بانكداري ايراني -طرح پژوهشي مطالعه سرمايه و ودايع در شركتهاي بيمه كه توسط پژوهشكده بيمه انجام شده است، ضمن مقایسه مبالغ موردنیاز جهت تأسیس شرکتهای بیمه، قواعد مربوط به محاسبه توانگری را در کشورهای مختلف مورد مطالعه قرار داده و با اشاره به مبالغ تعيين شده اين ودايع در چند كشور، آن را با آییننامه توانگری ایران مقایسه مينمايد.
آیین نامه توانگری ابزار قدرتمندی است که نهاد ناظر را قادر میسازد تا بر کفایت سرمایه شرکتهای بیمه در ادامه فعالیت آنها نظارت کند.
بر اين اساس برخي نتايج اين طرح پژوهشي به شرح زير اعلام ميگردد:
1- عموما کشورهایی که با سرمایههای پایینتر به شرکتهای بیمه اجازه تاسیس میدهند، در ادامه فعالیت شرکتهای بیمه قواعد سختگیرانهتری را اعمال مينمايند. بارزترین مثال کشور ترکیه است که سرمایه مورد نیاز جهت تاسیس شرکتهای بیمه در آن مبلغ 5 میلیون لیر ترکیه (حدود 50000 میلیون ریال) میباشد و در عین حال قواعد محاسبه توانگری در این کشور بسیار سختگیرانه است. همچنین مبلغ ودیعه در این کشور برای شرکتهای تازه تاسیس 20درصد سرمایه اولیه است که در هر سال مالی شرکتهای بیمه غیر زندگی باید مبلغی معادل 15 درصد از حقبیمههای صادره را به این مبلغ اضافه نمایند.
2-بهتر است مبالغ طوری تعیین شوند که شرکتها به تأسیس شرکتهای تخصصی تمایل بیشتری نشان دهند. در اين پژوهش رویکردی شبیه به چین البته با مبالغی کمتر است. زیرا بازار بیمه ایران کوچکتر است و در عین حال توانگری شرکتها سالانه محاسبه میشود و از این طریق، میتوان نظارت کافی بر وضعیت سرمایه شرکتها داشت.
3-اين طرح پژوهشي ضمن توصيه به افزایش دقت آییننامه توانگری تصريح مينمايد كه تعداد گزارشات توانگری به نهاد ناظرافزايش يابد. لازم به يادآوري است كه در حال حاضر شرکتهای بیمه گزارش توانگری خود را به طور سالانه ارائه میدهند. درحالیکه در بسیاری کشورها مانند کره جنوبی و امارات گزارشهای فصلی ارائه میشود و در ترکیه شرکتها ملزم به ارائه گزارشات توانگری به صورت شش ماهه میباشند. همچنین محتوی طرح ترمیم مالی میتواند به طور دقیق با بومیسازی قواعد کشور آمریکا و یا توصیههای قواعد توانگری 2 اتحادیه اروپا طی دستورالعمل یا آیین نامهای تعیین شود.
4- درحالحاضر حداقل سرمایه مورد نیاز جهت تاسیس شرکتهای بیمه – مطابق مصوبه هیات وزیران- نسبت به سایر کشورها، و همچنين درصدهای تعیینشده از این مبالغ جهت پرداخت نقدی- مطابق قانون تاسیس بیمه مرکزی و قانون تجارت- و در عين حال باتوجه به استقبال سرمایهگذاران از پذیرهنویسیها، مانعي براي حضور بیمهگران جدید در بازار نیست. ازسوي ديگر رویه کنونی موجب جذب سرمایه به صنعت بیمه نيز میشود. بنابر اين موسسین با ارائه طرح کسبوکار جذاب برای سرمایهگذاران میتوانند سرمایه مورد نیاز جهت تاسیس شرکتهای بیمه را تامین کنند.
در اين طرح پژوهشي آمده است: از طرفی بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران جهت صدور مجوز برای تاسیس شرکتهای بیمه میتواند با بررسی طرح کسبوکار ارائه شده مدت زمان مطالبه 50 درصد مابقی مبلغ اسمی که در قانون تجارت حداکثر 5 سال تعیین شده است را کاهش دهد.
باتوجه به کمبود سرمایه شرکتهای فعال، مصوبه فعلی میتواند با تمدید مهلت افزایش سرمایه شرکتهایی که قبلا تاسیس شدهاند اصلاح شود.