مدیر جذب و سازماندهی معاونت فرهنگی بعثه مقام معظم رهبری با اشاره به اینکه سنت برگزاری مراسم مذهبی در سالهای قبل اینگونه بود که اول مداحی صورت میگرفت بعد سخنرانی، بر سخنران محور بودن کاروانهای عتبات عالیات تأکید کرد.
حجتالاسلام علی پروانه، مدیر جذب و سازماندهی معاونت فرهنگی بعثه مقام معظم رهبری در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) در خصوص سیاستهای بعثه مقام معظم رهبری در استفاده از سخنران و مداح طی سفرهای زیارتی، گفت: سیاست بعثه تمرکز بر حضور بیشتر سخنرانان و استفاده بیشتر از مراسم سخنرانی است.
وی ادامه داد: از ابتدای سال جاری تاکنون بیش از 14 هزار کاروان از طرف سازمان حج و زیارت به عتبات عالیات اعزام شدهاند که هر کاروان را یک روحانی و یا یک مداح همراهی کردهاند.
حجتالاسلام پروانه تصریح کرد: دفاتر زیارتی وابسته به سازمان حج و زیارت مکلف هستند یک روحانی و یا یک مداح در کاروانهای عتبات عالیات داشته باشند که از 14 هزار کاروان اعزامی، تعداد کاروانهایی که آنها را روحانیان همراهی میکردهاند بیشتر از کاروانهایی بوده که مداح همراه داشتهاند.
وی به اعزام سخنران و مداح ثابت به عراق نیز اشاره و اظهار کرد: محور برنامههای مورد تأکید بعثه در عتبات عالیات اعزام و حضور منبریهای شاخص است. بر همین اساس با حضور بهترین منبریها، سخنرانان و مداحان کشور صبحها در حرم امام حسین(ع) و شبها در حرم حضرت عباس(ع) برنامه سخنرانی و مداحی ویژه زائران ایرانی برگزار میشود. در برنامههای عمومی در بعثه کربلا نیز یک سخنران و مداح حضور دارند و تمامی زائران ایرانی میتوانند از این برنامهها استفاده کنند.
حجتالاسلام پروانه به عدم حضور مداحان در کاروانهای حج و عمره نیز اشاره و اعلام کرد: در بحث عمره و حج فقط یک روحانی در هر کاروان حضور دارد. البته چند مداح برای اجرای برنامههای عمومی مانند دعای کمیل و ندبه به حج و عمره اعزام میشوند.
ابتدا مداحی بعد سخنرانی
وی به اقتضائات خاص سفر عتبات عالیات و علاقه مردم به حضور مداح و برگزاری مراسم سینه زنی و مداحی در این سفر نیز اشاره کرد و گفت: در گذشته و قبل از انقلاب برنامههای مذهبی به این سبک بود که قبل از منبر رفتن روحانی یا سخنران مراسم سینه زنی و مداحی برگزار میشد و مداح مجلس را آماده میکرد و سپس خطیب و سخنران به سخنرانی میپرداختند. یعنی مداحی مقدمهای برای سخنرانی بود اما اکنون این مسئله برعکس شدهاست و سخنران، اول سخنرانی و مجلس را آماده میکند سپس مجلس را به مداح میسپارد که این مورد رضایت و پسند ما نیست.
حجتالاسلام پروانه عنوان کرد: اقتضای سفر به عتبات عالیات این است که زائر دوست دارد حتماً مداح همراه کاروان بوده و عزاداری و مداحی صورتگیرد. بر همین اساس یکی از طرحهایی که سازمان حج و زیارت اجرا میکند این است که به جای کاروانهای 40 نفره کاروانهای 80 نفر تشکیل شود و همراه هر کاروان یک روحانی و مداح حضور داشتهباشند. این مسئله موجب میشود که روحانی و مداح هر کدام مسئولیتهای خود را انجام دهند و مکمل هم باشند و هر دو در کاروان حضور داشته باشند.
تلاش برای مداح محور نبودن کاروانهای عتبات عالیات
وی ادامه داد: یعنی جایی که نیاز به سخنرانی، برگزاری نماز جماعت، پاسخ به سؤالهای شرعی و ... است روحانی فعالیت کرده و در جایی که نیاز به مداحی است، مداح کار خود را انجام میدهد. این مسئله موجب میشود کاروانها مداح محور نباشند.
مداحمحوری در کاروانهای آزاد و غیر مجاز عتبات عالیات
مدیر جذب و سازماندهی معاونت فرهنگی بعثه در پاسخ به این سؤال که تعداد زیادی از کاروانهای غیرمجاز یا آزاد از روحانی استفاده نمیکنند و صرفاً مداح همراه خود دارند، آیا بعثه میتواند در این بخش اقدامی انجام دهد؟ گفت: برای کاروانهای آزاد نیز تأکید نماینده ولی فقیه این است که سیاستگذاری کرده و از نقش حاکمیتی بعثه و حج استفاده کنیم.
وی تصریح کرد: این کاروانها را باید سازماندهی کنیم و چارچوبی تعیین شود که حتماً از روحانیان و مداحان مورد تأیید بعثه استفاده کنند. که کار کارشناسی این مسئله در دست اقدام است.
حجتالاسلام پروانه با انتقاد از اینکه در برخی از هیئتهای مذهبی و حتی برنامههایی که در مساجد برگزار میشود، سخنران وجود ندارد و فقط به مداحی و عزاداری پرداخته میشود، گفت: سیاستگذاری فرهنگی در عتبات، عمره و حج به این صورت است که ما حتماً محفل انس و معرفت با قرآن کریم در کاروانها برگزار میکنیم و خطبای بزرگ و منبریهای شاخص نیز به سخنرانی میپردازند و این برنامهها بسیار مورد استقبال زائران قرار میگیرد.