در این گزارش که در شماره سه شنبه 27 مهر 1395 هجری خورشیدی منتشر شد، آمده است: این حالت تعادل را به خوبی می توان در بی رخوتی بازار سهام نسبت به اخبار و رویدادهای اخیر مشاهده کرد به گونه یی که افزایش قیمت نفت و حتی قراردادهای خودروسازهای ایرانی با کمپانی های بزرگ جهانی، تاثیر چندانی بر بازار سهام نداشته است. بر همین اساس، شرایط موجود بازار سهام، تحلیلگران بازار سرمایه را بیشتر به تحلیل های بنیادی رهنمود خواهد کرد.
به گزارش«تعادل» ارزیابی رویدادهای اخیر حاکی از آن است که در آینده فلزی ها شرایط خوبی خواهند داشت. افزایش تقاضای جهانی فولاد در ماه های آینده همچنین پیش بینی افزایش تولید خودروسازهای داخلی، انتظار افزایش رونق بازار فولاد را قوت می بخشد. در این رستا پنجاهمین نشست سالانه انجمن جهانی فولاد(WSA) از رشد 0.5درصدی تقاضای جهانی در سال 2017میلادی پرده برداشت. مطابق با اخبار منتشر شده از این نشست، انتظار می رود در سال جاری نیز تقاضای جهانی فولاد با رشد 0.2درصدی به رقم یک میلیارد و 501 میلیون تن برسد.
افزایش تقاضای جهانی فولاد از یک سو و انعقاد قراردادهای جدید خودروسازها برای تولید محصولات بیشتر از سوی دیگر موجب شد تا مدیرعامل فولاد مبارکه از افزایش 25درصدی تولید فولاد در سال جاری خبر دهد. این موضوع به خوبی گویای این نکته خواهد بود که نماد فلزی ها می تواند تکیه خوبی برای بازار سرمایه باشد.
در تحولی دیگر، مدیران عامل کارخانه های تولیدی سیمان با هدف حفظ و بقای صنعت سیمان بر حذف تخفیف هایی که پیش از این برای خریداران قائل بودند، توافق کردند. بر این اساس نرخ های رسمی و قانونی مصوب سی و یکم خرداد 1393 انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان از این پس مبنای فروش خواهد بود. این خبر می تواند بازدهی خوبی را نصیب سهامداران صنعت سیمان در روزهای آینده کند. زیرا بر عملکرد شرکت های تولید کننده سیمان تاثیر مثبت خواهد داشت.
** داد و ستدهای بازار سهام تهران
شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس تهران در پایان معاملات دیروز دوشنبه 26 مهر ماه 95 با افزایش 138واحدی به رقم 77 هزار و 707 واحد رسید. شاخص کل هم وزن نیز با 63 واحد افزایش عدد 15هزار و 151واحد را برای خود ثبت کرد. روز گذشته همچنین شاخص سهام آزاد شناور با 152 واحد افزایش به رقم 86 هزار و 464 واحد دست یافت. شاخص بازار اول اما درحالی با افزایش 141 واحدی به عدد 54 هزار و 519 واحد رسید که شاخص بازار دوم با افزایش 39 واحدی عدد 169هزار و 92 واحد را برای خود ثبت کرد. ارزش کل معاملات روز گذشته در بورس تهران به بیش از 381 میلیارد تومان بالغ شد که ناشی از دست به دست شدن بیش از 946میلیون سهم و اوراق مالی قابل معامله طی 65 هزار و 537 نوبت داد و ستد بود.
براساس این گزارش، معاملات سهام در نماد معاملاتی سه شرکت صنعتی و معدنی گل گهر با 36واحد، گروه پتروشیمی سرمایه گذاری ایرانیان با 23 واحد و گروه مدیریت سرمایه گذاری امید با 19 واحد افزایش بالاترین تاثیر مثبت را در برآورد شاخص کل بورس به نام خود ثبت کردند. در مقابل معاملات سهام در نماد معاملاتی سه شرکت با 14 واحد، کشتیرانی جمهوری اسلامی ج. ا. ا با 12 واحد و صنایع پتروشیمی خلیج فارس با 9 واحد کاهش بالاترین تاثیر منفی را در محاسبه این نماگر به دوش کشیدند.
طی معاملات دیروز نماد معاملاتی شرکت های سرامیک صنعتی اردکان، صنایع پتروشیمی خلیج فارس، سرمایه گذاری شاهد، بین المللی محصولات پارس، پتروشیمی اصفهان، قاسم ایران، مجتمع های توریستی و رفاهی آبادگران ایران کیش، فرآورده های غذایی و قند تربت جام، اوراق اجاره «صایان 11» از سوی ناظر بازار سهام متوقف و در مقابل نماد معاملاتی شرکت های پرمیت، اوراق مشارکت میدکو و نورد لوله اهواز حق تقدم آن بازگشایی شدند. در جریان دادوستدهای روز گذشته بازار سهام همچنین بلوک 4.64درصدی بانک پاسارگاد از سوی سرمایه گذاری سامان مجد به طور یکجا و نقد یا شرایطی به قیمت پایه هر سهم 102 تومان روانه میز فروش بورس تهران شد.
در عین حال بانک پاسارگاد بلوک 7.3درصدی سهام غیرمدیریتی هلدینگ توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه(میدکو) را به قیمت هر سهم 350 تومان روی میز فروش بورس تهران گذاشته است. دیروز تعداد100میلیون سهم معادل 10 درصد از سهام شرکت آسان پرداخت پرشین موسوم به آپ درحالی برای نخستین بار در بازار دوم بورس تهران عرضه و به قیمت هر سهم 999 تومان کشف قیمت شد که نحوه تخصیص این عرضه اولیه به مردم محل انتقاد کارشناسان و حتی برخی ناظران بورس بود.
در کنار معامله بلوکی بانک پاسارگاد 58 میلیون سهم سایپا به قیمت 8 میلیارد تومان از سوی سهامدار عمده کد به کد شد، 49میلیون سهم سرمایه گذاری توکا فولاد نیز به قیمت بیش از 7.5میلیارد تومان کد به کد شد. در شرکت صنعتی دریایی ایران اما 26.5 میلیون سهم به قیمت کمتر از 7میلیارد تومان کد به کد شد. 8 میلیون سهم گسترش صنایع انرژی آ ذراب نیز به ارزش کمتر از 2میلیارد تومان دیروز کد به کد شد. اندکی بیش از 5 میلیون سهم ایران ترانسفو همچنین به ارزش بیش از 8.5 میلیارد تومان به کدهای درون گروهی منتقل شد و در نهایت 4میلیون سهم پالایش نفت خلیج فارس به ارزش 2میلیارد تومان به کدهای درون گروهی سهامدار عمده منتقل شد.
** داد و ستدهای فرابورس
شاخص فرابورس ایران پس از افت روز گذشته بار دیگر مسیر صعودی را در پیش گرفت تا با رشد 0.91 واحدی دیروز در ارتفاع 823 واحدی قرار گیرد. روز گذشته آیفکس تحت تاثیر مثبت نمادهای شاوان، هرمز، ذوب، شتران و سمایه 0.91واحد افزایش یافت اگرچه نمادهای معاملاتی شراز و دماوند از رشد بیشتر شاخص فرابورس جلوگیری کرده و تاثیر منفی تا حداکثر یک واحد بر آیفکس گذاشتند.
در مجموع بازارهای اول، دوم و پایه دیروز 177میلیون سهم به ارزش 45.4 میلیارد تومان دادوستد شد که نماد پالایش نفت لاوان با معامله 3.4 میلیون سهم به ارزش 4.4 میلیارد تومان بالاترین ارزش معاملاتی و نماد شرکت سرمایه گذاری توسعه گوهران امید با نقل و انتقال نزدیک به 34 میلیون سهم به ارزش حدود 40میلیارد ریال بیشترین حجم معاملاتی را در اختیار گرفتند.
در بازار سهام فرابورس ایران همچنین نمادهای «سمایه»، «کپرور»، «وگستر» و «شاوان» درحالی بیشترین رشد قیمتی تا سطح حداکثر 4.9 درصد را تجربه کردند که نمادهای«قشیر»، «قچار»، «شراز» و «شلیا» با بالاترین افت قیمتی تا سقف حداکثر 4.7درصد روبه رو شدند. در پایان بازار نماد معاملاتی شرکت قاسم ایران(قاسم1) برای برگزاری مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده صاحبان سهام در روز چهارشنبه 28مهر ماه بسته شد.
در بازار اوراق با درآمد ثابت فرابورس نیز روز گذشته بیش از 406 هزار ورقه به ارزش 38.39 میلیارد تومان مورد مبادله قرار گرفت که نماد اسناد خزانه اسلامی مرحله 5 با بالاترین حجم و ارزش معاملاتی در این بازار روبه رو شد. در نماد «اخزا5» تعداد 73 هزار ورقه به ارزش 7 میلیارد تومان دست به دست شد. در بازار ابزارهای نوین مالی نیز قیمت هر ورقه تسه در ادامه روند ریزشی روزهای اخیر خود بار دیگر شاهد افت قیمتی در اغلب نمادها بود به طوری که در پایان بازار هر ورقه تسهیلات مسکن بین 83 تا 86هزار تومان مبادله شد. از این رو در پایان معاملات 235 میلیون ورقه در 25 هزار و 884 دفعه در بازارهای فرابورس نقل و انتقال یافت که ارزش آن بالغ بر 101میلیارد تومان بود.
** عرضه های بورس کالا
دیروز تالار محصولات صنعتی و معدنی عرضه 200 تن کک متالورژی شرکت کک سازی زرند، 5 هزار تن تختالSM و 5 هزار و 200 تن ورق های گرم و سرد شرکت فولاد مبارکه اصفهان را تجربه کرد. براساس این گزارش 51 هزار و 373 تن جو دامی در قالب طرح قیمت تضمینی، 200 تن روغن خام سویا، 4هزار و 500 تن شکر سفید، 500 تن گندم خوراکی و 500 تن گندم دوروم در تالار محصولات کشاورزی عرضه شد. تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی بورس کالای ایران میزبان عرضه 7هزار و 203 تن مواد پلیمری، یک هزار و 15 تن انواع قیر، 100 تن گوگرد و 5 هزار تن وکیوم باتوم بود.
** دادوستدهای بورس انرژی
در جلسه معاملاتی دیروز(26مهر ماه 95) علاوه بر معاملات مستمر در بازار قراردادهای سلف موازی استاندارد برق و قراردادهای سلف موازی استاندارد با سررسید یک سال و بیشتر در بازار مشتقه، کالاهای آیزوریسایکل و نفتای سنگین پالایش نفت تهران، آیزوریسایکل پالایش نفت بندرعباس، پروپیلن پالایش نفت شازند، حلال 402 پالایش نفت اصفهان، حلال 402 پالایش نفت کرمانشاه و برش سنگین و سوخت کوره سبک پتروشیمی تبریز در رینگ داخلی بورس انرژی ایران عرضه خواهند شد.
میعانات گازی مجتمع گاز پارس جنوبی و نفت گاز شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران از مبادی اصفهان، تبریز، مشهد و چابهار به مقاصد افغانستان، عراق و پاکستان در رینگ بین الملل بورس انرژی ایران عرضه شدند که همه معاملات صورت گرفته در این عرضه ها و عرضه های مازاد معادل 23هزار و 180 تن به ارزشی بیش از 313 میلیارد و 37.2 میلیون تومان بود. از نکات حائز اهمیت معاملات این روز می توان به رقابت خریداران و معامله 20 هزار تن نفت گاز شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به مقاصد افغانستان و عراق اشاره کرد.
در این روز بازار برق بورس انرژی ایران نیز، شاهد معامله یک هزار و 499 قرارداد معادل 23هزار و 32مگاوات ساعت به ارزش حدود 8 میلیارد و 40.8میلیون تومان بود. لازم به ذکر است در آغاز جلسه معاملاتی این روز، نمادهای بار پیک روزانه، بار پایه روزانه، میان باری روزانه و کم باری روزانه 25 آبان 95 گشایش یافتند و در پایان جلسه معاملاتی این روز نمادهای بار پیک روزانه، بار پایه روزانه، میان باری روزانه و کم باری روزانه 29مهر 95 متوقف شده و فرآیند تحویل آنها آغاز می شود.
*منبع: روزنامه تعادل