فرهیختگان نوشت:جفری دیوید ساکس، مشاور ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در امور آرمانهای توسعه پایدار معتقد است که برای ترویج رفاه، رشد اقتصادی پایدار و فراگیر، اشتغال کامل و بهرهوری مناسب از اهداف توسعه پایدار محسوب میشوند.
جفری دیوید ساکس، مشاور ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در امور آرمانهای توسعه پایدار معتقد است که برای ترویج رفاه، رشد اقتصادی پایدار و فراگیر، اشتغال کامل و بهرهوری مناسب که از اهداف توسعه پایدار محسوب میشوند، باید علاوهبر رفع تحریمها و گسترش ارتباطات بینالمللی به قدرت مغزها، کارآفرینی و مهارت جوانان اتکا کرد.
درباره اولویتهای دولت ایران برای دستیابی به اهداف مورد نظر از جمله ترویج رفاه، اشتغال کامل و بهرهوری مناسب، توافقات ایران و گروه 1+5 را مهم میداند و میگوید: «تحریمها مشکلات و چالشهای زیادی را متوجه اقتصاد ایران کرده است، بنابراین اجرای برجام، گام بسیار مهمی برای دستیابی به اهداف مورد نظر است و باید بلافاصله برداشته شود تا معضلاتی که برایران حاکم شده هر چه زودتر برطرف شود.»
جفری دیوید ساکس که استاد برجسته اقتصاد از کشور آمریکا است، اضافه میکند: «رفع تحریمها میتواند فرصت مهمی برای ایران باشد.»
او تاکید میکند که توافقات هستهای و رفع تحریمها موجب میشود ایران به پیشرفتهای قابلتوجهی دست یابد چراکه در اثر رفع تحریمها مشکلات زیادی برای ایران ایجاد شده از جمله اینکه بانکها دستشان از شبکه مالی دنیا دور بوده و همین موضوع مشکلات زیادی را متوجه اقتصاد کرده است، بنابراین رفع تحریمها میتواند وضعیت گذشته را جبران کند.»
مشاور ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور آرمانهای توسعه پایدار در ادامه به این موضوع هم اشاره میکند که ارتباطات اقتصادی بینالملل میتواند برای گسترش رفاه کشور مهم باشد. برای همین هم او تاکید میکند که ایران باید ارتباطات خوبی با کشورهای مختلف داشته باشد تا بتواند اهداف موردنظر را با سرعت بیشتری محقق کند.
نقش دولت در اهداف توسعه پایدار
توضیحات جفری دیوید ساکس درباره اهمیت توافقات هستهای در تحقق اهداف توسعه پایدار در شرایطی است که او پیشنهادهای دیگری هم به دولت ایران میدهد.
یکی از پیشنهادها این است که دولت ایران همکاری بیشتری با کشورهای دنیا از جمله چین داشته باشد. چراکه از نگاه او، کشور چین بزرگترین اقتصاد دنیا حتی بزرگتر از آمریکا را دارد و علاقهمند است تجارت و سرمایهگذاری بیشتری در کشورها داشته باشد و پیوند خود را با کشورها افزایش دهد.
دیوید ساکس با اشاره به استراتژی «یک کمربند، یک راه » چین میگوید: «این استراتژی که از کشور چین شروع میشود و به کل آسیا و اروپا میرسد، برنامه بسیار خوبی است و میتواند کشورها را بیش از پیش به هم نزدیک کند.»
او در ادامه ابراز امیدواری میکند که ایران هم بخشی از برنامه چین باشد. چراکه از نگاه دیوید ساکس، اقتصاد ایران بسیار مهم است و با کشورهای همسایه در ارتباط است، برای همین هم میتواند پیونددهنده خوبی برای کشورهایی چون افغانستان، پاکستان و خاورمیانه باشد.
این استاد برجسته اقتصاد تاکید میکند که همکاری ایران با چین و استراتژی «یک کمربند، یک راه» میتواند استراتژی خوبی برای تحقق اهداف مورد نظر برای توسعه پایدار در کشور باشد و فضای اقتصادی را تقویت کند.
او با بیاناینکه یک استراتژی خوب اهمیت زیادی دارد، این توضیح را هم میدهد که برای اینکه به این استراتژی برسیم باید برنامه ششم توسعه ساختار و جهتدهی خوبی داشته باشد.
الزامات ترویج رفاه
با توجه به اینکه رفاه اقتصادی برای هر کشوری اهمیت زیادی دارد و یکی از اهداف مهم توسعه پایدار محسوب میشود، دولتها باید بیش از هر موضوع دیگری آن را در اولویت کاری خود قرار دهند. برای همین هم مشاور ویژه سازمان ملل متحد در امور آرمانهای توسعه پایدار تاکید میکند که رفاه خوب اقتصادی بیش از همه به جوانان با مهارت و تحصیلکرده، تکنولوژی و کارآفرینی و آموزش و پرورش و دانشگاه خوب برمیگردد.
این استاد اقتصادی این نکته را هم اضافه میکند: «آن روزهایی که کشور ایران به یک کالا چون نفت و گاز وابسته بود، تمام شده و از این پس باید به قدرت مغزها و تعالی در آموزش و پرورش اتکا کند چراکه توجه به این مساله میتواند ورودی خوبی برای اقتصاد آیندهنگر ایران باشد.»
او در پایان ارتباط با دنیا و رفع تحریمها را برای بهبود اوضاع اقتصادی ایران ضروری میداند و میگوید که رفع تحریمها میتواند تجارت را آزاد کند و ارتباط با کشورهای دنیا را گسترش دهد و درنهایت با ایجاد بازارهای جدید هم فرصت بهبود اقتصادی مهیا میشود و هم اشتغال رونق میگیرد و هم با استفاده از منابع و فرصتهای پیش روی کشور از جمله فضاهای گردشگری، میتواند فرصتهای جدید برای آینده این کشور رقم بزند.
با این اظهارات، بهنظر میرسد دولت روحانی باید از فرصتهای ایجاد شده برجام و رفع تحریمها نهایت استفاده را ببرد و با برنامهریزی مناسب و گسترش ارتباطات در جهت اهداف توسعه پایدار دست یابد.