بانكداري ايراني ـ ساختمان شیشه ای بانک مرکزی روز یکشنبه به بهانه پنجاه و هفتمین مجمع عمومی بانک مرکزی میزبان مدیران و تصمیم گیران نظام بانکی شد تا این بار رییس جمهوری زبان به نقد عملکرد آنها بگشاید و خواسته های دولت را فهرست کند.
به گزارش ایرنا، پس از برگزاری مجمع عمومی سالیانه بانک مرکزی و تصویب ترازنامه این بانک در سال 1395، نشست مدیران و دست اندرکاران نظام بانکی کشور امروز با حضور حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی رییس جمهوری برگزار شد.
هر چند ولی اله سیف رئیس کل بانک مرکزی در این آیین سعی کرد سخنان خود را به ارایه گزارش کلی از عملکرد نهاد ناظر بر نظام پولی و ارزی محدود کند و سخنی در نقد نظام بانکی به میان نیاورد اما رییس جمهوری این بار خواسته ها و نقد خود را از مهمترین تامین کننده مالی اقتصاد کشور فهرست کرد.
درخواست نخست روحانی از بانک مرکزی این بود که دستاورد دولت تدبیر و امید مبنی بر مهار تورم و رساندن آن به محدوده تک رقمی که پس از 26 سال حاصل شد را هم امسال و هم در سال آینده صیانت کند زیرا به اعتقاد وی، کنترل تورم هم برای سرمایه گذاران و هم مردم عادی اهمیت حیاتی دارد.
درخواست دوم روحانی از شبکه بانکی بود تا عملکرد خود را شفاف کنند؛ به گفته روحانی باید بزرگترین اعتماد مردم در بخش اقتصادی به بانک مرکزی و بانک ها باشد که البته این اعتماد به مراتب در سال های اخیر بیشتر شده است زیرا هم موسسات غیرمجاز به مثابه غده های سرطانی از اقتصاد خارج شده و هم نظارت بانک مرکزی بر شبکه بانکی بیشتر شده است.
وی گفت: بر اساس آماری که در مجمع عمومی بانک مرکزی مطرح شد، این بانک 20 هزار میلیارد تومان اعتبار برای رفع مشکلات موسسات غیرمجاز اختصاص داد.
روحانی، بخشی از رشد اقتصادی 12.5 درصدی اقتصاد ایران در سال گذشته را مرهون اهتمام شبکه بانکی برای خروج واحدهای تولیدی از رکود دانست.
رییس جمهوری نقش بانک ها را در حوزه اشتغال اساسی دانست و از بانک ها خواست که در طرح های مورد نظر دولت از جمله بازآفرینی شهری و احیای بافت های فرسوده همکاری کنند تا اشتغال در کشور ایجاد شود.
چهارمین خواسته رییس جمهوری، تلاش بانک ها برای تعامل بهتر با نظام بانکی جهان بود که به عقیده روحانی باید با افزایش سرمایه بانک ها، بهبود کفایت سرمایه، انضباط مالی بیشتر بانک ها و ترازنامه های شفاف حاصل شود.
نکته پنجمی که رییس جمهوری درباره عملکرد بانکی به آن توجه کرد، «سرمایه های مردم نزد بانک ها» بود که تاکید داشت باید از این «امانت» بهترین بهره را برای رشد اقتصادی کشور برد.
روحانی تاکید کرد: «بانک رفاقتی» حتما بانک خوبی نخواهد بود؛ اینگونه نباشد که بانک پول مردم را به بنگاه ها و شرکت های خود وام بدهد.
رییس جمهوری البته از تعداد بالای شعب بانک ها انتقاد کرد و از بانک مرکزی خواست اختیارات لازم برای نظارت تام بر نظام بانکی را از دولت و مجلس شورای اسلامی بگیرد.
وی گفت: در خارج از کشور فاصله بین دو شعبه بانک به قدری زیاد است که فرد برای مراجعه به شعبه بعدی باید از مترو یا اتوبوس استفاده کند اما اینجا می بینیم که در یک خیابان چند شعبه مربوط به یک بانک وجود دارد.
روحانی با طرح این نقد به نظام بانکداری که «چرا اینقدر بنگاهداری بین بانک ها رواج پیدا کرده است»، گفت: به وزیر امور اقتصادی و دارایی اصرار کرده ام که بانک ها باید از بنگاهداری خارج شوند و اموال مازاد در معرض فروش بگذارند.
وی با تاکید بر رعایت عدالت که رهبر معظم انقلاب بر آن تاکید دارند، خطاب به بانک ها گفت: بانک پولی را که از مردم می گیرد، باید عادلانه به مردم تسهیلات بدهد نه اینکه به موسسات و بنگاه های خودش وام بدهد.
روحانی جبران عقب ماندگی نظام بانکی از استانداردهای بین المللی بانکداری را به عنوان دیگر خواسته خود مطرح و تاکید کرد: هر چند از نظر ریسک اعتباری 2 پله صعود کرده ایم و وضع بانک های ما نسبت به دیروز بهتر است اما کافی نیست زیرا در دنیای امروز نمی توان بدون ارتباط با جهان، کار بانکی انجام داد.
رییس جمهوری در عین حال گفت که برای بهبود این روند دولت سه لایحه در زمینه مبارزه با پولشویی، تامین مالی تروریسم و اصلاح برخی قوانین به مجلس فرستاده است تا دیدگاه جهانی به نظام پولی و بانکی کشور بهتر شود.
دیگر خواسته رییس جمهوری از بانک ها، کم کردن فشار آنها بر پایه پولی کشور بود که به دلیل اضافه برداشت آنها از منابع بانک مرکزی تشدید شده است؛ به عقیده روحانی، اضافه برداشت بانک ها سبب رشد پایه پولی می شود که هزاران عوارض دارد.
روحانی از بانک مرکزی خواست تا کاری کند که بانک هایی که منضبط تر هستند، بیشتر از منابع استفاده کنند .
دهمین درخواست روحانی به بانک مرکزی اختصاص داشت که از مسئولان آن خواست با توجه به جذب فاینانس های جدید، زمینه را برای استفاده بخش دولتی و خصوصی از این فاینانس ها ظرف 6 ماه تا یکسال آینده فراهم کند.
یازدهمین خواسته رییس جمهوری نیز متوجه بانک مرکزی بود که از تدوین بسته 19 گانه سیاست های پولی و ارزی خبر داد که سه بسته آن شامل گواهی سپرده ریالی، گواهی ارزی و نیز پیش فروش سکه اجرایی شده است اما موارد باقیمانده تا پایان سال باید اجرایی شود.
روحانی همچنین از بانک مرکزی خواست تا به مردم اطمینان خاطر از آینده اقتصاد ایران بدهد زیرا اگر مردم به آینده مطمئن باشند، اضطراب و ناآرامی از بازار رخت می بنند و بازار به ثبات می رسد.