بانکداری ایرانی ـ یک عضو هیئت علمی دانشگاه با بیان اینکه خروج آمریکا از برجام نمی تواند اتفاق خوشایندی باشد و بر ضرورت ایجاد شفافیت در اقتصاد کشورمان برای حل مسائل آن تاکید کرد.
محمد قلی یوسفی - عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی – با بیان اینکه خروج آمریکا از برجام به معنی علامت قرمز به جهانیان برای کار با ایرانیان است، اظهار کرد: با توجه به نیازی که کشور به اقتصاد جهانی برای صادرات نفت و واردات کالا و تکنولوژیهای خارجی دارد، خروج آمریکا از برجام نمیتواند اتفاق خوشایندی باشد، ضمن اینکه اساسا کشورها زمانی میتوانند موفق باشند که با سایر کشورها داد و ستد و تجارت داشته باشند.
کنترل رانت و تبعیض ربطی به برجام ندارد
این عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به معضلاتی که اقتصاد کشور در داخل با آن مواجه است، ادامه داد: برخی سیاستهای غلط اقتصادی و سیاسی باعث شده تا در کشور نیز قدرتهای موازی به وجود بیاید که همین باعث ایجاد عدم شفافیت و به وجود آمدن رانت در کشور شده است. در چنین شرایطی نمیتوان انتظار یک تحول جدی را از اقتصاد داشت، چرا که تجربه نشان داده که برخی سیاستگذاران در فضای عدم شفافیت همیشه به دنبال منافع شخصی خود در فضای اقتصادی هستند.
یوسفی با بیان اینکه کنترل رانتها و تبعیضهای داخلی ارتباطی با برجام ندارد، اظهار کرد: تا زمانی که انواع رانتها و تبعیضهای اقتصادی در کشور حاکم باشد نمیتوان انتظار بهبود اقتصاد از داخل را داشت، چرا که این مسائل حتی در صورت پایدار ماندن برجام میتواند باعث ضربهزدن به اقتصاد کشور شود. در این موارد دولت باید بسیار جدی با مسائلی که وجود دارد برخورد کند.
یورو هم تحت تاثیر دلار قرار دارد
یوسفی با بیان اینکه رابطه ما با آمریکا به دلیل قدرت اقتصادی و تکنولوژی آن بسیار حائز اهمیت است، ادامه داد: اینکه سیاستمداران میآیند و اقدامی انجام میدهند نباید باعث شود تا ما از نخبگان و دانشمندان کشور روی گردان شویم.
وی با بیان اینکه تنش با آمریکا در نهایت تنش با اروپا را به دنبال خواهد داشت، اظهار کرد: اروپا به لحاظ اقتصادی به آمریکا وابسته است و این وابستگی به اندازهای است که حتی یورو هم تحت تاثیر دلار قرار دارد.
او با بیان اینکه کشورهایی که با هم تجارت دارند با هم جنگ نمیکنند، ادامه داد: در شرایطی که به وجود آمده مسئولان باید به گونهای امور را مدیریت کنند تا ایجاد تنش نشده و مشکلات روی هم انباشته نشود، چرا که همه اینها در نهایت به ضرر جامعه و مردمی است که به خاطر مسائل مختلف از جمله بیکاری و فقر تحت فشار هستند.
این عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی با تاکید بر اینکه ما در سطح بینالمللی نتوانستهایم تعامل اقتصادی خوبی برقرار کنیم، گفت: در حال حاضر چیزی که ما نیاز داریم این است که بتوانیم از کشورهای پیشرفته تکنولوژی وارد کنیم و در کنار آن با صرفهجویی در سایر هزینههای حاشیهای بیشتر به سمت توسعه و آبادانی کشور حرکت کنیم.
بعد از خروج آمریکا از برجام و همزمان با آن، بالا گرفتن تهدیدهای آمریکایی و اظهارات اخیر وزیر خارجه آن کشور مبنی بر شدت یافتن تحریم های اقتصادی علیه کشورمان توجه و تمرکز بر ظرفیت های داخلی برای حل مسائل اقتصادی بسیار بیشتر از گذشته مطرح است. اقتصادی که حالا با مسائل مختلفی رو به رو است که در صدر آنها شاید بتوان مساله عدم شفافیت را قرار داد مخصوصا که برای اجرای هر گونه راهبرد اقتصادی پیش از هر چیز باید شناخت صحیح و شفافی از واقعیت های موجود در دست داشت.