خبرگزاری رویترز در گزارشی نوشت شرکت ملی نفت ایران وارد قراردادهای تهاتری کمسابقه با شرکتهای بازرگانی جهانی شده است که براساس آن در قبال واردات بنزین، نفت کوره باکیفیت خود را صادر میکند.
به گزارش فارس، رویترز طی گزارشی نوشت تاجران جهانی نفت پس از اینکه بیشتر تحریمهای اقتصادی علیه ایران در ماه ژانویه برداشته شد، با شرکت ملی نفت ایران وارد قراردادهای تهاتری کمسابقه ای شدند. بر این اساس، ایران درقبال نفت کوره با کیفیت بالا، بنزین مورد نیاز خود را دریافت میکند.
به گفته 4 منبع تجاری آگاه به این قراردادها، شرکت های بازرگانی کالاهای اساسی سوئیس نظیر ویتول و گلنکور امتیاز خرید ماهانه مجموعا حداقل 200 هزار تن نفت کوره از ایران در بازه زمانی مارس تا می را دریافت کرده است.
یک مقام ارشد بخش بازرگانی ایران که نخواست نامش فاش شود در اینباره به رویترز گفت: «به فاصله کمی از لغو تحریمها، این شرکتهای بزرگ تجاری انتقال بنزین به ایران را ازسرگرفتند و به جای دریافت پول نقد برای تسویه، ایران پول این محمولهها را با نفت کوره میپردازد.»
معاملات تهاتری که به گفته منابع صنعتی ایران شامل برخی توافقها با شرکتهای روس نیز هست، به مصرف نفت کوره کوتاهمدت در دسترس برای صادرات (در ایران) کمک کرده است.
این مقام ایرانی افزود: «هیچ نفت کوره اضافی در کوتاهمدت وجود ندارد چراکه تمام آنها فروخته شدهاند.»
یک مقام صنعتی دیگر ایرانی گفت ایران معمولا در ماههای بهار که از اواخر مارس آغاز میشود، 700 تا 800 هزار تن نفت کوره در ماه صادر میکند چراکه در ماههای گرمتر مصرف نفت کوره برای تولید برق به نسبت ماههای زمستان کاهش مییابد.
به گفته دو تاجر سنگاپوری، اگرچه مواردی از انتقال نفت کوره ایران به صورت مستقیم به سنگاپور وجود داشته است اما احتمالا بیشتر محمولهها به فجیره، قطب ذخیره سازی سوخت در امارات انتقال مییابد و سپس به مناطق دیگر ارسال میشود.
این تاجران افزودند به محض ورود به فجیره، نفت کوره به بازار انبار محلی منتقل میشود یا با دیگر انواع نفت کوره مخلوط میشود و به بازارهای آفریقا یا آسیا ارسال میشود.
دو تاجر چینی گفتند شنیده شده که گلنکور نفت کوره 280 سنتیستوک ایران را به چین برای تحویل در ماه آوریل پیشنهاد کرده است.
به گفته مقامات نفتی ایران، ویتول و گلنکور هر دو در فجیره فعال هستند از اینرو میتوانند از کشتیهای کوچکتر ارزان تر برای انتقال بنزین به ایران و بارگیری نفت کوره از ایران استفاده کنند.