روزنامه جوان در گفت و گو با حمید حسام نویسنده کتاب های «وقتی مهتاب گم شد» به بررسی خاطرات یک جانباز 70 درصد پرداخت و به نقل از وی نوشت: در واقع ماجرای او قصه یک قهرمان ملی است که ناشناخته مانده است.
در ادامه این گفت و گو می خوانیم: «وقتی مهتاب گم شد» و «آب هرگز نمیمیرد» عنوان دو کتاب است که به کوشش حمید حسام در حوزه پایداری گردآوری شده است و اخیراً رهبر معظم انقلاب بر هر دوی آنها تقریظ نوشته اند. گفت وگوی «جوان» با نویسنده این دو کتاب پیشروی شماست.
**وقتی مهتاب گم شد روایتگر کدام شخصیت دفاع مقدس است؟
«وقتی مهتاب گم شد» خاطرات یک جانباز 70 درصد است که در نوجوانی و سن 16 سالگی به جبهه رفته و در واحد اطلاعات عملیات در سخت ترین مأموریت ها شرکت دارد. اولین بار سعادت همجواری با فرمانده جبهه مریوان و رزمنده جاویدالاثر حاج احمد متوسلیان را پیدا میکند و حتی در عملیات مهمی چون بیت المقدس هم حضور دارد، به گونه ای که یک گردان 450 نفری را از سمت محور کارون به سمت جاده اهواز - خرمشهر هدایت میکند تا به پشت خط دشمن بزنند.
به عنوان یک بسیجی نوجوان به او اعتماد میشود و مسئولیتی به این سنگینی به او سپرده می شود. در همین عملیات «علی خوش لفظ» مجروح و به پشت خط منتقل می شود، اما از بیمارستان فرار می کند و با پهلوی تیر خورده به عملیات فتح خرمشهر بازمی گردد. در حماسه عملیات رمضان مقابل دژ مستحکم عراق قرار می گیرد و در کوشک و طلائیه نیز حماسه می آفریند.
**چه مقاطعی از ایثارگری شخصیت داستان برجسته شده است؟
علی بارها در جبهه از طرق مختلف از جمله تیر، ترکش، موج انفجار و شیمیایی مجروح می شود. برادر او هم در جبهه مجروح می شود و نهایتاً به شهادت می رسد و حتی 80 نفر از رزمندگانی که با آنها عقد اخوت خوانده نیز به شهادت می رسند و همین مسئله او را دچار غم فراق می کند. همین باعث می شود که پس از یک دوره به لشکری برود که کسی او را نمی شناسد. در واقع دارد مراحل یک رشد عرفانی را طی می کند. او فهمیده که موفقی هایش شخصیتی از او ساخته که می تواند حجاب رشد معنوی او شود و این را یک آفت می بیند.
بنابراین به لشکر 27 محمد رسولالله تهران می رود و مانند یک نیروی ساده هرچه به او می گویند انجام می دهد. انگار نه انگار که روزگاری نه چندان دور ستون اصلی عملیات های مهم در جبهه بوده است، اما ماجرا به اینجا ختم نمی شود. پس از جنگ با یادگار زخم ها و دردها روزگار می گذراند و تیری که در شلمچه به پهلویش خورده همدم او می شود. آدمی که از دیوار راست بالا می رفته در ادامه عمر با آه و ناله زندگی را در غیاب همرزمان شهیدش ادامه می دهد. در واقع ماجرای او قصه یک قهرمان ملی است که ناشناخته مانده است.
**در تقریظ رهبر انقلاب بر کتاب به چه نکاتی اشاره شده است؟
در تقریظ ایشان به وجه حماسی اثر در کنار وجه معنوی آن اشاره شده است. ایشان از این یادگار دفاع مقدس به عنوان شهید زنده انقلاب یاد کرده اند. به گفته حضرت آقا تاریخ را می توان صادقانه، واقعی و مستند روایت کرد و در عین حال از تکنیک های ادبی هم بهره برد و این زنجیره را کامل کرد، بدون آنکه عنصر تخیل به آن راه پیدا کند. معتقدم باید به این قهرمانان به عنوان الگوهای رفتاری تأسی و این نسل و نسل های بعدی را با ایثارگری های آنان آشنا کنیم و اجازه ندهیم قهرمانی های اینان در کنج گمنامی دفن شود.
**کار تهیه کتاب چه مدت طول کشید؟
گفت وگوی کتاب «وقتی مهتاب گم شد» مدت هفت ماه و نگارش آن هشت ماه به طول انجامید.
**کتاب آب هرگز نمیمیرد چه سوژه ای دارد؟
کتاب آب هرگز نمیمیرد نیز روایت رشادت های میرزامحمد سلگی، فرمانده گردان ابوالفضل(ع) نهاوند متشکل از رزمندگان لشکر انصارالحسین همدان است که قصه او هم شامل مجروح شدن های مکرر است و اتصال او به سرچشمه زلال عاشورا در طی طریق او بسیار راهگشا بوده است. دو پای او در مقطعی از جنگ قطع می شود و با پاهای مصنوعی ادامه می دهد. جبهه از او شخصیتی می سازد که گردان او عاشقش می شوند و گرد او چون شمع می گردند. داستانی است که بن مایه عاشورایی دارد و کلیدواژه های تشنگی، آب، ابوالفضل(ع)، مجروح شدن و دست قطع شده در آن تکرار شده است.
*منبع: روزنامه جوان، 1395.11.27