بانكداري ايراني ـ هند در جهت توافقات انجام شده بین دو کشور در جریان سفر حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران به این کشور در بهمن ماه سال گذشته در حال بررسی امضای یک قرارداد تجارت ترجیحی (پی تی ای) با تهران است.
به گزارش روز پنجشنبه ایرنا به نقل از پایگاه اینترنتی اقتصادی 'هندو بیزنس لاین' ، مقام های دولت دهلی نو می گویند که تمرکز هند برای دسترسی به بازار ایران برای صادرات محصولاتی مانند دارو، فیبرهای ساختمانی، برنج و قطعات خودرو است.
بر اساس این گزارش، ایران از پیشتر خواهان امضای قرارداد تجارت ترجیحی با هند بوده اما دهلی نو به دلیل قراردادهای مشابه با سایر کشور ها از امضای این قرارداد خودداری کرده بود.
اما اکنون مقام های هندی به این نتیجه رسیده اند که شرایط تغییر کرده و دهلی نو به امضای این قرارد داد با تهران علاقه مند شده است. دهلی نو معتقد است پس از لغو تحریم های اقتصادی غرب علیه ایران، فرصت های تجاری جدیدی در این کشور ایجاد شده و بازار ایران برای هند امیدوار کننده است.
فدراسیون سازمان های صادراتی هند، فهرستی از اقلام که به عقیده آن امکان افزایش صادرات آنها به ایران وجود دارد را به وزارت بازرگانی این کشور ارسال کرده است.
'اجی ساها' رئیس فدراسیون سازمان های صادراتی هند ابراز اطمینان کرده است که یک قرارداد تجارت ترجیحی با ایران برای صادرکنندگان هندی بسیار سودمند خواهد بود.
به عقیده وی، جایگاهی که هند در طول تحریم های ایران در بازار این کشور بدست آورد و همچنین نبود رقابت گسترده سبب خواهد شد که امضای این قرارداد برای دهلی نو سودمند و به افزایش صادرات هند منجر شود.
پایگاه هندو بیزنس لاین نوشت: یکی دیگر از مسائلی که ممکن است هند را به امضای توافق تجارت ترجیحی ترغیب کند گسترش روابط ایران و پاکستان و تلاش دو کشور برای گسترش قرارداد تجارت ترجیحی است.
اسلام آباد می تواند رقیب دهلی نو برای فروش چندین مورد کالا در بازار ایران باشد و اگر پاکستان به یک امکان صادرات برتر در ایران دست یابد این امر منافع هند را با خطر روبه رو خواهد کرد. دولت دهلی نو به تازگی موافقتنامه اجتناب از مالیات دو جانبه بین هند و ایران را تصویب کرده است. این توافقنامه سبب تسریع جریان سرمایه گذاری و جلوگیری از فرار مالیاتی خواهد شد.
کابینه دولت هند همچنین با یادداشت تفاهم با ایران در خصوص کشاورزی و بخش های مربوطه موافقت کرده است. این یادداشت تفاهم در طول سفر ماه فوریه حسن روحانی به هند میان دو کشور امضا شد.
این یادداشت تفاهم شامل مبادله آموزش پزشکان و دیگر متخصصان بهداشتی، کمک به توسعه منابع انسانی و ایجاد امکانات بهداشتی، قانون گذاری محصولات دارویی، وسایل پزشکی و لوازم آرایشی و تبادل اطلاعات می شود.
یک مقام هندی گفت: اراده سیاسی از سوی ایران و هند برای افزایش روابط در زمینه اقتصاد وجود دارد. زمان خوبی برای امضای قرارداد تجاری ترجیحی میان دو کشور است. این قرارداد به نفع طرفین خواهد بود.
پایگاه هندو بیزنس لاین افزود:صادرات ایران به هند در سال 2017-18به ارزش 11.11 میلیارد دلار برآورد شده است که این مقدار یک افزایش 5.76 درصدی را نسبت به سال گذشته آن نشان می دهد. اما صادرات هند به ایران در طول سال مالی 2017-18 با یک رشد 11 درصدی به ارزش 2.65 میلیارد دلار رسید. عدم تعادل تجاری میان دو کشور غالبا به دلیل واردات نفت هند از ایران است.