بانكداري ايراني - بانکها در ماهای خیر اعطای تسهیلات به بخش اقتصادی را نزدیک به 50 درصد نسبت به سال گذشته افزایش دادهاند . بانکها که در سه ماه ابتدای سال جاری 93 هزار میلیارد تومان تسهیلات اعطا کرده بود در هفته ماهه منتهی به 31 مهر ماه بیش از 278 هزار میلیارد تومان وام پرداخت کرده که نشان از رشد 3 برابری این آمار دارد.
زیرا در هفت ماه مورد بررسی تسهیلات پرداختی بانکها به بخشهای اقتصادی مبلغ 278.44 هزار میلیارد تومان رسید. در حالی رو به این در حالی است که در مقایسه با دوره مشابه سال قبل، مبلغ 923.3 هزار میلیارد ریال (معادل 49.6 درصد) افزایش داشته است.
به گزارش بانکداری ایرانی، آمار تسهیلات در بخش های دیگر نیز رو به رشد است . در واقع در هفت ماه ابتدای سال بانکها به بنگاه های کوچک و متوسط هشت هزار و 800 میلیارد تومان وام به 11 هزار و 766 واحد پرداخت کرده و این رقم تا سقف 16 هزار میلیارد تومان باید به تدریج به بنگاه های تولیدی تخصیص داده شود. علاوه بر آن نظام بانکی در هفت ماهه نخست سال جاري مبلغ 38 تریلیون و 555 میلیارد و 690 میلیون ريال تسهيلات قرضالحسنه ازدواج به 440 هزار و 300 نفر از هموطنان عزیز اعطا کرده که این میزان به لحاظ مبلغی در مدت مشابه سال های قبل بینظير بوده و نشان از تلاش و جديت بانک مرکزی و نظام بانکی به منظور حمايت از ازدواج جوانان کشور دارد.
این گزارشات بیانگر هدف از دریافت تسهیلات پرداختی در بخشهای اقتصادی طی هفت ماهه سال 1395 است، سهم تسهیلات پرداختی در قالب سرمایه در گردش در تمام بخشهای اقتصادی طی هفت ماهه سال جاری مبلغ 1823.4هزار میلیارد ریال معادل 65.5 درصد کل تسهیلات پرداختی است و در مقایسه با دوره مشابه سال قبل مبلغ 662.5 هزار میلیارد ریال معادل 57.1 درصد افزایش داشته است. سهم تسهیلات پرداختی بابت تأمین سرمایه در گردش بخش صنعت و معدن در هفت ماهه سال جاری معادل 664.9 هزار میلیارد ریال بوده است که حاکی از تخصیص 36.5 درصد از منابع تخصیص یافته به سرمایه درگردش تمام بخشهای اقتصادی (مبلغ 1823.4 هزار میلیارد ریال) است.
در جدول نخست ملاحظه میشود از 786.2 هزارمیلیارد ریال تسهیلات پرداختی در بخش صنعت و معدن معادل 84.6 درصد آن (مبلغ 664.9 هزار میلیارد ریال) در تأمین سرمایه در گردش پرداخت شده است که بیانگر توجه و اولویتدهی به تأمین منابع برای این بخش توسط بانکها در سال جاری است.
همچنین در جدول شماره 2 مشاهده میشود تعداد 166807 فقره تسهیلات به بخش صنعت و معدن با میانگین پرداختی هر فقره 4713 میلیون ریال پرداخت شده که بیشتر از میانگین پرداختی سایر بخشهاست. درضمن در بخش خدمات تعداد 2263072 فقره تسهیلات با میانگین پرداخت هر فقره 502 میلیون ریال پرداخت شده است.
شایان ذکر است که همچنان باید در تداوم مسیر جاری ملاحظات مربوط به کنترل تورم را نیز در نظر گرفت و همواره مراقب قدرت گرفتن پتانسیل تورمی ناشی از فشار تقاضای کل در اقتصاد نیز بود. بر این اساس ضروری است به افزایش توان مالی بانکها از طریق افزایش سرمایه و بهبود کفایت سرمایه بانکها، کاهش تسهیلات غیرجاری و بازگرداندن آنها به مسیر صحیح اعتباردهی بانکها، افزایش بهرهوری بانکها در تامین سرمایه در گردش تولیدی، پرهیز از فشارهای مضاعف بر دارایی بانکها و ترغیب بنگاههای تولیدی به سمت بازار سرمایه به عنوان یک ابزار مهم درتامین مالی طرحهای اقتصادی (ایجادی)توجه ویژهای کرد.