کد خبر: ۱۱۹۹۷۰
تاریخ انتشار: ۱۱:۰۷ - ۱۲ آذر ۱۳۹۶ - 03 December 2017
موضوع تغییر در روش فروش اینترنت حجمی ثابت که همواره یکی از دغدغه های کاربران ایرانی اینترنت بود از دهم آذرماه امسال وارد مرحله اجرا شد اما هنوزکاربران نگرانی هایی در این زمینه دارند که سبب شده وزیرارتباطات از احتمال تغییر مجدد سخن بگوید.
بانكداري ايراني - موضوع تغییر در روش فروش اینترنت حجمی ثابت که همواره یکی از دغدغه های کاربران ایرانی اینترنت بود از دهم آذرماه امسال وارد مرحله اجرا شد اما هنوزکاربران نگرانی هایی در این زمینه دارند که سبب شده وزیرارتباطات از احتمال تغییر مجدد سخن بگوید.

به گزارش  ایرنا، اپراتورهای ایرانی عرضه کننده اینترنت پرسرعت ثابت(ای.دی.اس.ال) همواره این نوع اینترنت را به صورت حجمی و نامحدود به مشترکان ارائه می دادند که این روش مورد انتقاد همگان بود اما دولت دوازدهم مصمم به اجرایی کردن تغییر در این روش شد و وعده اجرایی شدن آن را از 10 آذرماه داد این درحالی است که کاربران اینترنت با مراجعه به صفحه اینستاگرام محمدجواد آذری جهرمی نگرانی ها و ابهام های خود در این باره را با وی اشتراک گذاشتند .
* پیشینه تغییر در روش ارائه اینترنت
پس از تلاش های دولت یازدهم برای توسعه زیرساخت ها و افزایش سرعت اینترنت اکثر کاربران خواستار آن بودند تا روشی اتخاذ شود که در نهایت آنها بتوانند طعم سرعت بالا را در اینترنت ثابت خود چشیده و از طرف دیگر نگران پایان یافتن زود هنگام بسته های اینترنت ثابت نباشند.
کاربران نگرانی های خود را از راه های مختلف به گوش متولیان امر می رساندند تا بلکه آنها راه چاره ای برای این موضوع پیدا کنند.
کاربران اینترنت آن زمان با مراجعه به صفحه شخصی محمود واعظی وزیرارتباطات و فناوری اطلاعات در اینستاگرام نگرانی خود را به وی منعکس می کردند.
افزایش نارضایتی ها از روش فروش حجمی اینترنت وزیرارتباطات وقت را مصمم به تدبیری موثر در این باره کرد و برهمین اساس به اپراتورهای عرضه کننده بخش ثابت و شرکت ارتباطات زیرساخت و سازمان رگولاتور ایران دستور داد برای تغییر در این روش بررسی های کارشناسانه انجام دهند.
کارشناسان مجموعه های فوق هم با برگزاری جلسه های متعدد به این نتیجه رسیدند که روش فروش حجمی را متوقف و روش جدیدی جایگزین کنند.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات هم به تشکیل کمیته ای برای بررسی نحوه فروش اینترنت در بخش ثابت اشاره کرد و گفت: روش فروش حجمی اینترنت این بخش پس از بررسی های این کمیته تغییر می کند.

*آغاز تلاش ها
پیشتر محمود واعظی در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا گفته بود: همه شرکت هایی که در بخش ثابت اینترنت ارائه می کردند، اقدام به حجم فروشی کرده که خیلی مورد رضایت مردم نبود.
عضو شورای عالی فضای مجازی ادامه داد: براین اساس کمیته ای تشکیل شده تا بر روی این موضوع مطالعه انجام داده و روش مناسب تری اتخاذ کند.
واعظی تصریح کرد: کمیته بر روی این بررسی می کند تا روش ارائه اینترنت به نحوی شود که کاربران بتوانند اینترنت داخلی را با سرعت مناسب و حجم مورد نیاز خریداری و در بازه زمانی مشخص استفاده کنند.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ادامه داد: این کمیته در حال بررسی است و به زودی نتیجه نهایی مشخص خواهد شد.
بررسی های کمیته مذکور ادامه یافت تا روز یکشنبه اول مرداد ماه امسال نتیجه نهایی مشخص شد.
وزیرارتباطات و فناوری اطلاعات در یکی از شبکه های اجتماعی خبر از تصویب موضوع حذف فروش حجمی اینترنت در اینترنت ثابت در کمیسیون تنظیم مقررات داد.
محمود واعظی در صفحه اینستاگرام خود نوشت: همانگونه که وعده داده بودم و برای رفاه بیشتر کاربران روز یکشنبه موضوع حذف فروش حجمی اینترنت در اینترنت ثابت به تصویب رسید.
واعظی ادامه داد: پس از طی مراحل اداری و ابلاغ به اپراتورها این مصوبه اجرایی خواهد شد.

*قطع روش جدید برای بررسی مجدد
اما هجدهم مرداد ماه بود که محمود واعظی به عنوان وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره روش جدید فروش اینترنت ثابت گفت: این روش به دلیل دریافت یکباره مبلغ، به نفع مردم بود اما با اعتراض برخی روبرو شد؛ بنابراین دستور بررسی دوباره آن را دادم.
وی افزود: مردم فکر کردند این طرح جدید به ضرر آنهاست.
واعظی تاکید کرد «پیش از این طرح مردم همواره برای خرید اینترنت کم کم پول پرداخت می کردند و همین امر سبب می شد متوجه گرانی آن نباشند».

*آغاز تلاش مجدد در دولت دوازدهم
متوقف شدن طرح در دولت دوازدهم پیگیری شد و محمد جواد آذری جهرمی که به عنوان وزیرارتباطات و فناوری اطلاعات این دولت منتخب شد نوزدهم مهرماه امسال با اشاره به در دست بررسی بودن تغییر در روش فروش حجمی اینترنت ثابت در کمیسیون تنظیم مقررات گفت:کاهش هزینه ها و خروج از حالت حجمی دو شاخص مهمی است که باید در تغییر روش ارائه اینترنت لحاظ شود.
تلاش برای تغییر روش ادامه یافت تا آنکه 23 آبانماه امسال محمد جواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با انتشار فهرستی از نرخ های جدید اینترنت ثابت در یکی از شبکه های اجتماعی نوشت: تعرفه های جدید سرویس های غیرحجمی از دهم آذر ماه اعمال می شود.
وی در صفحه اینستاگرام خود نوشت: تعرفه سرویس های غیرحجمی مبتنی بر یک مصرف منصفانه (Fair Usage Policy) بنا شده و سقف مصرف منصفانه در بین 18 شرکت فعال در ارائه سرویس به رقابت گذاشته خواهد شد.
وی مصوبه جدید سرویس‌های پرسرعت غیر حجمی را مطابق جدولی دانست که امروز منتشر شده است.
آذری جهرمی افزود: شرکتها موظفند جزئیات مصرف منصفانه خود را به اطلاع مشترکان برسانند. طبیعی است که فضای رقابتی به نفع مصرف کننده نهایی فراهم است.
وزیر ارتباطات ادامه داد: این سرویس حجمی نیست و در صورت عدول یک مشترک از مصرف عادلانه، شرکتها موظف به ارائه سرویس در حداقل سرعت پایه (128 کیلو بیت در ثانیه)تا پایان دوره ماهانه خواهند بود.
وی نوشت: در مصرف منصفانه ترافیک داخلی بایستی حداقل دو برابر ترافیک بین الملل لحاظ ‌شود و تاریخ اجرای این مصوبه قبل از دهم آذرماه خواهد بود.
آذری جهرمی افزود: تاکید مجدد می‌شود که این تعرفه تنها برای دسترسی ثابت است.

*آغاز اجرای طرح از دهم آذرماه
دهم آذرماه تلاش های انجام شده به بار نشست و روش فروش اینترنت حجمی متوقف شد اما این موضوع با ابهام هایی مواجه شده است به گونه ای که رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی اعلام کرد: در محاسبه مقدار آستانه مصرف منصفانه ماهانه یا میزان تبادل ترافیک مجاز در ماه در تعرفه های اعلامی شرکت‌های ارائه کننده خدمات اینترنت، ترافیک داخلی و بین‌الملل بصورت ترکیبی لحاظ می شود.
حسین فلاح جوشقانی براساس گزارش روابط عمومی این سازمان با بیان اینکه تعرفه‌ های جدید اینترنت ثابت به صورت غیر حجمی از دهم آذر اجرا شده است، افزود: در محاسبه آستانه مصرف منصفانه، میزان مصرف ترافیک داخلی نصف ترافیک بین‌الملل لحاظ خواهد شد. 
وی در تشریح نحوه محاسبه ترافیک داخلی و بین الملل گفت: به عنوان نمونه چنانچه آستانه مصرف منصفانه 20 گیگابایت اعلام شده باشد و مشترک تنها از ترافیک داخلی استفاده کند، ارائه دهنده سرویس باید در محاسبات خود ترافیک داخلی را به گونه ای محاسبه کند که مشترک بتواند حداقل 40 گیگا بایت استفاده کند و چنانچه مشترک تنها ترافیک بین الملل استفاده کند میزان استفاده تا 20 گیگابایت خواهد بود. 
فلاح درباره محاسبه ترافیک مشترکانی که هم از ترافیک داخلی و هم از ترافیک بین الملل استفاده می کنند، تصریح کرد: چنانچه استفاده مشترک هم از ترافیک داخل و هم از ترافیک بین الملل باشد، ارایه کنندگان خدمت باید محاسبه را بر مبنای مجموع میزان مصرف داخلی و بین الملل انجام داده و در این موضوع نیز، نصف بودن میزان محاسبه مصرف داخلی را رعایت کنند. 
رئیس رگولاتوری افزود: ارائه کنندگان خدمات نباید تا رسیدن به آستانه مصرف منصفانه بر مبنای روش فوق هیچ محدودیتی برای ترافیک داخلی و بین الملل اعمال کنند. 
اما این شفاف سازی هم چاره ساز نگرانی کاربران نبود و آنان با مراجعه به اینستاگرام محمد جواد آذری جهرمی خواستار شفاف سازی بیشتر شدند.
محمد جواد آذری جهرمی هم در واکنش به این کاربران نوشت:یکی از اهداف مدل تعرفه جدید، ایجاد رقابت بین شرکتها به منظور ارائه خدمات مناسب تر و با قیمتی رقابتی تر به مشترکان نهایی بوده است.اگر تعرفه‌های ارائه شده توسط شرکتی بخواهد هزینه های مشترک نهایی را افزایش دهد؛ موضوع توسط سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیوئی پیگیری و اصلاح خواهد شد.
وی افزود: اگر جدول های ارائه شده باعث گرانتر شدن سرویس های ثابت شده باشد از سوی سازمان تنطیم مقررات و ارتباطات رادیویی متوقف خواهد شد.
آذری جهرمی نوشت: جدول های ارائه شده درحال بررسی هستند و تا صبح یکشنبه موارد مردودی احتمالی اعلام خواهد شد.
*کلام آخر
گرچه دولت دوازدهم عزم خود را برای اصلاح روش فروش اینترنت حجمی جزم کرده است اما این موضوع باید به گونه ای باشد که علاوه بر افزایش رضایت کاربران نهایی موضوع توسعه کسب و کارهای نوین را که خواسته رئیس جمهوری است را تسهیل کند بنابراین هرجه مطالعه در این باره بیشتر صورت گیرد احتمال خطا در آن را کاهش خواهد داد.
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: