روزنامه شرق- چندیپیش، چهارمین نشست مذاکرات استراتژیک روسیه و شورای همکاری کشورهای حوزه خلیجفارس با محوریت موضوعاتی همچون مبارزه با تروریسم، تقویت روابط دوجانبه سیاسی و اقتصادی در حالی در مسکو برپا شد که به اعتقاد بسیاری از آگاهان، چنین نشستهایی، خبری از گشایش برگ جدیدی در مناسبات منطقه میدهد.
پس از پایان این نشست «عادل الجبیر»، وزیر خارجه عربستان ضمن تأکید بر تلاش ریاض در جهت کاستن از نقش منطقهای تهران در خاورمیانه و آسیای مرکزی و قفقاز، از موضع جدید روسیه در قبال مسئله فلسطین قدردانی کرد. به نظر میرسد ریاض به این نقطه رسیده است که باید دامنه یارکشیهای خود را در منطقه گسترش داده و در پی ایجاد تنوعهای مختلفی در سیاست خارجیاش باشد. در همین راستا و بنا بر نوشته روزنامه الحیات چاپ لندن، همین تنوعطلبی و حفظ منافع است که نشان میدهد در سیاست امروز، هیچ دشمنیای ابدی نیست.
از سوی دیگر، مسکو نیز از نزدیکی با کشورهای حوزه خلیجفارس سود هنگفت میبرد؛ از فشار بر اروپا و آمریکا گرفته تا جذب سرمایهگذاریهای این کشورها که به دلایل سیاسی و اقتصادی به سمت غرب روانه بود.
به همان اندازه که ریاض به حمایت و رأی مسکو در مجامع بینالمللی بهویژه درخصوص پرونده یمن و بحرین نیاز دارد و میتواند طرحهای هستهای خود را به بهانه مقابله با بلندپروازیهای هستهای تهران به دست کارشناسان روسی بسپارد، از آن طرف مسکو از اهمیت فزاینده ریاض در مهار افراطگرایی اسلامی و نیز توجیه افکار عمومی بهخاطر حضور نظامیاش در سوریه سخت نیاز دارد.
به هر روی سردشدن مناسبات عربستان با واشنگتن و توافق هستهای با تهران و ضعف سیاسی و اقتصادی روسیه به خاطر تحریمهای گسترده غرب علیه مقامات کرملین، موجب شده دو کشور بیشازپیش به یکدیگر نزدیک شوند. حال باید دید که دو طرف تا چه اندازه میتوانند خواستههای طرف مقابل را تأمین کنند؟