حاضریم 570بیمارستان خود را دراختیار تامین اجتماعی قرار دهیم| در اطلاع رسانی اهتمام نداریم
حسن قاضیزاده هاشمی در نشست خبری خود اعلام کرد وزارت بهداشت حاضر است 570 بیمارستان خود را برای مدیریت در اختیار سازمان تامین اجتماعی قرار دهد. وزیر بهداشت همچنین از خبرنگاران گلایه کرد چرا فقط به این وزارتخانه "گیر" میدهند و به اخباری مانند انتقال یک خودرو با دو کودک به پارکینگ یا واژگونی اتوبوس زائران که منجر به فوت مسافران پرداخته میشود.
امید سلیمی بنی: سیدحسن قاضی زاده هاشمی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در نمایشگاه مطبوعات، نشست خبری برگزار کرد و درباره آخرین تحولات نظام سلامت کشور به ارائه توضیح پرداخت.
او در این نشست خبری، با حضور دکتر ملک زاده، معاون پژوهشی و میرزابیگی معاون پرستاری به ارائه گزارش کوتاهی از عملکرد خود در وزارت بهداشت پرداخت و پس از آن به سئوالات خبرنگاران پاسخ داد. دکتر هاشمی در ابتدای این نشست گفت: در دولت دکتر روحانی 1986 خانه بهداشت احداث شد که 500 باب تا آخر سال به این تعداد اضافه می شود. 336 مرکز بهداشتی مجری بهداشت خانه، تعمیر 1300 باب خانه بهداشت و تجهیز 1056 خانه بهداشت و همچنین 1885 باب مرکز بهداشتی تعمیر شدند و 3هزار مرکز بهداشتی و درمانی نیز تجهیز شده اند. 2047 محل زیست پزشک تاسیس یا تعمیر و تجهیز شده، 6852 پزشک عمومی، 5200 ماما در مراکز پزشک خانواده به کار گرفته شده. 1188 دندانپزشکی در 3 هزار مرکز دندانپزشکی در واحدهای بهداشتی به کار گرفته شدند و 122 بهداشتکار دهان و دندان نیز به خدمت گرفته شده اند.
وزیر بهداشت با اشاره به اینکه اقلام دارویی در قالب نظام ارجاع به صورت رایگان از 270 قلم به 463 قلم افزایش یافته، گفت: مکمل های غذایی برای مادران باردار ارائه می شود. واکسن "پناوالان" برای اولین بار در دو سال اخیر توزیع می شود. 1283 مرکز جامع خدمات سلامت را ایجاد کردیم که 3700 پایگاه ایجاد شده که در آن علاوه بر پزشک عمومی، دندانپزشک، بهداشت عمومی، کاردان و کارشناس آزمایشگاه، کارشناس سلامت روان و تغذیه هم حضور دارند. حدود 50 میلیون نفر در سامانه الکترونیک ثبت شده و تا آخر دولت پرونده الکترونیک برای سلامت همه ایرانیان تشکیل شود. برای 24 میلیون تومان خدمات سلامت روان برای مردم ارائه شده و امیدواریم این شبکه را در کل کشور مستقر کنیم. در حوزه درمان 19 میلیون بیمار در بیمارستان بستری شدند و از حمایت مالی برخوردارند. اگر روستایی باشند 3 درصد و شهری ها6 درصد بیشتر پرداخت نمی کنند. 94 میلیون ویزیت سرپایی انجام شده. 1 میلیون و 200 هزار زایمان طبیعی و 5328 مصدوم را به صورت آمبولانس هوایی به مراکز درمانی منتقل کردیم. 2400 دستگاه آمبولانس به اورژانس اضافه شده و 5200 پزشک متخصص و فوق تخصص در کل کشور مشغول به کار شدند. در این دولت قرار شد پزشکان تمام وقت در خدمت مراکز درمانی باشند و کار خصوصی نخواهند داشت.
او درباره بازسازی تختهای بیمارستانی هم گفت: تختهایی که از 50 سال قبل داشتیم با 40 هزار تخت بیمارستانی به همراه 2 میلیون متر مربع فضای فیزیکی در 570 بیمارستان کشور نوسازی شدند. 27هزار و 500 قلم تجهیزات پزشکی خریداری و به بیمارستانها تحویل شدو 12 هزار تخت جدید راه اندازی کردیم و امیدواریم تا پایان دولت 21 هزار تخت محقق شود. 2400 تحت مراقبت ویژه به تختهای موجود که 5700 دستگاه بود، اضافه شد. 250 پلی کلینیک ویژه در حال ساخت است که برای ایجاد نظام ارجاع مهم است. 1800 واحد اختصاصی زایمان تا پایان دولت تحویل می شود. سه شنبه گذشته 714 واحد را افتتاح کردیم. 1000 تخت روانپزشکی نیز طی چند روز آینده در اختیار مردم قرار می گیرد. در 125 بیمارستان کشور بخش اورژانس را بازسازی کردیم. 131 مرکز غربالگری برای تشخیص و درمان بیماران سرطانی در حال ساخت است.
پس از آن، وزیر بهداشت به پاسخگویی به سئوالات پرداخت.
دیروز بیان شد چرا تیم اقتصادی وزارتخانه بهداشت با طرح تحول سلامت همسو نیست؟
این که دکتر نوبخت، رئیس کمیسیون بهداشت چه فرمودند را اطلاع ندارم. این تیم بهداشتی وزارت بهداشت نیست که اینطور است. شاید منظور دولت است. دولت با مشکلات اقتصادی مواجه است. بخشی از این آسیب هم به طرح تحول سلامت وارد می شود. ما در اینکه مطالباتمان افزایش یافته و مشکلات جدی در بیمارستانها، شرکتهای دارویی و تجهیزاتی به وجود آمده، شک نداریم. مجلس مجوز داد 8 هزار میلیارد اوراق دولت عرضه کند تا گشایش در کارها ایجاد شود. برخی می گویند طرح تحول سلامت مانند چاه ویل است و کف ندارد و همه بودجه ها را می بلعد. مقام معظم رهبری پاسخ آنها را دادند و فرمودند خرج کردن در آموزش و سلامت، هزینه نیست، بلکه سرمایه گذاری است.
انتقال بخش درمان تامین اجتماعی به وزارت بهداشت امکان دارد؟
بیشتر جوسازی و گمانه زنی است. افتخار می کنیم نه تنها تامین اجتماعی بلکه بیشتر دستگاه های دولت و شبهه دولتی در حوزه درمان مشارکت کنند و با نرخ دولتی خدمات را گسترش دهند. دولت استقبال می کند. اگر تامین اجتماعی علاقمند باشد حاضریم 570 بیمارستان خود را برای اداره در اختیار تامین اجتماعی بگذاریم. این بحثها انحرافی است تا به اصل موضوع که گسترش خدمات و تامین منابع مالی پایدار برای خدمات که مورد دغدغه کارگران است، نپردازیم. بیمارستانهای تامین اجتماعی ملک کارگران است و باید به خدمات رسانی ادامه دهند.
چقدر از عملکرد رسانه ها در خصوص پوشش دهی اخبار سلامت رضایت دارید؟
مهمترین مشکل ما در وزارت بهداشت این است که معاونتها و دانشگاه ها در بخش اطلاع رسانی اهتمام ندارند و بیشتر گرفتار کار اجرایی هستند و خودشان به خودشان ظلم می کنند. اگر تولید محتوا داشتیم کارها بهتر معرفی می شد. برخی هم فکر می کنند این کارها شبهه ریا است و نمی خواهند کارهایی که انجام دادند را ارائه کنند و این اشتباه است. کشور و دولت نیاز دارد مردم امیدوار باشند و نقاط قوت خدمات به اطلاع مردم برسد.
چرا تعرفه های پرستاری همچنان بلاتکلیف است؟
در حوزه پرستاری آقای دکتر میرزابیگی که معاونت پرستاری هستند فعال هستند. گزارش داده اند و می گویند در هیچ دولتی آنقدر که در این دولت خدمت شد، اتفاقی نیفتاده. پرستاران عزیز به دلیل تصویب مجلس در 8 سال پیش در انتظار اجرای قانون تعرفه های پرستاری هستند. مجلس خیلی قانون تصویب کرده. برنامه های سوم و چهارم و پنجم و حالا ششم را داریم. خدا به خیر کند برنامه ششم به سرنوشت برنامه های قبلی دچار نشود. نمایندگان نباید آمال و آرزوهای خود را در قالب برنامه بیاورند. کشور 210 هزار میلیارد بودجه دارد و اگر برنامه ای نوشتند که 540 هزار میلیارد بودجه بخواهد اجرا شدنی نیست. مدعی هستند در برنامه پنجم بیش از 30 درصد اجرا نشده، از جمله قانون تعرفه گذاری پرستاری. وقتی این قانون تصویب شد، منابع اعتباری آن مشخص نشد. دوستان باید از مجلس مطالبه کنند در بودجه سال 96 اعتبار برای اجرای این قانون در نظر گرفته شود. طبیعی است آرزوی ما هم این است وضعیت معیشتی همه اقشار از جمله گروه های پزشکی ارتقا یابد. ولی قانونی که پول ندارد، قابل اجرا نیست. هر وقت پول دادند با کمال میل اجرا می کنیم.
میرزابیگی: همکاران ما در دولتهای قبل، حداکثر تلاش خود را گذاشتند و شاید خیلی بهتر از من کار کردند ولی فرصتی که در زمان دکتر هاشمی ایجاد شد و معاونت برای پرستاران تشکیل شد، قابل مقایسه با گذشته نیست. در مدت 2 سال 25 بخشنامه، دستورالعمل و شیوه نامه به دانشگاه ها رفت. ظرفیت دانشکده ها تا 2 برابر افزایش یافت. شاخصهای ملی پرستاری سالها پیگیری می شد که بالاخره 12 شاخص تعریف و ابلاغ شد و در حال پیگیری اجرا هستیم. سالهاست در پرستاری آرزو بوده فاصله بین بالین و آموزش کم شود. این اتفاق در یکسال قبل افتاد. مسئول تعرفه های پرستاری، فقط وزارت بهداشت نیست. تعرفه ها به شورای عالی بیمه و مجلس رفته و خبرنگاران باید از آن حوزه ها دنبال کنند. به جای اینکه نهادهای پرستاری از یک جا فشار بیاورند، دست به دست هم بدهیم و بخشنامه ها را به مرحله عمل برسانیم.
دکتر هاشمی: گروه های مختلف پزشکی واقعا کار بسیار سخت و طاقت فرسایی دارندو برخی از آنها نزدیک به 8 یا 9 است کارانه دریافت نکرده اند در عین حال کارشان زیاد شده. تعداد پرستار کم است و برخی کار 3 نفر یا بیشتر را انجام می دهند. از همه این همکاران ممنونیم و امیدواریم مدیریت بیمارستانها به نحوی تغییر کند که وابسته به اعتبارات دولت نباشد.
چرا شبکه های بهداشت در تهران تکمیل نشد؟
(پاسخ توسط دکتر کلانتری، معاون بهداشت وزارتخانه، ارائه شد) عامل اصلی، گستردگی کار است و زمان بندی در کلانشهر تهران در نظر داریم. دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، حدود 50 درصد شبکه خود را تکمیل کرده و دانشگاه علوم پزشکی ایران هم نزدیک به 50 درصد را تکمیل کرده. امیدواریم دانشگاه های علوم پزشکی تهران به موقع، خدمات خود را ارائه دهند. نکته دوم پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر است. 76 درصد مرگها به ویژه در نقاط شهری به دلیل بیماریها غیرواگیر است. در پایگاه های خود برای فعالسازی خدمات، جمعیت معینی را برای هر مراقب و پایگاه بهداشتی تعریف کردیم. هر پایگاه 12 هزار و 500 نفر جمعیت را با 4 تا 5 مراقب سلامت تحت پوشش می گیرد. این مراقبان، چند پیشه هستند و دوره های خاصی دیده اند و این مجموعه، خدمات نوین سلامت را ارائه می دهند. نزدیک به 21 هزار نفر کارکنان بهداشتی و درمانی را در پایگاه ها در مراکز خدمات سلامت، از طریق خرید خدمت شرکتهای خصوصی به کار گرفته ایم و باری به بدنه نیروی انسانی دولت اضافه نکرده ایم. مجموعه اینها، مراقبتهای نوین سلامت است.
آخرین وضعیت اعزام دانش آموزان شین آباد به اروپا چه شد؟
درباره دانش آموزان شین آباد، اقدامات درمانی زیادی توسط تیم درمانی انجام شد و جا دارد صمیمانه از این تیم به ویژه آقای دکتر فاطمی و همکارانشان در بیمارستان حضرت فاطمه از دانشگاه علوم پزشکی ایران تشکر کنم. یکسال قبل با خانواده این دانش آموزان به جمع بندی رسیدیم برای درمانشان، اگر استادان ایرانی لازم دانستند این دانش آموزان به فرانسه منتقل شوند تا خدمات را دریافت کنند. اگر جراحانی از آنجا لازم است به داخل کشور منتقل شود. برخی از دانش آموزان تاکنون 40 عمل جراحی داشته اند. موکول شد تصمیم گیری بر عهده تیم علمی و جراحان مورد اعتماد دانش آموزان و خانواده هاشان باشد. تا امروز درخواستی از سوی این تیم به دست ما نرسیده. اگر اعزامی را صلاح بدانند در خدمت آنها هستیم. من هم به این تیم اعتماد دارم و می دانم جزء بهترین تیمهای علمی دنیا هستند.
آیا صنعت داروی داخلی در حال کوچک شدن است و توسعه نمی یابد؟
توسعه را باید تعریف کنیم. اگر افزایش قیمت بدون توجه به کیفیت و بازار منظوراست، طرفدار این تعریف و توسعه نیستیم. اگر منظور از توسعه افزایش اقلام، بالا رفتن کیفیت، نوسازی شدن صنعت داروسازی، به کمک آمدن بانکها برای نوسازی صنعت و صادرات دارو باشد، ما بیشترین کمک را کرده ایم. حمایت دولت در این زمینه بی سابقه است. در مراودات و آمد و شد با کشورهای مقصد محصولات دارویی ایران، ما تلاش زیادی کردیم و خودشان هم این امر را قبول دارند. نمی پذیریم صنعت داروی کشور فقط به داخل بازار ایران نگاه کند و مزاحمت برای خودشان ایجاد کنند. بازار داخلی محدود است. اگر منظور توسعه همه جانبه است، ما هم مشوق هایی را تعریف کردیم به خصوص برای شرکتهایی که نگاه مبتنی بر ثروت آفرینی، اقتصاد مقاومتی، وارد کردن ارز به وسیله صادرات است.
برنامه های وزارت بهداشت برای پیاده روی اربعین چیست؟
دکتر هاشمی: حادثه ای که اخیرا برای اتوبوس زائران اتفاق افتاد، برای ما قابل قبول نیست. داعش نتوانست اینقدر تلفات بگیرد که در یک اتوبوس برای زائران اباعبدالله الحسین(ع) اتفاق افتاد. رسانه ها همانقدر که به ما گیر می دهند به این بخشها هم توجه کنند. در 570 بیمارستان اگر هر روز یک اشتباه اتفاق بیفتد، چه می شود؟ کار ما مانند دستگاه قضایی است که باید تشخیص دهیم، قضاوت کنیم و اقدام کنیم. اگر هر روز در بیمارستان ها اتفاقی بیفتد، چقدر باید جواب بدهیم؟ شاید اصلا کاری از دست ما ساخته نباشد. امروز در خبرها دیدم خودرویی به پارکینگ حمل شده و 2 کودک در آن بودند. متوجه نشدند. ببینید اگر این اتفاق در حوزه مسئولیت من می افتاد، چه سرو صدایی در کشور ایجاد می شد! عده ای بچه در خودرو رفتند پارکینگ و چه شد؟ یک بخیه ای در صورت بچه ای باز شد و بسته شد، بعد همه توجه کردند. البته از روی لطفشان است.
(سئوال اصلی توسط دکتر کولی وند رئیس اورژانس کشور پاسخ داده شد) ظرفیت تجهیزات پزشکی نسبت به سال گذشته 3 برابر شده و امکانات در مرزها و مسیرهای منتهی به مرز سه برابر شده و 2200 پایگاه شهری و جاده ای با ظرفیت 14 هزار نفر محورهای مواصلاتی را تا مرزها پوشش می دهند. در مرزها ظرفیت بیمارستان چند برابر شده. مثلا بیمارستان امام حسین مهران از 35 تخت به 150 تخت افزایش ظرفیت یافته. گسترش تجهیزات پزشکی و نیروی انسانی، اتاقهای عمل و بخشهای ویژه را داشتیم. 12 تخت ویژه برای استان ایلام در نظر گرفته شده و 5 اتاق عمل هم به این مجموعه اضافه شده. دیروز بازدید از مرزها را داشتم. شروع راهپیمایی امسال زودتر بود. برای کشور عراق هم 100 نفر تکنسین فوریتهای پزشکی برای انتقال مصدومان داریم. 40 ناظر با همکاری عراق داریم و قرار شده در رسانه های ملی عراق حضور یافته و مطالب آموزشی درباره کنترل بیماریها به اطلاع عموم مردم برسد.
در حادثه تلخ تصادف در اقلید، بلافاصله همکاران فوریتهای پزشکی در محل حضور یافتند و مصدمان به بیمارستانهای فارس و یاسوج منتقل شدند. در حله هم یک اتوبوس دچار واژگونی شد که 19 مصدوم داشتیم که 12 نفر از آنها در فاصله 3 ساعت در بیمارستان اهواز بستری شدند. چه سرعتی بهتر از این که ناشی از آمادگی نیروهای اورژانس است. ولی بقیه دستگاه ها باید پای کار بیایند تا خدمات بهتر انجام شود. درباره قرنطینه زائران در بازگشت از مرز هم برنامه ریزی کرده ایم. نقاط کاملا شناسایی شده و گروه ها دارند فعالیت می کنند. 3 بیمارستان صحرایی هم در حال اجراست.
دکتر هاشمی: هر 40 کیلومتر در جاده ها پایگاه و آمبولانس داریم. در مراسم اربعین این فاصله را به هر 5 کیلومتر رسانده ایم. بیمه امسال رقمی را از زائران دریافت کرده و شاید در هر اتوبوسی یک ناظر برای مراقبت گذاشته شود تا از نظر سرعت، انتخاب مسیر و پارکینگ نظارت کنند.