مدیر پروژه دهکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی گفت: از جمله کاربردها و قابلیتهای محصول زرشک استخراج رنگهای طبیعی و بهرهمندی از چوب زرشک در هنر خاتم کاری و منبت کاری است.
محسن پویان در گفت وگو با خبرنگار ایسنا، در خصوص کاربردهای زرشک اظهار کرد: از میوه زرشک برای رنگ کردن لباس، تانن زدن به چرم، رنگکردن الیاف پشم، ابریشم و پنبه استفاده میشود.
وی با اشاره به اینکه زرشک الیاف را به رنگ قرمز ارغوانی درمیآورد، افزود: مخلوط زرشک با زاج رنگ زرد خالص میدهد و همچنین از ریشه زرشک برای رنگ کردن چرم استفاده میشود.
مدیر پروژه دهکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی ادامه داد: عصار میوه زرشک با زاج زرد، رنگ قرمز ارغوانی میدهد و برای رنگ کردن پشم در صنایع قالی بافی مورد استفاده قرار میگیرد.
پویان تاکید کرد: همچنین از پوست تنه درختچه زرشک برای رنگ کردن سبدها و برای رنگ کردن الیاف پشم، ابریشم و پنبه استفاده میشود.
وی افزود: دلایلی متعدد برای استفاده از رنگهای طبیعی و معدنی برای رنگ کردن الیاف بویژه پشم وجود دارد که پایداری این رنگها و حفظ محیط زیست در نتیجه کاربرد آنها است.
پویان با اشاره به اینکه هماتوکسیلین یک رنگ طبیعی است که از مغز درخت چوب سرخ تهیه میشود، یادآور شد: نتایج پژوهشی که در ایران با هدف استفاده از رنگدانه میوه زرشک به جای هماتوکسیلین انجام شد، نشان میدهد که این رنگدانه برای رنگآمیزیهای بافتی در آزمایشگاههای آسیبشناسی و بافتشناسی جایگزین خوبی برای هماتوکسیلین نسبتا گرانقیمت است.
مدیر پروژه دهکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسانجنوبی یادآور شد: علاوه بر موراد فوق از چوب زرشک نیز در صنایع چوب استفاده میشود.
استفاده از خارهای درختچه زرشک به عنوان خلال دندان
پویان با بیان اینکه چوب زرشک خوب خراطی میشود و این چوب برای خاتمکاری و منبتکاری مناسب است، اظهار کرد: چوب زرشک جلاپذیر است و این امر باعث میشود که در صنایع چوب در بسیاری موارد از آن استفاده شود.
مدیر پروژه دهکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسانجنوبی یادآور شد: خارهای درختچه زرشک نیز میتواند به عنوان خلال دندان مورد استفاده قرار گیرد در صورتی که هم اکنون خلال دندان در سطح وسیعی از کشورهای خارج از جمله چین وارد ایران میشود.
پویان یادآور شد: از زرشک در درمان سوختگیهای ناشی از آتش نیز استفاده میشود و از این جهت با استرپتوماسیسن قابل مقایسه است.
وی با اشاره به اینکه از اثرات درمانی زرشک به دلیل اثرات بالقوه آن میتوان در بیماریهای طیور نیز استفاده کرد، یادآورشد: با توجه به این نکته که خراسان جنوبی قطب تولید مرغ گوشتی است، پژوهش در این زمینه ضروری به نظر میرسد.