روزنامه فرهیختگان با انتشار گفت و گویی با محمد کردبچه مشاور رییس سازمان برنامه و بودجه نوشت: لایحه بودجه سال 1396 در حالی به تازگی تقدیم مجلس شده که انتقادات زیادی به آن مطرح میشود؛ بسیاری از کارشناسان معتقدند برخی اعداد و ارقام بودجه با واقعیت همخوانی چندانی ندارند؛ فعالان بخش خصوصی نیز از نحوه تنظیم لایحه بودجه گلایه دارند. تیر انتقادها به لایحه بودجه درحالی است که محمد کردبچه، مشاور رئیس سازمان برنامه و بودجه معتقد است اعداد و ارقام بودجه کاملا واقعبینانه بسته شده است.
در ادامه این گفت و گو آمده است: او همچنین با بیان اینکه درآمدهای موجود در بودجه نیز واقعبینانه بسته شده، به «فرهیختگان» میگوید که میزان واقعبینانه بودن بودجه نسبت به بودجه سال قبل به مراتب بیشتر از قبل است و همین موضوع یکی از نکات مثبت در لایحه بودجه سال آینده است. کردبچه درباره کاهش بودجه عمرانی نیز اینطور توضیح داد که نباید خیلی بر کاهش بودجه عمرانی تمرکز کرد چراکه پروژههای عمرانی در دنیا به بخش خصوصی واگذار میشود و در ایران هم باید این پروژهها واگذار شود تا دولت به بحثهای مهم دیگری چون آموزش، بهداشت، سلامت و صندوق تامین اجتماعی توجه کند.
** آقای نوبخت در تشریح لایحه بودجه 96 تاکید کردند که بودجه امسال نه انقباضی بسته شده و نه انبساطی. ارزیابی شما در اینباره چیست؟
لایحه بودجه انبساطی بسته نشده چراکه یکی دو درصد بیش از تورم است بنابراین نمیتوان آن را انبساطی تلقی کرد.
** اعداد تعیینشده در لایحه بودجه چقدر با واقعیت منطبق است؟
مفروضات بودجه خیلی منطقی است. بهعنوان مثال رشد درآمدهای مالیاتی 8.6 درصد است در صورتیکه تولید ناخالص داخلی سال آینده بین 17 تا 20 درصد رشد میکند بنابراین رشد درآمدهای مالیاتی خیلی کمتر از رشد تولید ناخالص داخلی است. این نشان میدهد که مفروضات موجود در لایحه بودجه کاملا واقعی است؛ به این معنا که درآمدها کاملا واقعی بسته شده است.
** این منطقی بودن که ازآن نام بردید، در مورد قیمت نفت هم صدق میکند؟
اگر قیمت نفت مقداری افزایش دارد به دلیل تحولاتی است که در اوپک اتفاق افتاد و سهمیهها به جز ایران کاهش یافت. قبل از اجلاس اوپک بیژن زنگنه، وزیر نفت تلاش زیادی کرد و مذاکرات زیادی صورت گرفت که موجب شد همه موسسات بینالمللی پیشبینی افزایش قیمت را داشته باشند. بنابراین سالهای قبل قیمت نفت بالاتری داشتیم اما در چند سال اخیر به دلیل تحریمها با مشکلاتی روبهرو شدیم. در مجموع اعداد مورد نظر در بودجه خیلی واقعبینانه است. به بیانی دیگر نسبت به بودجه سال قبل میزان واقعبینانه بودن بودجه به مراتب بیشتر از قبل است که یکی از نکات مثبت است. بحث دیگر بودجهریزی مبتنیبر عملکرد است که با توجه به اقدامات انجام شده برای سال 96 دراین خصوص پیشرفت زیادی داشتهایم؛ هرچند تا چند سال دیگر فرصت داریم اما بودجهریزی مبتنیبر عملکرد نسبت به قبل بهتر شده است.
** بودجه عمرانی اما نسبت به سال قبل کاهش یافته است. حال با توجه به اینکه پروژههای نیمهتمام زیادی در کشور باقی مانده فکر میکنید با این وضعیت بتوان راه به جایی برد؟
70 درصد بودجه جاری کشور مربوط به چهار بخش سلامت، تامین اجتماعی و دفاع است. بنابراین بودجه جاری چیزی نیست که بتوان آن را کم کرد ضمناینکه دولت هم نمیتواند آن را کاهش دهد.
** خب در چنین شرایطی چه باید کرد؟
دولت باید برای بودجه عمرانی سراغ واگذاریها برود. همه جای دنیا کار عمرانی را بخش خصوصی و شهرداریها انجام میدهند. بنابراین اگر پروژههای عمرانی را واگذار کنیم، بودجه بیشتری خواهیم داشت که دولت میتواند آن را صرف مسائل مهمتری چون تامین اجتماعی کند. نباید خیلی بر بودجه عمرانی تمرکز کنیم که چرا کم شده است. هماکنون دولت توجه زیادی به بحث واگذاریها کرده است؛ حتی تبصرهای در بودجه گذاشته شده تا این پروژهها به بخش خصوصی واگذار شود تا دولت به بحثهای مهم دیگری چون آموزش، بهداشت، سلامت و صندوق تامین اجتماعی توجه کند که با معضلاتی روبهرو است.
** فکر میکنید با این شرایط دولت به اهداف خود در لایحه بودجه دست یابد؟ یا اینکه همچون قبل به این اهداف نخواهد رسید؟
منابع در لایحه بودجه واقعبینانه دیده شده که باید محقق شود. مصارف هم در قالب برنامه پنج ساله دیده شده است. حال امکان دارد تغییرات جزئی داشته باشد اما مشکلی نخواهد بود و اهداف مورد نظر در این لایحه محقق خواهد شد.
** در میان این موضوع، تمدید تحریمهای 10ساله علیه ایران را داریم. فکر میکنید لایحه بودجه بهگونهای بسته شده که در برابر این تحریمها مقاوم باشد؟
تحریمها مساله جدیدی نیست و بیش از 20 سال است که آمریکا این کار را انجام میدهد. این در حالی است که صادرات نفت نسبت به پارسال یک میلیون بشکه افزایش یافته است؛ این نشان میدهد که تمدید تحریمها هم مشکلی را متوجه ما نمیکند.
* منبع: روزنامه فرهیختگان، 1395.9.28