تارنمای پارسینه در یادداشتی آورده است: در حالی ایران از نعمات حوزه کشاورزی و باغی بسیاری برخوردار است که بخشی از این محصولات به دلیل کمبود تجهیزات و عدم برنامه ریزی به هدر میرود.
در ادامه یادداشت پارسینه آمده است: متاسفانه براساس آخرین آمار فائو نخستین رتبه هدر رفت ضایعات محصولات میوه و تره بار به ایران اختصاص یافته که این امر با اصل اقتصاد مقاومتی که شعار دم دستی مسئولان کشور به حساب میآید در تضاد است.
وجود مواهب طبیعی فراوان و موقعیت خاص اقلیمی، ایران را به سرزمینی ۴ فصل تبدیل کرده، این موضوع میتواند امکان ویژهای باشد تا بسترهای لازم برای محور قرار گرفتن بخش کشاورزی در اقتصاد کشور به وجود آید.
در همین حال، توسعه پایدار بخش کشاورزی و دستیابی به امنیت غذایی یکی از سیاست های اقتصاد مقاومتی محسوب می شود اما این امر تاکنون نه تنها محقق نشده بلکه زیانهای قابل توجهی را به حوزه کشاورزی وارد ساخته و هدر رفت محصولات باغی و کشاورزی را تا حد زیادی بالا برده است. اکنون که این محصولات به عنوان یک سرمایه ملی به شمار میآیند هنوز مسئولان نتوانستند برای آن چاره ای بیاندیشند.
خرداد ماه امسال بود که سید رضا نورانی رئیس اتحادیه محصولات کشاورزی گفت: براساس آخرین آمار مجموع تولید محصولات کشاورزی در سال گذشته ۱۱۲ میلیون تن بوده که ۴۲ تن آن مربوط به محصولات باغی و جالیزی بوده و این میزان تولید درمقایسه با سال ۹۲ ،۱۵.۵ درصد رشد داشته است.
* رتبه اول ایران در نابودی سرمایه ملی
طبق آمارهای اتحادیه محصولات کشاورزی سالانه حدود ۵ الی ۱۰ میلیارد دلارمنابع کشور از طریق ضایعات محصولات کشاورزی به هدر می رود.
برآوردهای فائو نشان می دهد هر روز به ازای هر نفر ۱۳۴ کیلوکالری غذا در ایران به هدر می رود. یعنی سرانه هدر رفت روزانه غذا در ایران ۱۳۴ کیلوکالری است.
در بخش میوه و تره بار به دلیل مکانیزه نبودن مراحل کاشت، داشت، برداشت و عرضه محصول به دست مصرف کننده شاهد بیشترین هدر رفت محصولات کشاورزی هستیم که این امر نشان میدهد که بخش تولید تجربه خوبی در زمینه فنی کسب نکرده است.
علاوه بر آن موضوع مهمی که در کشور ما در خصوص هیچ کدام از محصولات رعایت نمیشود صرفه جویی است. هنوز در کشور ما در حوزههای مختلفی از جمله، آب، مواد غذایی، میوه و سبزیجات و... فرهنگ سازی مناسبی صورت نگرفته است.
محمد رضا داوری رئیس انجمن ارگانیک در این باره میگوید: براساس آخرین آمار سازمان خوارو بار ملل متحد ، سالانه ۳۵ میلیون تن محصولات کشاورزی اعم از صیفی، سبزی و غلات به هدر می رود. سالانه ۴۰ تا ۶۰ درصد محصولات کشاورزی دنیا از بین می رود. اگر این میزان مواد غذایی را به دست افراد نیازمند برسانیم، دیگر هیچ گرسنه ای در دنیا وجود نخواهد داشت.
* رتبه اول ایران در نابودی سرمایه ملی
مرداد ماه سال جاری نیز سردار نعمان غلامی رئیس سازمان بسیج سازندگی کشور در این رابطه گفته بود: در حال حاضر ضایعات محصولات کشاورزی در کشور بسیار بالا است و در حدود ۵ میلیون تن ضایعات محصولات کشاورزی و باغی در کشور وجود دارد.
در این میان چندی پیش احمد کبیری، رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی گفته بود: بین ۲۵ تا ۳۰ درصد محصولات کشاورزی به ضایعات تبدیل میشود.
حمل و نقل نامناسب، نبود تجهیزات لازم، کمبود سردخانهها برای نگهداری محصولات و... موجب نابودی محصولات کشاورزی و باغی میشود. علاوه بر آن ماشینهای حمل سموم استانداردهایی لازم را ندارد و این موجب آلودگی محصول میشود. همچنین شرایط انبارهای نگهداری محصولات نیز استاندارد و مناسب نیست این عوامل بر میزان ضایعات محصولت کشاورزی میافزاید.
در این میان، کارنشاسان معتقدند که وضعیت نامناسب موجب هدر رفت محصولات شده و مسئولان قادر به کنترل این وضعیت نیستند. بنابراین زمینه صادرات به خارج از کشور و سهم در بازار جهانی ایجاد نخواهد شد و اگر به موازات این تحولات نتوانیم کشاورزی را مکانیزه کنیم، از بازارهای جهانی و رقبای خود به شدت عقب خواهیم ماند.
با توجه به اینکه کشاورزی یکی از مهمترین بخشهای تأثیر گذار در اقتصاد هر کشور است و نقش مهمی در استقلال سیاسی، اقتصادی ایفاء میکند اما هنوز سیستم کشاورزی در کشور ما نتوانسته به گونه ای خود را همگام به تکنولوژی روز پیش ببرد.
وزارت کشاورزی نیز طی چند سال گذشته با نبود مدیریت مناسب و نداشتن برنامهریزیهای بلند مدت و کوتاه مدت نتوانسته کشور را به هدف اصلی که همان استقلال سیاسی و اقتصادی است، نزدیک کند.
*منبع:پارسینه/23 آبان 95