شمارش معکوس برای آغاز یکی از رویدادهای مهم اقتصادی کشور، یعنی آغازبهکار نمایشگاه «صندوقهای بازنشستگی؛ پیشران توسعه ملی» به پایان رسیده و از امروز به مدت سه روز، مصلای بزرگ امام خمینی (ره) میزبان آن است.
روزنامه شرق در شماره یکشنبه در ستون حرف اول به قلم ابوالحسن فیروزآبادی قائممقام وزیر تعاون و رفاه اجتماعی، آورد: هلدینگها و بنگاههای شرکتکننده در این گردهمایی بزرگ توسعهبخش به دنبال فراهمکردن زمینه برای اجرای موفق برنامههای توسعه اقتصادی کشور هستند که براساس تأکیدات مقام معظم رهبری و ممارست دولت تدبیر و امید بهویژه ریاست محترم جمهور و معاوناول دولت، توسعه با رویکرد اقتصاد مقاومتی را دنبال میکنند. درباره اهمیت این بنگاهها و ضرورت همافزایی تواناییها و ظرفیتهای آنان سخن بسیار گفته شده است. در دولت گذشته در مواجهه با کارکردهای صندوقها اشتباهاتی شد.
بهبود و قراردادن آنان در ریل مناسب، از دشوارترین کارها در شرایط تنگنای مالی فعلی در کشور است. هدف مجموعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و دیگر دستگاههای همراه، برنامهریزی و تدوین استراتژی صحیح در راستای برونرفت صندوقها از تنگناهای مالی در راستای ایجاد رونق اقتصاد کشور است که دغدغه اصلی دولت به شمار میرود.
در اقتصاد کلان، صندوقهای بازنشستگی علاوه بر تأمین مالی اعضا، سودآوری و تثبیت جایگاه خود در اقتصاد کشورها را دنبال میکنند. اگر راهبرد صحیح توسعهای و سرمایهگذاری بتواند صندوقها را به سطح مقبول دارایی و ترازنامه مالی و در یک کلام به سوددهی مناسب برساند، هم در اقتصاد و هم در حوزه اجتماعی میتواند موفق عمل کند. افراد تحت پوشش صندوقها، در این شرایط از درآمد و مزایای بهتری برخوردار شده و با توجه به ارتباط لاینفک اقتصاد با آسیبهای اجتماعی، این بخش نیز تا حد زیادی تحت تأثیر قرار خواهد گرفت.
منابع تأمین مالی صندوقهای بازنشستگی به طور معمول از کسورات سرمایه انسانی شاغل در بخشهای دولتی و خصوصی تأمین میشود. صندوقها باید از این محل درآمد، سرمایهگذاری پایدار و سودآور در بخشهای صنعتی، کشاورزی، بورس و اوراق بهادار را دنبال کنند تا در آینده پاسخگوی اعضا بوده و دغدغه امروز درباره آینده آنها را تا حدی مرتفع کنند.
میدانیم در اقتصادهای پیشرو در دنیا، منابع گسترده صندوقها در بازار سرمایه به جریان میافتد و منبع بزرگ و قابل اتکا به شمار میرود. در ایران هنوز این صندوقها سهم درخورتوجهی در این حوزه ندارند. متأسفانه در گذشته واگذاریهایی در قبال مطالبات صندوقها به آنها انجام شد که شاخصهای لازم برای رقابت و سودآوری را در اختیار نداشته و البته در حوزه روابط اداری نیز چالشهایی داشتند.
اکنون با توجه به درک درست دولت تدبیر و امید و وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره شیوه بنگاهداری در این حوزه و همچنین بهبود شرایط کشور پس از توافق برجام، امکان جذب سرمایهگذاری خارجی در پروژههای پیشرو و ارائه تصویری کلان و نقشه حضور و فعالیت بنگاههای صندوقهای بازنشستگی در چرخه ارزش افزوده تا حد زیادی امکانپذیر شده است.
به عبارت دیگر بهبود وضعیت پیشبینیپذیری اقتصاد ایران میتواند ظرفیتها و حلقههای علمی، صنعتی و بازرگانی مؤثر بر اقتصاد کشور را فعال کند. قرار است همزمان با بازدید رئیسجمهوری کشورمان از این نمایشگاه، پروژههای مرتبط با هلدینگهای صندوقهای بازنشستگی در سراسر کشور افتتاح شود که درباره آن اطلاعرسانی لازم صورت گرفته است.
با توجه به تأثیر درخورتوجه زیرمجموعههای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در بخشهای مختلف اقتصادی و جایگاه منحصربهفرد آنان در رشد و توسعه اقتصادی کشور و صنایع، بهویژه در صنایع صادراتمحور نظیر سیمان، دارو و درمان، نفت و گاز و پتروشیمی، ساختمان، حملونقل ریلی و دریایی و هوایی، معادن و صنایع معدنی و توریسم، برنامهریزی و اقدام مناسب برای بهرهمندی حداکثری از ظرفیتهای ایجادشده در دوران پسابرجام از طریق هدفگذاری بازارهای جهانی و توسعه صادرات، امری ضروری به شمار میرود.
اصلاح نگاه بیرونی به عملکرد اقتصادی صندوقها و بنگاههای اقتصادی و مالی آن که بدون توجه به منافع ملی صورت میگیرد، برشمردن فرصتهای داخلی و خارجی که در دولت یازدهم برای فعالیتهای اقتصادی در کشور ایجاد شده است، هماندیشی در نشستهای تخصصی درباره اقتصاد و توسعه ایران برای بهبود سطح زندگی و رفاه مردم و... ازجمله اهداف این نمایشگاه است.
برگزارکنندگان این نمایشگاه با وجود همه دشواریها و تلاش شبانهروزی ماههای اخیر، به دنبال ایجاد همافزایی و اشتراک نظر و با هدف برداشتن گام اثرگذار در اقتصاد ایران در راستای تحقق وعدههای دولت تدبیر و امید به مردم بزرگ ایران هستند.
*منبع: روزنامه شرق 1395.11.24