یک مقام مسئول از تکلیف 16 هزار و 550 میلیارد تومانی بودجه امسال برای واگذاریها خبر داد و گفت: حجم عمده ای از درآمد خصوصی سازی از محل تسویه اقساط سالهای قبل خواهد بود.
معاون سازمان خصوصی سازی در گفتوگو با فارس گفت: امسال در بودجه دولت برای واگذاری شرکتهای اصل چهل و چهاری به بخش خصوصی تا مبلغ 16 هزار و 550 میلیارد تومان به سازمان خصوصی سازی تکلیف شده است.
داوود خانی افزود: این رقم برآورد بودجه ای شامل درآمد های واریزی به خزانه دولت و وصول اقساط پرداختی از محل شرکتهای واگذار شده در سال های قبل و همچنین سود حاصل از شرکتهای حاضر در سبد سهام عدالت است.
خصوصی سازی در بورس به آخر خط رسید
وی با بیان اینکه واگذاری شرکتهای اصل چهل و چهاری از طریق بورس به انتها رسیده، عنوان کرد: اغلب واگذاریهای سازمان خصوصی سازی در فهرست باقیمانده از این پس به صورت مزایدهای خواهد بود.
این در حالی است که اگر چه سهم 20 درصدی دولت در شرکتهای واگذار شده در بورس از جمله ایران خودرو ، سایپا، کشتیرانی، بانکهای صادرات ،تجارت و ملت و غیره همچنان در گروه دوم فهرست واگذاریها قرار دارد، اما دولت تا کنون مجوزی برای واگذاری این داراییها نداده است.
به گفته عضو هیات عامل سازمان خصوصی سازی گاهی اوقات فهرست داراییها برای واگذاری از جمله فروش دو کشتارگاه و یا پمپ بنزین شامل داراییهای ثابت میشوند و نه سهام.
درآمدهای خصوصی سازی به خزانه آب میرود
خانی از فرایند دشوار خصوصی سازی در افق پیش روی سیاستهای اصل چهل و چهار قانون اساسی سخن گفت و افزود: با توجه به پایان یافتن واگذاری شرکتهای دولتی از طریق بورس و در عین حال کاهش حجم واگذاریها باید گفت از این پس آنچه که به عنوان تکلیف در بودجه محقق میشود، از محل درآمد حاصل از فروش دارایی ها نخواهد بود، بلکه از محل وصول اقساط پرداختی از سوی مالکان شرکت های واگذار شده در سال های قبل تامین خواهد شد.
معاون سازمان خصوصی سازی به فرایند قابل قبول وصول اقساط داراییهای واگذار شده در سازمان خصوصی سازی از سال 92 تا کنون اشاره کرد و افزود: سازمان خصوصی سازی از طریق مذاکره و تفاهم با بدهکاران اقساط معوق واگذاریهای سالهای گذشته و استمهال برخی جرایم دیرکرد، توانسته حجم زیادی از مطالبات خود را وصول کند و از این رو در زمینه وصول سود نقدی شرکتهای حاضر در سبد سهام عدالت و یا اقساط معوق شرکت های واگذار شده موضوع بلاتکلیف وجود ندارد.
بازفروش هپکو به خریدار سوییسی
خانی با اشاره به بازفروش برخی دارایی ها از سوی سازمان خصوصی سازی گفت: همان گونه که در مورد سهام مدیریتی شرکت های ایران ایرتور و ایران ترانسفو دوباره داراییهای واگذار شده به خریداران جدید بازفروش شد، طی یک یا دو روز آینده نیز با توجه به عدم وصول معوقات؛ بلوک واگذار شده در شرکت تولید تجهیزات سنگین هپکو به مالک حقیقی به یک خریدار از کشور سوییس بازفروش خواهد شد.
شستا در ذوب آهن مهلت گرفت
عضو هیات عامل سازمان خصوصی سازی در مورد آگهی مجدد سهام ذوب آهن از پرتفوی شستا گفت: پس از درخواست سازمان خصوصی سازی برای باز فروش سهام ذوب آهن، اما شستا به مصوبه 88 دولت اکتفا کرد که بر اساس آن مطالبات و جرایم دیرکرد به قیمت روز را به نرخ قبل محاسبه میکرد. این رقم اختلافی بالغ بر 10 هزار میلیارد تومان می شد که سازمان خصوصی سازی برای رفع این اختلاف فرجهای را در نظر گرفته است.
همراه اول در مخابرات ادغام نمیشود
وی درباره احتمال ادغام همراه اول در شرکت مخابرات ایران نیز توضیح داد و گفت: آنچه که قرار است در شرکت مخابرات ایران ادغام شود، شامل 31 شرکت های استانی مخابرات است و ارتباطی به همراه اول ندارد.
خانی افزود: در ادبیات مالی ایران و قانون تجارت موضوعی به نام ادغام وجود ندارد و نمیتوان در عملیات ثبتی و حقوقی دو شرکت ثبت شده را در یکدیگر ادغام کرد. بر این اساس دارایی ها و نیروی انسانی شرکت استانی پس از انتقال به دفاتر شرکت مادر در نهایت با انحلال مواجه می شود.
تعیین تکلیف سود مجامع سهام عدالت
وی با یادآوری تعیین تکلیف سود نقدی مجامع امسال شرکت های حاضر در سبد سهام عدالت از سوی سازمان خصوصی سازی، تصریح کرد: در این زمینه علاوه بر مشخص بودن میزان مطالبات در فرصت زمانی 8 ماهه؛ از طریق ابزارهایی همچون دریافت چک و یا قسط بندی این مطالبات وصول می شود.
در عین حال با تلاش هایی که صورت گرفت حدود 4 هزار میلیارد تومان از سود نقدی شرکت های سبد سهام عدالت که تا پیش از سال 1392 در شرکتها دپو شده بود، وصول شده است.
پیشنهاد تسویه بدهی مپنا با نیروگاه
به گفته خانی گروه مپنا در حالی با بدهی 500 میلیارد تومانی از محل پرداخت سود نقدی مجامع سنوات قبل به سهام عدالت بدهکار است که در مقابل به دلیل مطالبات 10 هزار میلیارد تومانی از دولت قادر به تسویه بدهی خود نیست و در ازای آن حاضر به واگذاری نیروگاه است.
این در حالی است که سازمان خصوصی سازی از طریق تعامل با سازمان مالیاتی برای وصول مطالبات خود اقدام به مسدود کردن حساب ها از جمله در پالایش نفت بندر عباس و یا مپنا کرد، اما وقتی وضعیت رکود وجود دارد، مسدودشدن حساب چاره کار نیست.
رابطه سهام عدالت با شب انتخابات
این مقام مسئول در برابر این پرسش که تا چه حد شایعه توزیع سود سهام عدالت و یا آزاد سازی آن در بحبوحه انتخابات ریاست جمهوری 96 صحت دارد ؟ پاسخ داد: موضوع آزاد سازی سهام عدالت یا پرداخت سود به مشمولان قابلیت سنجش و تخمین با انگیزههای سیاسی را ندارد. سهام عدالت پدیده ای است که احتمال اتفاق های مختلف کلان در کشور برای آن وجود دارد و شاید می توان زمان بندی دقیق تری برای پرداخت سود و یا آزاد سازی این دارایی تنظیم کرد، اما از منظر تکالیف بودجهای، نگاه سیاسی به این موضوع صحیح نیست.
سایه سنگین قانون حمایت از صنایع ورشکسته
معاون سازمان خصوصی سازی با اشاره به قانون حمایت از صنایع و کمیته های سه گانه آن در دولت گفت: این قانون برای شرکتهایی مصداق دارد که مالکان آن به دلایلی در زندان و یا فراری و غیره باشند، در این وضعیت نماینده دولت برای سروسامان دادن وضعیت سکان مدیریت را به دست میگیرد.
وی ادامه داد : از جمله این شرکت ها میتوان به شرکت جامکو که برخی از سهامداران عمده پیش از انقلاب از کشور فراری شده اند و یا شرکت قند دزفول اشاره کرد که سهامداران شرکت به دلیل ورشکستگی آن نمیدانند که چه باید بکنند.
خانی با تاکید بر لزوم ایفای تعهدات خریداران شرکت های واگذار شده و تداوم نظارت و بازرسی سازمان خصوصی سازی بر فرآیند پس از واگذاریها، گفت: خریدار شرکت آلومینیوم المهدی همچنان باید اقساط خود را به سازمان خصوصی سازی پرداخت کند و بازرسان سازمان خصوصی سازی از طریق نظارت مراقب هستند که خریدار زمین و ساختمان به فروش نرساند و یا شرکت را تبدیل به صادرات و واردات کالاهای متفاوت با موضوع فعالیت خود نکند.