بانكداري ايراني ـ ۵۳۰ تعاونی مرزنشین طی پنج سال گذشته به کمتر از ۱۰۰ تعاونی کاهش پیدا کرده که منجر به از دست رفتن ۲۴ هزار فرصت شغلی مستقیم و غیرمستقیم شده است.
به گزارش مهر، در حال حاضر حدود ۱۰ میلیون نفر در ۱۷ استان مرزی کشور سکونت دارند که بخشی از درآمد مردم دیار این منطقه از محل تعاونهای مرزنشین است.
در حالی که طی حدود ۵ سال گذشته تعداد تعاونیهای مرزنشین کشور ۵۳۰ تعاونی بود اما به گفته رئیس کمیسیون تعاونی های مرز نشین اتاق تعاون ایران طی چند سال گذشته تعداد تعاونی های فعال در این مناطق به کمتر از ۱۰۰ تعاونی رسیده است.
با احتساب ایجاد ۱۰ فرصت شغلی به صورت مستقیم توسط هر تعاونی، در زمان فعالیت ۵۳۰ تعاونی مرزنشین برای ۵۳۰۰ نفر فرصت شغلی ایجاد شده بود اما با تعطیلی حدود ۴۰۰ تعاونی طی حدود ۵ سال اخیر ۴ هزار فرصت شغلی به صورت مستقیم از بین رفته است.
در عین حال به گفته رئیس کمیسیون تعاونیهای مرزنشین، حدود ۳۰ هزار نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم در ۵۳۰ تعاونی مرزنشین مشغول به کار بودند که طی این مدت نیز با کاهش تعاونی های فعال به ۱۰۰ تعاونی در مناطق مرزی، جمعیت شاغل به صورت مستقیم و غیرمستقیم به ۶ هزار نفر رسیده است.
در همین زمینه مهیب ناحیه رئیس کمیسیون تخصصی تعاونی های مرز نشینان در گفتگو با خبرنگار مهر، با تشریح وضعیت تعاونیهای مرزنشین گفت: از زمانیکه قرار شد با صدور کارتهای هوشمند، تعاونیهای مرزنشین ساماندهی شوند متاسفانه فعالیت این تعاونی را مختل کردند به طوریکه فعالیت رو به رشد و خدمات این تعاونیها به اعضا تا حدود زیادی متوقف شد.
وی با اشاره به دلایل توقف فعالیت تعاونی های مرزنشین افزود: وزارت صنعت، معدن و تجارت برای توزیع کارت های هوشمند به تعاونی های مرزنشین واسطه هایی را به عنوان توزیع کننده معرفی کرد و در این میان تعاونیهای مرز نشینان را به عنوان متولی اصلی نادیده گرفت در صورتی که وزارت صنعت برای ساماندهی و توزیع عادلانه کارت های هوشمند باید با مشارکت «اتحادیه نظارت بر عملکرد مرزنشینان» عمل می کرد.
رئیس کمیسیون تخصصی تعاونی های مرز نشینان با بیان اینکه متاسفانه در بعضی مواقع واسطه ها و توزیع کنندگان کارتهای هوشمند در جلسات استانداریها خود را به عنوان نمایندگان تعاونیهای مرزنشین معرفی می کردند گفت: در حال حاضر در روند فعالیتهای صادراتی و وارداتی تعاونیهای مرزنشین اخلال به وجود آمده است.
مدیرعامل اتحادیه مرزنشینان کشور ادامه داد: این کارتهای هوشمند با هدف شفاف سازی و شناسایی مرزنشینان طراحی شد اما هزینههایی را به اعضا تحمیل کرده است چراکه دفاتر پیشخوان برای صدور این کارتها در مناطق مرزی وجود ندارد و متقاضیان برای صدور این کارتها باید به مناطق شهری عزیمت کنند. در صورتی که وزارت صنعت می توانست کارت های هوشمند مرزنشین را با نظارت اتحادیه ها و از طریق تعاونی های مرزنشین صادر و توزیع کند.
سهمیه سالانه صادراتی و وارداتی مرزنشینان سوخت می شود
وی به مشکلات حقوقی کارت های هوشمند مرزنشین گفت: با صدور این کارتها این امکان برای اعضا وجود دارد تا سهمیه خود را در اختیار سایر تعاونیها قرار دهند در حالی که عضو یک تعاونی نمی تواند سهمیه خود را به تعاونی دیگری واگذار کند و این یک بار حقوقی برای تعاونی های مرزنشین ایجاد کرده است.
ناحیه، با بیان اینکه دو سوم از تعاونی های مرزنشین صرفا از محل همین مشکلات حقوقی تعطیل شدند افزود: از طرف دیگر، بر اساس ادعای شرکت توزیع کننده،، سالیانه ۷۵ دلار به حساب اعضا واریز می شود اما این مبلغی که واریز می شود به منزله واریز وجه و دلار به حساب اعضا نیست بلکه صرفا پیمان ارزی و یک تعهدی است که به ازای صادرات ۷۵ دلار کالا و اجناس، اعضا می توانند معادل آن اجناس مورد نیاز و البته مجاز را وارد کنند.
رئیس کمیسیون تخصصی تعاونیهای مرز نشینان گفت: از سوی دیگر سامانه مرزنشینان که توسط صادرکننده کارت های هوشمند مرزنشین طراحی شده از طرف گمرک برای اتصال به سامانه گمرک پذیرفته نشده است و این باعث می شود فرصت استفاده از صادرات و واردات توسط اعضا تلف شود. ضمن اینکه سهمیه اعضا در هر سال منحصر به همان سال است و در صورت از دست دادن زمان صادرات و واردات، این سهمیه به سال بعد موکول نمی شود و منجر به زیان اعضا می شود که عمده سهمیه های خود را از همین محل از دست دادیم.
وی گفت: پیش از صدور کارت های هوشمند ۵۳۰ تعاونی مرز نشین در ۱۷ استان مرزی کشور وجود داشت که جمعیت ۱۰ میلیونی مناطق مرزی تحت پوشش این تعاونی ها به صورت مستقیم و غیر مستقیم فعالیت می کردند اما در حال حاضر تعداد تعاونی های فعال مرزنشین به کمتر از ۱۰۰ تعاونی رسیده است. همچنین حدود ۵ میلیون نفر از جمعیت مرزنشین موفق به دریافت کارت های هوشمند نشدند. علاوه بر این نیمی از افرادی که این کارتهای هوشمند را دریافت کردند به هیچ وجه مرز نشین نیستند.