اقتصاد در ايران تلاطم را به معناي واقعي كلمه تجربه كرد. كارشناسان معتقدند وقتي قطعنامه ها، كاغذ پاره خوانده شدند و قرار بر اين شد تا تنازع با جهان اولويت باشد، مشخص بود كه فضاي اقتصادي ايران فلج مي شود.
در ادامه اين يادداشت آمده است: به همين دليل تفكري به جاي دولت پيشين وارد پاستور شد كه شعارش اعتدال بود و تدبير. اعتدالي كه از همان ماه هاي اول تاثيرش را گذاشت و در شرايطي كه 2 روز پيش سال روز انتخاب حسن روحاني به عنوان رييس جمهور بود با ترميم فضاي بين المللي، كشور خودش را آماده 'پساتحريم' مي كند تا بلكه 'آرامش' به جامعه تزريق شود.ناگفته پيداست كه دغدغه اصلي چيزي به غير از اقتصاد و محدوديت هايي نيست كه معيشت مردم را با تهديد مواجه كرده است.
به هرحال وقتي ميزان فروش نفت پايين آمد، وقتي تعامل با دنيا به صفر نزديك شد، وقتي پول هاي ايران به حكم تحريم مصادره شد و .... طبيعي بود كه اقتصاد با مشكلات عديده مواجه شود و همچنين طبيعي است كه بعد از توافق نهايي كه حالا از احتمالي محال به احتمالي محتمل تبديل شده است همه منتظر شكوفايي و توسعه باشند، شكوفايي و توسعه در حوزه اقتصاد. شبكه مجازي آستان در گفت و گويي با كارشناسان و مسئولان اقتصادي درباره بايدها و نبايدهاي اقتصادِ پساتحريم گفتگو كرده است.
* يحيي آلاسحاق(عضو اتاق بازرگاني): ضرورت رانت گريزي
در شرايطي اين روزها همه از برداشته شدن تحريمها سخن مي گويند و منتظر اين هستند تا با شروع مراودات جدي اقتصادي ايران با اروپايي ها، همه مشكلات ايران يكشبه حل شود كه بايد اذعان داشت، اقتصاد كشور در راه رسيدن به توسعه به غير از مانع هاي بيروني، موانع جدي دروني هم دارد كه به طور مشخص مي توان به 'دلاليسم' و 'فساد' اشاره كرد. اگر بنا باشند دلالان و سوءاستفاده كنندگان همچنان موفق به انجام تحركات منفعت طلبانه خود شوند، بي شك مشكلات همچنان پابرجا مي ماند و نمي توان منتظر بهبود وضعيت بود. چرا كه قانون نانوشته اي فساد و توسعه در اقتصاد را 2 خط موازي مي داند كه تحت هيچ شرايطي نمي توانند همنشيني را تجربه كنند. پس، تاكيد اين است كه سيستمهاي اجرايي و نظارتي تمام هم و غم خود را به كار بگيرند تا بلكه اقتصاد از ناهنجاري هاي هزينه ساز رهايي پيدا كند.
* جمشيد پژويان(اقتصاددان و مدرس دانشگاه): تلاش براي حضوري پررنگتر در بازار نفت جهاني
بدعت غلط و هزينه سازي مشاهده مي شود كه راي به حل همه مشكلات بعد از برچيده شدن تحريم هاي اعمالي از سوي غرب مي دهد. اين نوع نگاه ها و تحليل هاي اين چنيني با هيچ متر و معياري واقعي نيست و فقط منجر به اين مي شود تا اقتصاد با فضايي مملو از توهم مواجه شود كه در چنين حالتي نه تنها توسعه ميسر نمي شود بلكه سير در مسير سقوط رخ مي دهد. البته نبايد نا اميد بود و با شناخت راه كارها مي توان از ركورد خارج شد. بررسي شرايط اقتصادي ايران نشانگر اين است كه 'تلاش براي حضوري پررنگتر در بازار نفت جهاني' بهترين راهي است كه پيش روي مسئولان اقتصادي قرار دارد. اگر بتوانيم تعداد فروش بشكه روزانه را به آمار پيش از تحريم برسانيم، پتاسنيل كافي براي شكوفايي را به دست خواهيم آورد و با وضعيت بهتري دنبال تحقق اهداف تعيين شده خواهيم رفت.
* محمد خوشچهره(عضو سابق كميسيون برنامه و بودجه مجلس): استفاده از نيروهاي متخصص و متعهد
يكي از معظلاتي كه در سالهاي گذشته در بحراني شدن اقتصاد ايران سهم ويژه اي داشت، به كارگيري مهره هايي بود كه آشنايي كافي با مختصات اقتصادي نداشتند و به همين دليل، اخذ تصميم به عهده تصميم گيراني گذاشته شد كه از تخصص لازم براي شناخت ضعف ها و همچنين راه كارها محروم بودند و نتيجه اش اين شد كه فرصتها به تهديد تبديل شوند و تهديدها بحران به وجود بياورند. البته اين معضل در دولت يازدهم تا به حدودي برطرف شد و انتظار، اين است كه همچنان به چهره هاي متخصص و متعهد فرصت داده شود تا بلكه بتوان از طريق پايان تحريم ها، تهديد و تحديدهاي اقتصادي را به حداقل ممكن رساند و موجب شد تا دغدغه هاي مالي برچيده يا حداقل كمتر شوند.
شما در اين نظرسنجي شركت كرده ايد.
* مهدي تقوي(اقتصاددان): تجارت جدي گرفته شود
اصلي در اقتصاد حكم مي كند كه 'تجارت' يكي از مولفه هاي اصلي پيشرفت است و دقيقا به همين دليل، توصيه اين است كه تصميم گيران عرصه اقتصادي از همين حالا رايزني ها را شروع كنند تا شرايط را براي برقراري تعاملي جدي با عرصه تجارت جهاني مهيا كنند تا از طريق داد و ستد بتوانيم هم در درآمدزايي ارزي موفق شويم و هم اينكه نيازهاي بازار مصرفي خود را بدون نياز داشتن به واسطه ها با قيمت هايي مناسب خريداري كنيم. همچنين بايد توجه داشت كه همكاري تجاري با كشورهايي كه در اقتصادِ جهاني حرفهاي زيادي براي گفتن دارند، در اولويت باشد تا از اين طريق بتوانيم از پتانسيل بالاي آنها در راستاي شكوفايي اقتصادي_ تجاري كشور كمك بگيريم. در اينصورت مي توانيم اميد داشته باشيم كه اقتصاد ورشكسته ايران بعد از قريب به يك دهه، از ورطه ورشستگي خلاص شود و در نتيجه رضايت مندي عمومي به بيشترين حالت ممكن خود برسد.
* منبع: پايگاه خبري شبكه مجازي آستان