کد خبر: ۱۱۰۸۰۷
تاریخ انتشار: ۱۱:۳۴ - ۰۲ شهريور ۱۳۹۶ - 24 August 2017
زمزمه ‌های حذف واژه طلاق از شناسنامه موجی از واکنش‌ها را به دنبال داشته است. به ‌رغم افزایش میزان طلاق در ایران همچنان افرادی که این تجربه را داشته‌اند، به‌ ویژه زنان مطلقه، با برخی انگ‌ های اجتماعی و فرهنگی رو‌به‌رو می‌شوند که به اذعان آسیب ‌شناسان اجتماعی زندگی را برای آنها سخت می‌کند.
روزنامه آرمان با درج گزارشی نوشت: زمزمه ‌های حذف واژه طلاق از شناسنامه موجی از واکنش‌ها را به دنبال داشته است. به ‌رغم افزایش میزان طلاق در ایران همچنان افرادی که این تجربه را داشته‌اند، به‌ ویژه زنان مطلقه، با برخی انگ‌ های اجتماعی و فرهنگی رو‌به‌رو می‌شوند که به اذعان آسیب ‌شناسان اجتماعی زندگی را برای آنها سخت می‌کند.

در گزیده ای از این گزارش می خوانیم: حذف واژه طلاق از شناسنامه عمدتا به منظور این انگ‌زدایی و تشویق به ازدواج مطرح شده است، اما این موضوع به باور برخی کارشناسان و مسئولان می‌تواند تبعات منفی داشته باشد. روز گذشته در حالی‌که سخنگوی سازمان ثبت‌احوال کشور عنوان کرد که طرح حذف ثبت طلاق از شناسنامه نیازمند اصلاح قانون است، معاون حقوقی معاونت زنان و خانواده ریاست ‌جمهوری گفت: «حذف واژه طلاق از شناسنامه با مناسبات اجتماعی در تضاد است.» همزمان یک جامعه‌شناس بیان کرد: «حذف ثبت طلاق از شناسنامه باعث افزایش طلاق می‌شود.»

براساس آمارهای منتشر شده از سوی ثبت ‌احوال، تا پایان بهمن‌95، 165‌هزار و 981مورد طلاق به ‌وقوع پیوسته است که همچنان تهران و خراسان رضوی در صدر این آمار قرار دارند و این رقم نسبت به میزان کل طلاق در سال94 یعنی 163‌هزار و 765مورد، ‌درصد ناچیزی افزایش را نشان می‌دهد. بیشتر طلاق‌ها در سال94 مربوط به ترکیب سنی مردان 30 تا 34 و زنان 25 تا 29‌ساله با 16‌هزار و 286مورد بود. گروه بعدی ترکیب زنان 20 تا 24‌ساله و مردان 25 تا 29‌ساله هستند که 15هزار و 928مورد طلاق در این ترکیب سنی رخ داده است.

** حذف ثبت طلاق از شناسنامه، نیازمند اصلاح قانون
سخنگوی سازمان ثبت‌‌احوال کشور گفت: برای اجرای طرح «حذف ثبت طلاق از شناسنامه» باید اصلاحات قانونی از سوی مجلس انجام شود و در صورت اجرای این طرح، خانواده‌ها می‌توانند از پایگاه اطلاعات ثبت‌احوال، استعلام لازم را بگیرند. 

سیف‌ا... ابوترابی درباره طرح «حذف ثبت طلاق از شناسنامه» افزود: براساس ماده33 قانون، ثبت‌احوال باید آخرین وقایع زندگی که شامل ازدواج و طلاق هم می‌شود را در شناسنامه افراد ثبت کند و همچنین تمام ازدواج‌ها و طلاق‌ها به هر تعداد که اتفاق بیفتد نیز باید ثبت شوند. او ادامه داد: البته استثناهایی هم وجود دارد، اینکه اگر فرد مطلقه و دوشیزه باشد، عنوان طلاق از شناسنامه ‌اش حذف می‌شود یا افرادی که قبلا طلاق و ازدواج داشته‌اند، در صورتی که بخواهند مجددا ازدواج کنند طلاق و ازدواج قبلی آنها حذف می‌شود. 

** افزایش طلاق با حذف ثبت طلاق از شناسنامه
همچنین یک جامعه ‌شناس با اشاره به طرح حذف طلاق از شناسنامه زنان گفت: این طرح باعث می‌شود پدیده طلاق تبدیل به واقعه ‌ای غیرحیاتی و بی‌اهمیت شود. فکر می‌کنم هدف کسانی که این طرح را مطرح کرده‌اند این است که امکان ازدواج مجدد را برای زنان مطلقه فراهم‌تر کنند. این در حالی است که هرگاه شما پدیده‌ای را عادی تلقی کنید، یعنی بگویید چندان مهم نیست و نیازی به ثبت شدن ندارد، با این کار، به ‌طور ناخواسته تکرار آن رخداد هم بیشتر می‌شود. 

محمدقانعی راد جامعه‌شناس با انتقاد از اینکه این طرح به پختگی لازم نرسیده است، عنوان کرد: در این طرح تنها اعلام شده است که ثبت طلاق از شناسنامه حذف می‌شود و اشاره‌ای به سرنوشت ثبت ازدواج نشده است. 

** ازدواج کتمان نشود
رئیس انجمن مددکاری ایران درباره زمزمه‌های حذف طلاق از شناسنامه به «آرمان» می‌گوید: قبل از هر اقدام باید پیامدهای این پدیده مورد بررسی قرار گرفته و هدف از این اقدام مشخص شود، چون براساس قانون اعمال هرگونه تغییرات در شناسنامه در صفحه آخر آن درج می‌شود. سیدحسن موسوی‌چلک می‌افزاید: حال باید توجه داشت که این اقدام منجر به کتمان ازدواج نخست فرد می‌شود یا خیر. به گفته او هم‌اکنون افراد بعد از ازدواج دوم می‌توانند شناسنامه خود را تغییر دهند. فعالان در این عرصه باید بدانند که هرگونه تغییر یا صدور شناسنامه جدید می‌تواند برای طلاق قبل از ازدواج مجدد تبعات منفی فراوان به دنبال داشته باشد، اما این تغییرات بعد از ازدواج برای فرد می‌تواند مناسب باشد. رئیس انجمن مددکاری ایران می‌افزاید: نهاد خانواده بر پایه صداقت استوار است، هرگونه کتمان به دلیل حذف طلاق در شناسنامه افراد می‌تواند با تبعات منفی فراوان همراه باشد.

*منبع: روزنامه آرمان؛ 1396،6،1 
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: