مدیرعامل بیمه ملت با اشاره به اینکه بالا رفتن سالانه نرخ دیه سبب ایجاد شبکهها و باندهایی شده است که با تشکیلات گسترده اقدام به کلاهبرداری از صنعت بیمه می کنند،گفت: نقره به دلیل ثبات قیمت در معاملات جهانی میتواند جایگزین مناسبی برای تعیین نرخ دیه باشد.
علیرضا ابراهیم پور در گفتوگو با فارس که درباره ایده تغییر معیار پرداخت دیه از شتر به نقره پرسید، اظهار داشت: بحث نقره به دلیل ثبات قیمت و معاملات این فلز در بازار های داخلی و جهانی مطرح شد. دیه کامل یک فرد بر اساس 10 هزار سکه نقره چیزی حدود 110 میلیون تومان می شود. از طرفی نوسانات نقره محدود و کنترل شده است و اینها به سقف پرداخت دیه اجازه نوسانانهای زیاد در هر سال را نمیدهد.
وی با بیان اینکه پیشنهاد مذکور به این دلیل مطرح شده است و صنعت بیمه نیز با آن موافق است، افزود: این بحث در کمیسیون اقتصادی مجلس هم مطرح و عنوان شد اگر بخواهیم مبنای پرداخت دیه را بر روی شتر و احشام دیگر بگذاریم و هر سال هم افزایش قیمت داشته باشیم عوارض و پیامدهای متعددی خواهد داشت.
مدیرعامل بیمه ملت به نمونه هایی از این پیامدها اشاره کرده و یادآور شد: وقتی دیه امسال تا سقف 253 میلیون تومان می رود و سال بعد به 280 میلیون و سال بعد مثلا 300 میلیون تومان میشود، به کسب و کار برای عدهای تبدیل خواهد شد، مثلا اگر پای چشم کسی یک مشت بزنند و کبود شود، با دریافت دیه 10 میلیون تومان عایدی برای فرد خواهد داشت.
وی تصریح کرد: این کسب و کار آنقدر برای عدهای جذاب است که باند و شبکه تشکیل میدهند و برای خود درمانگاه، پزشک، وکیل و تشکیلات دارند. سر چهارراه می ایستند و فردی را که از قبل مثلا فکش در رفته و دستش شکسته را جلوی خودرو یک راننده از همه جا بیخبر هل میدهند و به او وعده میدهند فلان مبلغ را به تو میدهیم.
ابراهیم پور گفت: وقتی هر سال رقم دیه بالا میرود به تناسب تخلفات هم بالا میرود و چندان هم قابل کنترل نیست.گاهی فرد در یک سانحه به دلیل صدمات متعدد مشمول دریافت چندین دیه میشود و خسارت گاهی به یک میلیارد تومان هم میرسد. حال اگر شرکت بیمه چندین مورد اینچنینی داشته باشد پرداخت خسارت کمرشکن خواهد شد.
مدیرعامل بیمه ملت افزود: باید این ها را کنار هم دید، وقتی نرخ دیه بالا میرود حق بیمه هم ناگزیر افزایش پیدا می کند،مالک خودرو امسال 800 هزار تومان میپردازد، سال آینده این رقم یک میلیون تومان میشود و با بالا رفتن مبلغ نرخ حق بیمه به مرور انگیزه خرید بیمه نامه شخص ثالث کاهش پیدا میکند، حال اگر در این میان اتفاقی برای فرد رخ دهد تکلیف چیست؟
ابراهیم پور ادامه داد: بنابراین اگر مبنای حق بیمه نقره قرار گیرد، نرخ دیه و به تناسب آن حق بیمه تعدیل میشود و انگیزه بسیاری از تخلفات و کلاهبرداریهم کم رنگ خواهد شد.
بر اساس این گزارش رئیس کل بیمه مرکزی اخیرا پیشنهاد کرده است مبنای پرداخت نرخ دیه از شتر به نقره تغییر کند.