کد خبر: ۸۴۶۵۱
تاریخ انتشار: ۰۸:۵۱ - ۰۲ آبان ۱۳۹۵ - 23 October 2016
رییس مرکز گردشگری علمی- فرهنگی دانشجویان با اشاره بر ضرورت حمایت دولت از مراکز خصوصی فعال در حوزه گردشگری، گفت: فعالیت‌های گردشگری در بسیاری از کشورهای توسعه‌ یافته دنیا عمدتاً به بخش خصوصی و نیمه‌خصوصی واگذار می‌شود. اما در ایران با وجود تعدد مراکز خصوصی فعال در این حوزه، هیچ‌گونه حمایت مالی و عملیاتی از این مراکز و موسسات صورت نمی‌گیرد.
رحیم یعقوب‌زاده در گفت و گو با ایسنا، به معرفی فعالیت ها و دستارودهای مرکز گردشگری علمی- فرهنگی دانشجویان پرداخت و افزود: این مرکز به عنوان تشکیلات وابسته به جهاد دانشگاهی به منظور برداشتن گام‌های موثر در جهت توسعه گردشگری و ارتقای فرهنگی گردشگری در بین نسل جوان و دانشگاهی جامعه تاسیس شد و اساسنامه آن در سال 1381 به تصویب هیات امنای جهاد دانشگاهی رسید.

وی در ادامه تصریح کرد: کارکرد و اهداف دستارودهای مرکز گردشگری علمی- فرهنگی دانشجویان ایران جهاد دانشگاهی، براساس اولویت‌های فرهنگی کشور تعریف شده و وظیفه برنامه‌ریزی، تدوین و اجرای برنامه‌های سیاحتی، زیارتی و فعالیت‌های ویژه گردشگری برای دانشجویان را در محورهای فرهنگی، علمی- پژوهشی و آموزشی برعهده دارد .

یعقوب­ زاده همچنین تاکید کرد: مرکز گردشگری علمی- فرهنگی دانشجویان ایران جهاد دانشگاهی تاکنون توانسته است با توجه به فعالیت‌های مثبت و شاخص خود از سوی برخی از نهادهای حوزه گردشگری و فرهنگی مورد تقدیر واقع شود. که  کسب دیپلم افتخار بخش رویداد گردشگری «جشنواره برترین‌های گردشگری» و دریافت لوح یادبود و تندیس در بخش معرفی جغرافیای فرهنگی ایران با توجه به فعالیت اثربخش پایگاه اطلاع‌رسانی مرکز گردشگری در «ششمین دوره جشنواره بین‌المللی رسانه‌های دیجیتال» از جمله این افتخارات است.

رییس مرکز گردشگری علمی- فرهنگی دانشجویان، در خصوص مهم ترین فعالیت های انجام شده در این مرکز نیز خاطر نشان کرد: در حوزه گردش‌های علمی- فرهنگی، اردوهایی با عنوان ایران؛ مرکز پرگهر از سال 1384 برگزار می شود که تاکنون 11 دوره آن در قالب 1380 اردو در سراسر کشور برای اساتید و دانشجویان برگزار شده است، از مهرماه امسال نیز دوازدهمین دوره برگزاری این اردوها شروع می‌شود. در واقع این اردوها با هدف بازدید دانشگاهیان از دستاوردها و پروژه‌های صنعتی انقلاب اسلامی و مواریث فرهنگی برگزار می‌شود. بنابراین اردوهای فوق شامل دو بخش بازدید از پروژه های صنعتی و اماکن تاریخی هستند.

به گفته یعقوب‌زاده، در مرکز گردشگری جهاد دانشگاهی دوره‌هایی نیز با هدف بازدید از مراکز صنعتی، فرهنگی و علمی برای استعدادهای برتر و نخبگان کشوری با عنوان "بازدیدهای علمی و فرهنگی ویژه مستعدین بنیاد ملی نخبگان" در این مرکز برگزار می‌شود که از سال گذشته این بازدیدها شروع شده و تحت پوشش بنیاد ملی نخبگان کشور انجام شود.

رییس مرکز گردشگری علمی- فرهنگی دانشجویان، همچنین گفت: با توجه به تنوع جغرافیایی و اقلیمی ایران این مرکز برنامه هایی را در جهت آشنایی دانشجویان با طبیعت طرح ریزی و اجرا می کند که برگزاری 10دوره طرح ملی"دریای خاک"( کویرنوردی و کویرشناسی دانشجویان ایران) از سال 1384 با هدف شناساندن کویر به دانشگاهیان به مثابه منبع طبیعی ارزشمند و حفظ تنوع زیستی موجود در آن و نیز برگزاری 2 دوره طرح ملی گنبد گیتی(کوهنوردی دانشجویان کشور) از سال 1393 از این جمله اند.

رییس مرکز گردشگری علمی- فرهنگی دانشجویان، در ادامه با اشاره به ضرورت توجه به قالب های نو و مخاطبان متنوع برنامه های گردشگری دانشجویی از اجرای اردوهایی با ملاحظه مشارکت و حضور مخاطبان خاص افزود: برگزاری یک دوره طرح ملی "گردش مهر" با هدف اجرای گشت های نیم روزه برای بازدید دانش آموزان از اماکن میراث فرهنگی و کاخ موزه­‌های سراسر کشور، برگزاری تورهای ویژه فرزندان شاهد و ایثارگربا هدف بازدید دانشجویان خانواده شاهد و ایثارگر از اماکن میراث فرهنگی و پروژه های ملی سراسر کشور، برگزاری تورهای وی‍ژه اعضای هیات علمی و مدیران(مانند برنامه های بازدید ویژه منطقه آزاد پارس جنوبی، عتبات عالیات، رالی خانوادگی و ... با هدف همگانی کردن سفر و قرار دادن سفر(خاصه سفرهای زیارتی) در سبد اعضای خانواده جامعه هدف و  برگزاری دو دوره طرح ملی "ایرانِ جهانی و جهانِ ایرانی" با هدف آشناسازی دانشجویان غیرایرانی با مواریث تاریخی ایران و  بازسازی جایگاه ایران معاصر  در منظر نگاه دانشجویان خارجی دانشگاه­های کشور از مهم ترین برنامه های انجام شده در مرکز گردشگری جهاد دانشگاهی است.

به گفته یعقوب زاده، برگزاری دو دوره طرح ملی دوچرخه سواران گردشگربا هدف حفظ محیط زیست و منابع طبیعی و نیز ترویج فرهنگ دوچرخه­ سواری و نیز نخستین دوره طرح ملی اردوهای دانشجویی بوم­گشت ایران که با هدف آشناسازی دانشگاهیان با مناطق چهارگانه محیط زیست ایران(پارکهای ملی، آثار طبیعی ملی، پناهگاههای حیات وحش و مناطق حفاظت‌شده از دیگر برنامه های شاخصی است که در راستای اهداف تعیین شده مندرج در اساسنامه مرکز گردشگری علمی – فرهنگی دانشجویان ایران انجام می گیرد.

وی همچنین برگزاری همایش ملی علمی - فرهنگی خلیج فارس را از دیگر برنامه های شاخص و تقویم دار برگزار شده در مرکز گردشگری جهاد دانشگاهی دانست و اظهار کرد: یکی از برنامه‌های مهم این مرکز که بصورت سالیانه برگزار می شود،‌ برگزاری 11 دوره همایش علمی -  فرهنگی خلیج فارس است که در سال آتی و همزمان با روز ملی خلیج فارس دوازدهمین دوره این برنامه ملی برگزار می‌شود.

یعقوب زاده گفت: پاسداشت نام تاریخی خلیج فارس و بیان عالمانه مزیت‌های راهبردی، گردشگری، فرهنگی و اقتصادی خلیج فارس از جمله اهداف برگزاری همایش خلیج فارس است. بنابراین این گردهمایی علمی- فرهنگی فرصتی برای محک‌ آموخته‌ها،کسب تجربه برای دانشجویان و نوپژوهان است تا آنها بتوانند ضمن تعامل با اساتید مبرز و پیشکسوتان، دانش خود را در موضوع خلیج فارس به بوته آزمایش، نشر و اشتراک گذارند.

رییس مرکز گردشگری علمی- فرهنگی دانشجویان در خصوص همایش ملی تحلیل گردشگری ایران در دوران «پساتحریم» این مرکز نیز گفت: این همایش در راستای اهداف کلان دولت یازدهم با هدف توسعه گردشگری و شرایط پیش‌آمده در دوران پساتحریم برگزار می‌شود.

یعقوب‌زاده همچنین در خصوص همایش ملی بررسی مزیت های گردشگری  سواحل مکران افزود: مرکز گردشگری علمی – فرهنگی دانشجویان ایران با در پیش رو داشتن تجربه برگزاری موفق 11 دوره همایش ملی خلیج فارس و نیز سایر همایشها، جشنوراه ها و نشست های تخصصی و در راستای اهمیت نقطه جغرافیایی سواحل مکران، بکر بودن حوزه های مطالعاتی و موضوعات مربوط به آن برگزاری این همایش را دارای اهمیت و کارکرد مثبت می داند. در این همایش تلاش می کند ضمن استفاده از نظرات کارشناسان و استادان ملی و بومی، راهکارهایی به تصمیم گیران ارائه  شود که همایش ملی «بررسی مزیت‌های سواحل مکران در زمینه توسعه گردشگری» بهمن‌ماه جاری در چابهار برگزار می شود.

وی همچنین برگزاری سلسله‌نشست‌های چشم‌انداز صنعت گردشگری در ایران را از دیگر برنامه‌های این مرکز در جهاد دانشگاهی عنوان کرد و گفت: مرکز گردشگری علمی – فرهنگی دانشجویان ایران در راستای ساماندهی نظرات کارشناسی نخبگان حوزه تخصصی گردشگری و انتقال راهکارهای آنها به تصمیم‌گیران، مجموعه نشست های بررسی چشم انداز صنعت گردشگری در کشور را با هدف بهره گیری از تخصص نخبگان این عرصه طراحی کرده است.

در این سلسله نشست ها تلاش خواهد شد تا تاثیرات متغیرهای مستقل چهارگانه های اقتصاد، فرهنگ، امنیت و سیاست بر حوزه گردشگری به صورت موردی و مسئله محورانه به بحث گذاشته شود و نتایج و مباحث هر یک از نشست ها به صورت گزارش مستقل به اطلاع مدیران، مسئولان و نیز علاقه مندان برسد. این سلسله  نشست‌ها برای پاسخ به سوالات فوق و سوالات مشابه طراحی شده است و با همکاری معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی این طرح را برگزار شود.

به گفته یعقوب زاده،  نخستین دوره این نشست‌ها که مهرماه سال 94 آغاز شده پایان شهریورماه امسال نیز به اتمام رسید. که در دوره نخست حدود 24 نشست تخصصی در سراسر کشور برگزار شد و در سال تحصیلی 95- 96 نیز 24 نشست در سراسر کشور برگزار خواهد شد.



وی همچنین سایت مرکز گردشگری جهاد دانشگاهی را بزرگترین سایت گردشگری در کشور دانست و گفت: این سایت مطالب خود را به 7 زبان دنیا منتشر می‌کند. در واقع در این سایت همه استان‌ها، جاذبه‌ها و مقاصد گردشگری ایران به زبان‌های فارسی، عربی، انگلیسی، پرتقالی، اسپانیایی، ترکی استانبولی و ایتالیایی ارائه می‌شود. به طوری که این سایت روزانه 5000 بازدیدکننده دارد و یکی از برنامه‌های مرکز این است که تا پایان سال جاری تعداد زبان‌های این سایت را به 12 زبان افزایش بدهد.

رئیس مرکز گردشگری علمی- فرهنگی دانشجویان درخصوص فصل‌نامه منتشر شده در این مرکز نیز گفت: مرکز گردشگری جهاد دانشگاهی دارای دو فصل‌نامه علمی-ترویجی (فصل‌نامه مطالعات فرهنگی‌- سیاسی خلیج فارس و فصل‌نامه میراث و گردشگری) در حوزه گردشگری است که تلاش می‌شود یکی از این فصل‌نامه‌ها به درجه علمی پژوهشی برسد.

یعقوب‌زاده به برنامه‌های آینده مرکز گردشگری جهاد دانشگاهی اشاره کرد و افزود: این مرکز براساس اهداف کلان کشوری و به منظور توسعه و گردشگری اقتصاد غیرنفتی که از جمله گردشگری یکی از اولویت‌ها در این زمینه است، تلاش دارد سهم قابل توجه و موثرتری در توسعه فعالیت‌های گردشگری کشور و همچنین افزایش درآمدهای ارزی و تقویت بسترهای لازم به منظور تبادل مزیت‌ها و توانمندی‌های فرهنگی کشور از طریق گردشگری را داشته باشند.

وی همچنین بر لزوم حمایت دولت از موسسات و مراکز خصوصی فعال در حوزه گردشگری تاکید کرد و  خاطرنشان کرد: در بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته دنیا فعالیت‌هایی از قبیل گردشگری عمدتاً معطوف به بخش خصوصی و نیمه‌خصوصی می‌شوند و دستگاه‌های دولتی بیشتر نقش نظارتی و سیاست‌گذاری کلان را در این زمینه عهده‌دار است. بنابراین فعالیت مراکز، موسسات، پژوهشکده‌ها و سایر بخش‌های فعال در حوزه گردشگری می‌تواند به عنوان بازوی اجرایی دستگاه دولتی عمل کند.

رییس مرکز گردشگری علمی- فرهنگی دانشجویان در پایان گفت: انتظار ما این است که سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و دیگر نهادهای متولی در این حوزه، از مراکز خصوصی  که با کمترین بودجه تلاش می‌کنند بیشترین نقش را در حوزه صنعت گردشگری داشته باشند، بیشترین حمایت‌های لازم را به عمل بیاورند و خود تنها به حفظ نقش نظارتی خود اکتفا کنند.
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: