بانكداري ايراني - بازاریان گناوه پس از هشت روز تعطیلی به دلیل آنچه خالی شدن مغازه ها از کالای همراه ملوان (ته لنجی) به علت تخلیه نشدن بار شناورهای سفاری در گمرک عنوان می کردند، از صبح یکشنبه مغازه های خود را به روی مشتریان گشودند.
به گزارش ایرنا، کسبه بازار تجاری گناوه که کالاهای مغازه های خود را از محل ته لنجی تامین می کنند، در زمان تعطیلی مغازه های خود اظهارکردند: خودداری بیش از سه ماه صاحبان شناورهای سفاری از تخلیه کالا در گمرک گناوه در اعتراض به آنچه محدودیت ها و سختگیری های مصوبه جدید ساماندهی کالای همراه ملوان عنوان می کردند، باعث خالی شدن مغازه هایشان از کالای ته لنجی شده بود.
از زمان آغاز تعطیلی مغازه ها، مسئولان استانی و شهرستانی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی این استان در ماههای اخیر برای حل مشکل بوجود آمده در زمینه تخلیه کالای همراه ملوان و اصلاح مصوبه دولت در این زمینه، پیگیری های مستمری انجام دادند که با همکاری و تعامل ایجاد شده میان صاحبان و ملوانان شناورهای سفاری، بازاریان و برخی ارفاق های در نظر گرفته شده تخلیه کالا توسط شناورها آغاز و آرامش نسبی بر بازار گناوه حاکم و فعالیت مغازه داران به روال عادی بازگشت.
فرماندارگناوه روز گذشته در نشست خبری جداگانه با خبرنگاران این شهرستان و بازاریان اظهارکرد: تعطیل کردن مغازه ها تنها به سود عده ای فرصت طلب است که قصد ضربه زدن و از رونق افتادن بازار این شهرستان گردشگر پذیر را که معروف و زبانزد عام و خاص است، دارند.
سیدعلی پاک نژاد افزود: تخلیه شناورهای سفاری در گمرک این بندر که از چند روز پیش آغاز شده مقطعی نیست و مستمر ادامه خواهد داشت و مردم نباید نگران باشند.
وی اظهارکرد: مردم نباید به شایعه هایی که در فضای مجازی و محافل مبنی بر مقطعی بودن تخلیه کالاها و قطع شدن آن مطرح می شود، توجه کنند و هرزمان نیز خللی در روند آن بوجود آمد بموقع برطرف خواهد شد.
پاک نژاد ، از اقشار مختلف مردم این شهرستان ازجمله لنج داران و بازاریان خواست به مسئولان که همه تلاش خود را برای حل مشکل بوجود آمده به کار بسته اند اعتماد کنند و مغازه داران بدون دغدغه به کسب وکار بپردازند و مغازه های خود را به روی شهروندان و مسافران از نقاط مختلف کشور باز کنند.
وی خاطرنشان کرد: آیین نامه جدید کالای همراه ملوان، معایب و محاسنی دارد که ایرادهای آن با نگاه کارشناسی شده به اطلاع مقام های مربوطه در مرکز رسانده شده است.
پاک نژاد گفت: با اجرای مصوبه جدید، کالای همراه ملوان به سمت قانون گرایی سوق داده و بسیاری از دغدغه ها و نگرانی های مردم برطرف شده است.
فرماندار گناوه در خصوص گلایه لنج داران در ارتباط با نرخ بالای سوخت گازوئیل اظهارکرد: در سفر هفته گذشته وزیر نفت ، مطالبه لنج داران به صورت شفاهی و کتبی رسانده شد.
براساس مصوبه جدید ساماندهی کالای همراه ملوان مقرر شد، هر ملوان در هر سفر (6 سفر در طول یک سال) 100 میلیون ریال کالا بدون پرداخت عوارض گمرکی وارد کند.
با اجرای مصوبه ساماندهی ته لنجی اگرچه این میزان بطور قانونی برای هر ملوان نسبت به قبل 2.5 برابر شده است، ولی با توجه به اینکه مصوبه جدید بصورت دقیق و با نظارت اجرا می شود و ملوانان برای واردات در قالب مصوبه تنها به ارزش 100 میلیون ریال می توانند کالا وارد کنند و از واردات بیشتر آنها جلوگیری می شود، ناراضی هستند.
یکی از مزیت های مصوبه ته لنجی فراهم شدن امکان جابه جایی این کالاها در استان بوشهر و جمع شدن خودروهای شوتی (خودروهای سواری تندرو که کالای قاچاق حمل می کنند و باعث حوادث زیادی در جاده ها می شوند) از سطح جاده های این استان است.
هیات وزیران درجلسه 18/ 5/ 1396 به پیشنهاد وزارت صنعت، معدن وتجارت و به استناد اصل یکصدوسی وهشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران آییننامه ورود کالا توسط ملوانان شناورهای دریایی سنتی با ظرفیت کمتر از 500 تن و ساماندهی و نوسازی آن شناورها را در 18 ماده مصوب کرد.
براساس ماده 7 این آیین نامه شناورهای دریایی سنتی با ظرفیت کمتر از500 تن (لنج تجاری) در صورت زیرپوشش بیمه تأمین اجتماعی قرار دادن ملوانان شاغل در آن شناور و برخوردار شدن آنان از مزایای بیمه تأمین اجتماعی از قبیل بازنشستگی، بیمه درمان، عیدی آخر سال و سایر موارد مربوط، مجاز هستند در هر سال برای هر شناور و هر ملوان حداکثر شش نوبت و در هر نوبت به ازای هر ملوان تا سقف 100 میلیون ریال از معافیت ملوانی مندرج در تبصره (3) ماده (1) این آییننامه استفاده کنند.
براساس تبصره 2 ماده 7 این آیین نامه نیز معافیتهای ملوانی برای شناورهای زیر 200 تن حداکثر 6 نفر، برای201 تا 350 تن حداکثر هفت نفر و برای 351 تا 500 تن حداکثر هشت نفر و در هر حال برای حداکثر 6 سفر در طول یکسال اعمال می شود.
در مناطقی که تعداد سفر متداول شناورها بیش از 6سفر است سفرهای مازاد شناور مشمول معافیت نبوده و ترخیص کالا در هر حال مشمول مقررات صادرات و واردات کشور است.
بازارگناوه که برپایه کالاهای وارداتی به این بندر و دادو ستد این اجناس شکل گرفته دارای دهها مجتمع تجاری با بیش از چهار هزار باب مغازه است که عمده آنان ازطریق کالای ته لنجی تامین می شود.
مردم اغلب استانهای کشور برای خرید کالای مصرفی خانوار خود و بسیاری نیز به منظور تامین کالای مورد نیاز مغازه های بازار این شهرها به بندر گناوه درطول سال سفر می کنند.
حدود 90 درصد از جمعیت 102 هزارنفری شهرستان گناوه بصورت زنجیروار از طریق کالای ته لنجی امرارمعاش می کنند.
بندر گناوه در شمال استان بوشهر بیش از 800 فروند شناور باری دارد که با سفر به کشورهای عرب حوزه جنوبی خلیج فارس در امر دریانوردی فعالیت دارند و هر شناور در سفرهای دریایی هشت تا 10ملوان را به همراه دارد.