجه در این میان این است که در حالی این دسته از مشمولان که اصل سهام عدالت آنها یک میلیون تومان ارزش دارد، سال گذشته 150 هزار تومان سود دریافت کردهاند که امسال این سود حدود 175 هزار تومان است.
وی گفت: هر چند این دسته از مشمولان امسال حدود 15 هزار تومان سود، بیشتر از سال گذشته میگیرند اما نکته مهم و قابل توجه در این میان است که افزایش سود سهام عدالت مشمولان در سالجاری نسبت به سال گذشته، تنها حدود 15 درصد است.
کاظمی اسفه افزود: این در شرایطی است که اگر شاخص بورس را ملاک رشد بازار سرمایه در سالجاری قرار دهیم، در سالجاری و در دوران رشدهای پیاپی بازار سهام، شاخص بورس رشد حدود 90 درصدی را تجربه کرده است که این افزایش و رشد، برای قیمت سهام برخی شرکتها بیش از دو برابر بوده است.
عضو هیات مدیره کانون نهادهای سرمایهگذاری ایران در خصوص چرایی عدم افزایش سود سهام عدالت مشمولان متناسب با رشد شاخص و سهام شرکتها در سالجاری گفت: طبق قانون سهام 49 شرکت که ادعا میشود عمدتا سهام سودآور میباشند، در سبد سهام عدالت تحت عنوان شرکتهای سرمایهپذیر قرار دارد.
این کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: البته بر اساس قانون باید تمامی این 49 شرکت از شرکتهای پذیرفته شده در بازار سهام باشند، اما در عمل تنها 35 شرکت از این 49 شرکت بورسی و فرابورسی هستند. بنابراین بخشی از عدم رشد سود سهام عدالت در سالجاری را باید به این موضوع نسبت داد.
وی افزود: از سوی دیگر مجمع تعدادی از این شرکتها در تیرماه برگزار شده است، بر این اساس با توجه به این که عمده رشد شاخص بورس و قیمت سهام شرکتها در تالار شیشهای در تابستان رقم خورده است، نمیتوان اثرات آن را در گزارشات شرکتهایی که مجمع آنها در خرداد و تیرماه برگزار شده مشاهده کرد.
کاظمی اسفه گفت: با وجود این، مجامع برخی از این شرکتها مانند هلدینگ پتروشمیی خلیج فارس که از شرکتهای بزرگ بورسی است و سهم قابل توجهی از سبد کلی سهام عدالت را دارد، در مهرماه برگزار شده و باید اثر خود را در افزایش سود سهام عدالت نشان دهد.