قائم مقام وزیر راه و شهرسازی در امور بینالملل خبر داد که قرارداد "هما" با شرکت هواپیماسازی ATR برای خريد ٢٠ فروند هواپيمای ATR ۷۲-۶۰۰ به امضای مقامات دو کشور رسید.
به گزارش میزان به نقل از وزارت راه و شهرسازی، اصغر فخریه کاشان گفت: قرارداد "هما" با شرکت هواپیماسازی ATR برای خريد ٢٠ فروند هواپيمای ATR ۷۲-۶۰۰ به امضای مقامات دو کشور رسید.
وی درباره نحوه تحویل این هواپیماها گفت: بر اساس قرارداد منعقد شده ایران تا ۱۵ روز دیگر ۴ فروند از این هواپیماها را تحویل خواهد گرفت. ۹ فروند دیگر نیز تا پایان سال ۲۰۱۷ و باقی نیز در سال ۲۰۱۸ تحویل ایران داده میشود.
قائم مقام وزیر راه و شهرسازی در امور بینالملل ادامه داد: برای تمام ۲۰ فروند هواپیمای ای.تی.آر نیز مانند ایرباس و بوئینگ فاینانسور وجود دارد. سری اول(۴ فروند آماده تحویل) از محل پیش پرداختها خریداری شد و با نهایی شدن و اجرای فاینانسور پیش پرداختها جبران میشود.
فخریه کاشان در خصوص چرایی طولانی شدن مذاکرات با ای.تی.آر گفت: در جریان مذاکرات خرید هواپیماها در ابتدا باید مطمئن میشدیم که خدمات بعد از فروش را میتوانیم داشته باشیم. این خدمات پس از فروش دو دسته هستند. یک خدمات اصلی است که باید از سازنده موتور بگیریم و دوم خدماتی که از باقی عوامل گرفته میشود.
وی توضیح داد: متاسفانه سازنده موتور هواپیماهای ای تی ار که یک شرکت کانادایی است راضی به ارائه خدمات پس از فروش نبود و ما با این شرکت بر سرگرفتن امتیاز خدمات پس از فروش مذاکرات طولانی داشتیم و مقاماتی از این شرکت در چند نوبت به ایران آمدند. بعد از سه هفته مذاکره طولانی نهایتا این شرکت متن توافقنامه را امضا نکرد. عدم امضای این توافق از سوی شرکت کانادایی به این معنا بود که اگر این هواپیماها مشکلی پیدا کند ایران امکان گرفتن خدمات پس از فروش و قطعه را ندارد لذا در برهه ای مذاکرات را متوقف کردیم و با فشار بر کمپانی ای.تی.آر خواستار آن شدیم که این شرکت کانادایی را سرمیز مذاکره بیاورند؛ با این حال تا همین لحظه ای.تی.آری ها به هر دلیلی نتوانستند این شرکت را پای میز مذاکره بیاورند.
قائم مقام وزیر راه و شهرسازی در امور بینالملل ادامه داد: با اعلام مخالفت شرکت کانادایی برای ارائه خدمات پس از فروش، ما هم به ای.تی.آر اعلام انصراف کردیم. مدتی بعد نهایتا از طرف ای.تی.آر اعلام شد که ما خود خدمات نهایی را به شما میدهیم و ایران میتواند از خود شرکت ایتالیایی- فرانسوی ای.تی.آر خدمات پس از فروش را به صورت مستقیم بگیرد.
فخریه کاشان ادامه داد: ما اعلام کردیم ایران چگونه و ازچه طریقی مطمئن باشد که شما میتوانید تحت لیسانسی که دارید مجوزهای خدمات پس از فروش را ارائه دهید. لذا خواستار یک نظریه حقوقی و هم چنین تایید آن از سوی کمپانی ای.تی.آر شدیم که نهایتا با این درخواست هم موافقت شد.
وی در این خصوص توضیح داد: نظریه حقوقی به این معنا است که حقوقدانی که مسئول هست بنویسد و بگوید که بر اساس این قرارداد این کمپانی میتواند این خدمات را ارائه دهد. و دوم اینکه خود ای.تیآر.هم بنویسد که اجازه دارد این کار را انجام دهم.در نهایت هر دو درخواست ایران تایید و در حال حاضر کمپانی ای.تی.آر در قرارداد نهایی متعهد به ارائه خدمات پس از فروش به ایران شده است و در صورت تقض قرارداد مجبور به دادن خسارت هستند.
ایران بهطور همزمان در کنار برنامهریزی برای خرید هواپیماهای غولپیکر مسافربری به منظور افزایش توان فرودگاههای کوچک خود و انعطافپذیر کردن ناوگان هوایی نسبت به خرید هواپیماهای با برد کوتاه و ظرفیت مسافرپذیری پایین نیز اقدامات جدی انجام داد که در نخستین گام به امضای یک موافقتنامه برای خرید ۲۰ فروند هواپیمای ATR از این شرکت ایتالیایی منجر شد.
با پایان مذاکرات برای خرید این هواپیماها امروز رسما و با حضور مقاماتی از کمپانی ایتیآر این قرارداد در محل هواپیمایی ایران ایر به امضا رسید.
با نهایی شدن این قرارداد ورود نخستین هواپیماهای ATR به ناوگان ایران به شکل رسمی پیگیری خواهد شد.