دنیای اقتصاد: روز گذشته بهای اونس طلا و دلار داخلی در مسیر کاهشی قرار گرفت، ولی سکه تمام بیتوجه به عوامل فشار در کانال یک میلیون و 200 هزار تومان باقی ماند. در چهارمین روز هفته، دلار 16 تومان افت کرد و طلای جهانی با قرار گرفتن در مسیر نزولی تا ساعت 3 بعدازظهر به ابتدای محدوده هزار و 220 دلار نزدیک شد. با وجود این، سکه کاهش چندانی را تجربه نکرد و با هزار تومان افت به قیمت یک میلیون و 200 هزار تومان رسید. حرکت نامتناسب سکه در برابر متغیرهای کاهشی موجب شد که حباب آن به 115 هزار تومان برسد.
در چهارمین روز هفته، سکه تمام بهار آزادی برای هشتمین روز متوالی مرز روانی یک میلیون و 200 هزار تومان را حفظ کرد. روز سهشنبه بهای اونس در بازارهای جهانی تا ساعت 3 بعدازظهر نوسان افزایش خاصی نداشت و در محدوده هزار و 220دلار نوسان کرد. هم زمان بهای دلار نیز از مرز 3 هزار و 750 تومان پایینتر رفت و به قیمت 3 هزار و 743 تومان رسید که 16 تومان پایینتر از روز دوشنبه بود. با وجود حرکت کاهشی اونس و دلار، سکه تمام بهار آزادی یک بار دیگر در برابر شکسته شدن مرز روانی مقاومت کرد و در نهایت با قیمت یک میلیون و 200 هزار تومان به کار خود پایان داد. مقاومت سکه در برابر افت بهای اونس و دلار موجب شده که حباب آن به بالای 100 هزار تومان برسد. ساعت 3 بعدازظهر چهارمین روز هفته، در حالی که قیمت سکه در بازار یک میلیون و 200 هزار تومان بود، سایت اتحادیه طلا، جواهر و سکه تهران ارزش ذاتی سکه را حدود یک میلیون و 85 هزار تومان ثبت کرد که نشاندهنده اختلاف 115 هزار تومانی با قیمت بازار بود. عدهای از فعالان بازار، مقاومت سکه و افزایش حباب آن را ناشی از انتظارات معاملهگران دانستهاند. به گفته این دسته، سکهبازان بهطور سنتی انتظار دارند در پایان سال تقاضا برای خرید فلز گران بهای داخلی افزایش پیدا کند، در نتیجه سعی میکنند با دپوی سکه، قیمتها را در سطح بالایی نگه دارند. در این شرایط، بخشی از فعالان بازار اعتقاد دارند با عبور از تقاضای انتظاری فصلی، حباب سکه به سرعت تخلیه و مقاومت معاملهگران شکسته میشود. این در حالی است که عدهای دیگر ماندن سکه در مرز یک میلیون و 200 هزار تومان را وابسته به معاملات آتی غیررسمی سکهبازان دانستهاند. به گفته آنها، معاملهگران بزرگ برای جلوگیری از ضرر خود سعی میکنند در برابر افت سکه به کانال پایینتر مقاومت کنند. روز سهشنبه نیم سکه و ربع سکه نیز در برابر افت اونس و دلار مقاومت کردند. در چهارمین روز هفته نیم سکه با 8 هزار تومان افزایش به قیمت 689 هزار تومان رسید. ربع سکه نیز با 3 هزار تومان افزایش خود را به قیمت 384 هزار تومان رساند. در این میان، تنها هر گرم طلای 18 عیار بود که متناسب با بازارهای جهانی و داخلی حرکت کرد و حدود هزار تومان از ارزش خود را از دست داد.
اثر اونس و دلار
به گفته فعالان، در روزهای اخیر حرکت کاهشی دلار و اونس به آن صورت زمینه کاهش بهای سکه را فراهم نکرده است؛ ولی توانسته از افزایش آن جلوگیری کند. بهعنوان مثال، روز سهشنبه، سکه تمام بهار آزادی در ابتدای روز تا قیمت یک میلیون و 203 هزار تومان بالا رفت. جو بازار نشاندهنده آن بود که معاملهگران تمایل به رشد قیمت دارند، ولی با باز شدن بازار ارز و حرکت کاهشی دلار در کنار ضعف اونس در بازارهای جهانی، سکه بیشتر به سمت ابتدای کانال حرکت کرد و در نهایت با قیمت یک میلیون و 200 هزار تومان به کار خود پایان داد. این قیمت هزار تومان پایینتر از روز دوشنبه بود، ولی شماری از معاملهگران بازار با توجه به افت اونس و دلار انتظار افت بیشتری برای سکه را داشتند. افت نامتناسب سکه در مقایسه با کاهش بهای اونس و دلار موجب شد حباب آن به بالای 110 هزار تومان برسد.
کف قیمت دلار
روز سهشنبه، قیمت دلار از سطح 3 هزار و 750 تومان عقبنشینی کرد و با قیمت 3 هزار و 743 تومان به کار خود پایان داد. این موضوع منجر به ثبت چهارمین افت متوالی دلار و افزایش انتظارات کاهشی شد. عدهای از فعالان بازار انتظار دارند روند کاهشی دلار تا انتهای سال 95 ادامه پیدا کند و این در حالی است که عدهای دیگر در انتظار افت بیشتر قیمتها هستند. گروه متاخر باور دارند، کاهش قیمت دلار تا نزدیک انتخابات ریاستجمهوری در سال 96 ادامه خواهد یافت.
به گفته فعالان، 4 روز کاهش متوالی انتظارات معاملهگران بازار را بیش از پیش کاهشی کرده است. با این حال چنانکه اشاره شده در مورد محدوده کف قیمت توافق چندانی در بازار وجود ندارد. در روزهای اخیر، افزایش فروش ارز توسط شرکتهای تجاری مهم ترین عاملی بوده که زمینهساز افت دلار شده است. افزایش فروش حواله درهم توسط شرکتهای تجاری موجب شده که قیمت دلار در بازار داخلی نیز تحتفشار قرار بگیرد. گروهی از فعالان بازار اعتقاد دارند، قیمت درهم نیز بیشتر تحتتاثیر افزایش عرضه ارز شرکتهای تجاری پایین آمده است. در این میان، عدهای دیگر در بازار حضور دارند که در انتظار بازگشت قیمتها به سطوح بالاتر هستند. این عده اعتقاد دارند با پایان عرضههای انتهای سال قیمت در مسیر عادی خود قرار خواهد گرفت و به سطوح بالاتر قدم خواهد گذاشت. این در حالی است که عدهای دیگر، اعتقاد دارند عرضه بازارساز نیز گرچه محدود بوده است، اما در افت قیمتها اثرگذار عمل کرده است. بنا بر عقیده این گروه، عرضه بازارساز از برگشت قیمت به سطوح بالاتر جلوگیری خواهد کرد.