مدیرمرکز سیاست منع گسترش جنگ افزارهای هسته ای درواشنگتن،گفت معامله شرکت بوئینگ با شرکت آسمان یکی ازدستاوردهای برجام است که پیام خوبی به شرکتهای دیگر آمریکایی درباره فرصت های سرمایه گذاری در ایران فرستاد و نشان می دهد شرکت های آمریکایی می توانند حتی درچارچوب تحریم های کنونی با ایران معامله کنند.
به گزارش روز شنبه ایرنا، 'کلسی دونپورت' مدیر 'مرکز سیاست منع گسترش جنگ افزارهای هسته ای' که زیر مجموعه 'انجمن کنترل جنگ افزار' در پایتخت آمریکاست، روز جمعه در گفتگویی اختصاصی با خبرنگار ایرنا طرح تحریم های ضد ایرانی در کنگره را ناقض تعهدات ایالات متحده در برجام خواند و پیش بینی کرد که در صورت تصویب طرح تحریم ها در سنا؛ اتحادیه اروپا، روسیه و چین به آن واکنش نشان دهند.
این عضو دوره ای شورای روابط خارجی گفت: حامیان تحریم در سنا و مجلس نمایندگان، نگران پیامدهای بین المللی آن و واکنش اتحادیه اروپا، روسیه و چین هستند.
- دستاورد مهم بین المللی روحانی
کلسی دونپورت با تاکید بر حرکت رو به جلوی توافق هسته ای ایران و گروه 1+5 تصریح کرد: به نظر من توافق هسته ای یک دستاورد مهم بین المللی برای رئیس جمهور روحانی بود. با وجود تداوم تحریم های آمریکا، این توافق دستاوردهای اقتصادی مهمی برای ایران داشته است. هر چند کندی برداشتن بعضی تحریم ها برای برخی ناامید کننده بود، ولی نمی توان منکر شد که به مرور شرکت های بین المللی به برجام اعتماد بیشتری پیدا کرده و به دنبال فرصت های تجاری در بازار ایران هستند. بطور مثال، معامله با شرکت مهمی مانند بوئینگ پیام مثبتی درباره فرصت های سرمایه گذاری در ایران فرستاده است.
این کارشناس مسایل بین المللی افزود: به دلیل عدم اعتماد متقابل و همچنین تحریم های آمریکا علیه ایران، شرکت های آمریکایی برای ورود به بازار ایران، احتیاط بیشتری نسبت به رقبای خارجی خود به خرج می دهند. با این حال معامله بوئینگ پیام خوبی به شرکت های دیگر آمریکایی درباره فرصت های سرمایه گذاری در ایران است.
وی خواستار تلاش کاخ سفید برای شفاف کردن حضور شرکت های آمریکایی در بازار ایران شد و افزود: دولت ترامپ باید کارشناسانی در وزارت خزانه داری مستقر کند تا به شرکت های آمریکایی علاقمند به بازار ایران مشاوره دهند. در این صورت این شرکت ها اطمینان می یابند که تجارتشان با ایران در چارچوب قوانین آمریکا خواهد بود.
- پیام سیاسی و تجاری معامله بوئینگ و آسمان
عضو دوره ای شورای روابط خارجی درباره معامله اخیر شرکت آمریکایی هواپیماسازی بوئینگ برای فروش 60 هواپیمای 737 مسافربری به شرکت آسمان تصریح کرد: توافقنامه بوئینگ با ایران حائز اهمیت بسیار زیادی است. این توافقنامه این پیام را می دهد که شرکت های آمریکایی می توانند حتی در چارچوب تحریم های کنونی با ایران تجارت کنند. این قرارداد همچنین پیامی به ایران می فرستد که ایالات متحده آماده عمل به تعهداتی است که در برجام داده است؛ که نه تنها تحریم های هسته ای را بر می دارد بلکه به شرکت های آمریکایی اجازه ورود به بازار ایران را خواهد داد. از این جهت، اجرایی شدن قرارداد فروش هواپیماهای مسافربری بوئینگ به ایران حیاتی است.
دونپورت در پاسخ به این پرسش که آیا ممکن است رئیس جمهور آمریکا یا کنگره بر سر اجرایی شدن معامله بوئینگ سنگ اندازی کنند، گفت: چنین اقدامی می تواند بر خلاف تعهدات آمریکا در برجام باشد. همچنین مخالفت با این معامله، قول انتخاباتی ترامپ را نقض خواهد کرد که گفته است به دنبال ایجاد فرصت های شغلی و گسترش تولید در آمریکاست. از اینرو، به سرانجام رسیدن معامله بوئینگ نه تنها در راستای تعهدات آمریکا در برجام است، بلکه در جهت وعده های داخلی دونالد ترامپ برای گسترش اشتغال خواهد بود.
مدیر مرکز سیاست خلع سلاح هسته ای درباره اینکه پیام مخالفت نکردن دولت ترامپ با معامله بوئینگ چه می تواند باشد، تصریح کرد: دو پیام سیاسی مهم از آن استنباط خواهد شد. نخست اینکه ترامپ به شرکت های آمریکایی و بین المللی این پیام را خواهد داد که از معامله با ایران در چارچوب تحریم های دولت آمریکا، پشتیبانی می کند. دوم پیامی داخلی به مردم آمریکا خواهد داشت که ترامپ درباره وعده های انتخاباتیش برای ایجاد اشتغال بسیار جدی است.
- نگرانی حامیان تحریم در کنگره از واکنش بین المللی
این عضو انجمن کنترل جنگ افزار در پاسخ به پرسش ایرنا درباره طرح تحریم های سنای آمریکا که به بهانه برنامه موشکی بالستیک دفاعی جمهوری اسلامی ارائه شده است، تاکید کرد: به این طرح اشکالات زیادی وارد بوده و می تواند نقض برجام از سوی آمریکا تلقی شود.
وی افزود: ما باید ببینیم که این تحریم ها چه هدفی را دنبال می کنند و سپس تاثیر آن را بر توافق هسته ای ارزیابی کرد. ایالات متحده از ابتدا روشن کرده بود که تنها تحریم های مرتبط با هسته ای را برداشته و تحریم های دیگر مانند برنامه موشکی بالستیک را نگه خواهد داشت. اما طرح تحریم های ایران که توسط برخی نمایندگان کنگره ارئه شده است، می تواند به توافقنامه هسته ای ایران و گروه 1+5 آسیب رسانده و نقض تعهدات آمریکا در برجام باشد.
این کارشناس مسایل بین المللی اضافه کرد: تحریم های پیشنهادی نمایندگان سنا از چند جنبه دارای اشکال است. نخست، زبان تحریم هایی که در آن لایحه پیشنهادی به کار رفته است، گسترده بوده و می تواند مانع از حضور و فعالیت شرکت های تجاری در بازار ایران شود. چراکه آن ها نخواهند توانست بفهمند ایالات متحده دقیقا این ممنوعیت ها را چگونه تفسیر کرده و چگونه می خواهد این تحریم های مرتبط با برنامه موشکی ایران را اعمال کند. مساله دوم، این است که لایحه تحریم های سنا از رئیس جمهور آمریکا می خواهد که نام افراد و شرکتهایی را که در برنامه موشکی ایران دخیل هستند وارد لیست تحریم کند. این در حالی است که آمریکا در برجام تعهد داده است که نام هایی را از لیست تحریم بردارد.
دونپورت با انتقاد از سناتورهایی که طرح تحریم مرتبط با برنامه موشکی بالستیک جمهوری اسلامی را ارائه داده اند گفت: من امیدوارم که سنا لایحه تحریم ها را تغییر دهد تا تعهدات آمریکا را در خصوص برجام زیر سوال نبرد. آنها باید این را درک کنند که اعمال تحریم های تازه علیه ایران در حالی که دولت آمریکا هنوز در حال ارزیابی سیاست خود در خصوص ایران است، اقدامی غیرسازنده خواهد بود. به نظر من تا زمانی که رئیس جمهور ترامپ به جمع بندی در خصوص سیاست آمریکا در قبال ایران نرسیده است، سنا و مجلس نمایندگان باید هرگونه اقدامی را برای افزایش تحریم های ایران متوقف کنند.
وی بر نگرانی کنگره آمریکا از واکنش بین المللی به طرح تحریم های ضد ایرانی اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه برجام یک توافقنامه چند جانبه است، ایالات متحده موظف است که به دیگر شرکایش که نگران اعمال تحریم های تازه و تاثیر آن بر برجام هستند، گوش دهد. به نظر من در صورت وضع تحریم هایی که ناقض برجام باشد، اروپایی ها، چین و روسیه آماده واکنش خواهند بود. این توافقنامه تنها زمانی برجای خود می ماند که همه طرفها به آن پایبند باشند.
- پایبندی ترامپ به برجام
مدیر مرکز سیاست منع گسترش جنگ افزار هسته ای دولت ترامپ را ناگزیر به پایبندی به برجام دانست و تصریح کرد که سخنان ترامپ علیه برجام، بیشتر شعار برای مصرف انتخاباتی بوده است.
وی افزود: کاملا روشن است که برجام به خوبی جواب داده و ایران نیز به خوبی به تعهداتش پایبنده بوده است. برای همین مناسبترین راه پیش روی دولت آمریکا پایبندی به برجام است.
دونپورت اضافه کرد: اتحادیه اروپا، روسیه، چین و بریتانیا شرکای آمریکا در برجام بوده اند و آنها جای ابهامی در ادامه تعهد خود بر برجام نگذاشته اند. تعهد این طرف های بین المللی به سیاستمداران در واشنگتن نشان داده که برجام، توافقی چندجانبه و بین المللی است و اگر آمریکا از برجام خارج شود، کسی با آن همراهی نخواهد کرد. این یعنی که برای واشنگتن بهتر است که به تعهدات خود پایبند بوده و از مسیر برجام خارج نشود.