بانکداری ایرانی ـ شرکت توتال به جمع دیگر شرکت های اروپایی پیوسته که احتمال خروج از ایران را مطرح کرده اند. تهران بارها با تمجید از قرارداد با توتال، آن را نماد موفقیت توافق هسته ای خوانده است.
به گزارش تسنیم به نقل از رویترز، شرکت فرانسوی توتال به جمع دیگر شرکت های اروپایی پیوسته که احتمال خروج از ایران به دلیل وضع تحریم های جدید آمریکا علیه تهران را مطرح کرده اند. این اقدام توتال ضربه ای به دولت حسن روحانی است که امیدوار بود این قرارداد مهم اعتماد دیگر شرکت های بین المللی را برای سرمایه گذاری در ایران جلب کند.
شرکت توتال گفته، اگر نتواند از تحریم های دولت آمریکا معاف شود، از قرارداد چند میلیارد دلاری توسعه فاز 11 پارس جنوبی خارج خواهد شد. تهران بارها با تمجید از این قرارداد، آن را نماد موفقیت توافق هسته ای خوانده است.
صنم وکیل، تحلیلگر موسسه چتهم هاوس در خصوص موضع گیری شرکت توتال گفت: «این سیگنال بدی است. اتحادیه اروپا نمی تواند شرکت ها را وادار (به ماندن در ایران) نماید یا به صورت واقعی از بخش خصوصی حفاظت نماید.»
تصمیم ترامپ به خروج از برجام شرکت های اروپایی ای را که از زمان اجرای برجام در ایران سرمایه گذاری کرده اند را در معرض ریسک تحریم قرار می دهد. تحریم های جدید آمریکا علیه ایران قرار است طی 3 تا 6 ماه آینده اجرایی شود.
شرکت تانکری مرسک تانکرز دانمارک نیز گفته، تا ماه نوامبر قراردادهای خود با مشتریانش در ایران را خاتمه خواهد داد. شرکت بیمه آلیانز آلمان هم از آماده شدن برای خاتمه دادن به فعالیت های مرتبط با ایران خبر داده است.
رهبران 28 کشور عضو اتحادیه اروپا این هفته در نشست خود در صوفیه هیچ تصمیم سریعی در مورد چگونگی حمایت از همکاری های اقتصادی خود با ایران اتخاذ نکردند.
ژان کلود ینکر، رئیس کمیسیون اروپا گزینه های موجود حمایت از سرمایه گذاری های اروپا در ایران را برشمرده و از جمله به تحریم های تلافی جویانه، سرمایه گذاری بانک سرمایه گذاری اروپا در ایران و هماهنگ سازی خطوط اعتباری یورویی توسط دولت های اروپایی اشاره کرده است.
اما اهمیت دسترسی به سیستم مالی آمریکا، نقش پررنگ دلار و فعالیت های پررنگ شرکت های اروپایی در آمریکا موجب تضعیف تلاش های احتمالی اتحادیه اروپا برای حفاظت از شرکت هایش در برابر تحریم های آمریکا می شود.