کد خبر: ۶۵۳۶۳
تاریخ انتشار: ۱۳:۱۰ - ۱۶ اسفند ۱۳۹۴ - 06 March 2016
دو گروه داعش و النصره که گروه های تروریستی نامیده شده اند، با هرگونه مذاکره سیاسی مخالفت دارند و خواهان ادامه جنگ در سوریه تا سرنگونی بشار اسد هستند. از ادامه آتش بس و مقابله نظامی با این دو گروه تروریستی، آنها در انزوا قرار گرفته اند و دیگر قدرت دیکته جنگ فراگیر در سوریه را ندارند.
 روزنامه اطلاعات  در یادداشتی به قلم ابوالقاسم قاسم زاده، می نویسد: آتش بس موقت در سوریه لنگان لنگان پیش می رود. دولت سوریه معارضین مسلح را متهم می سازد که بیش از 40 بار آتش بس را نقض کرده اند و معارضین ارتش سوریه و روسیه را به نقض بیش از 90 بار آتش بس محکوم کرده اند.

در ادامه این یادداشت می خوانیم: نماینده دبیرکل سازمان ملل در سوریه در مصاحبه خود گفت «موارد نقض آتش بس محدود و جزئی بوده است و تا اینجای کار طرح ده روزه آتش بس به طور نسبی خوب پیش می رود. کمک های مواد غذایی، دارویی و پزشکی به خانواده های در محاصره ادامه دارد.» قرار است، 19 اسفند، گفتگوی سیاسی طرفین (دولت سوریه و معارضین) در ژنو برگزار گردد تا ادامه طرح آتش بس مورد توافق و طرح انتخابات مجلس ملی سوریه و بعد از 18 ماه انتخابات ریاست جمهوری مورد گفتگو قرار گیرد. اگرچه با خبر اعتراض مسئول گروه های سیاسی معارضین که سعودی ها و ترکیه از آنها حمایت می کنند، نشست آینده مورد تردید قرار گرفته است.

دو گروه داعش و النصره که گروه های تروریستی نامیده شده اند، با هرگونه مذاکره سیاسی مخالفت دارند و خواهان ادامه جنگ در سوریه تا سرنگونی بشار اسد هستند. از ادامه آتش بس و مقابله نظامی با این دو گروه تروریستی، آنها در انزوا قرار گرفته اند و دیگر قدرت دیکته جنگ فراگیر در سوریه را ندارند. 

دولت های سعودی و ترکیه از چنین شرایطی نگرانند و طرح سعودی ها در شورای همکاری خلیج فارس برای نامیدن «حزب الله» در لبنان به «گروه تروریستی» ناشی از شکست در سوریه است. دولت سوریه می گوید، دو دولت عربستان و ترکیه در ایام آتش بس با چراغ سبز آمریکا به این دو گروه کمک های تدارکاتی نظامی و مالی می رسانند. 

دولت روسیه نیز به آمریکا هشدار می دهد که چنین سیاستی، بحران سوریه را تشدید می کند و طرح مصوب شورای امنیت سازمان ملل برای یافتن راه حل سیاسی برای پایان بخشیدن به جنگ در سوریه را به بن بست سوق می دهد. دیروز پوتین با صدراعظم آلمان، رئیس جمهور فرانسه و نخست وزیر انگلیس کنفرانس تلفنی درباره سوریه داشت. 

بسیاری از محافل سیاسی غرب آتش بس را در سوریه شکننده خوانده اند. دولت های غربی می دانند که پوتین با قدرت برتر در سوریه مانور می دهد. روسیه از سویی با تثبیت نظامی در سوریه، به خصوص با استقرار پایگاه بزرگ قدرتمند در این کشور و از سوی دیگر پیروزی های میدانی پی در پی، در عمل معادله جنگ را در سوریه تغییر داده است. پوتین هم در صحنه جنگ و هم در بخش سیاسی مدیریت تعیین کننده خود را نشان می دهد.

اوباما رئیس جمهوری آمریکا، می گوید، حتی اگر آتش بس در سوریه ادامه یابد و گفتگوهای سیاسی طرفین از طریق مدیریت سازمان ملل اجرا گردد، حداقل پنج سال طول خواهد کشید تا مرحله به مرحله طرح صلح در سوریه انجام پذیرد. اوباما در سال پایانی دوران هشت سال ریاست جمهوری آمریکا می خواهد تا با تعدیل بحران جنگ در سوریه و آرامش نسبی برای بازگشت آوارگان سوریه به کشور خود از یکسو، از امتیاز اجرای چنین سیاستی در انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا برای حزب خود «دموکرات» بهره گیری کند و از سوی دیگر رضایت کشورهای اروپایی که گرفتار بحران آوارگان شده اند را به دست آورد.

سران اتحادیه اروپا خواهان پایان هر چه سریع تر بحران سوریه اند. در حالی که سعودی ها، اردوغان و نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی، چندان از سیاست اوباما درباره سوریه رضایت ندارند. سعودی ها، اردوغان و نتانیاهو معتقدند تثبیت قدرت نظامی روسیه در سوریه بسیاری از معادلات سیاسی «ژئو پلیتیک»در خاورمیانه را دگرگون می سازد. ایران و حزب الله لبنان از این مسیر قدرت بلامنازع خواهند شد.

در این ماتریس سیاسی درباره سوریه، وزیر خارجه آمریکا طرح نظامی «بی» را اعلان کرده است که در صورت شکست آتش بس و گفتگوهای سیاسی به صورت جنگ مستقیم با ائتلاف عربستان و ترکیه و اسرائیل به اجرا در می آید. به عبارت دیگر، آمریکایی ها با طرح «بی» آن را تهاجم همه جانبه نظامی از پی شکست طرح «الف» آتش بس و مسیر گفتگو برای برگزاری انتخابات مجلس و ریاست جمهوری جدید در سوریه تا 18 ماه آینده معرفی کرده اند. دولت سعودی و اردوغان در ترکیه از هم اکنون خود را بازوهای اصلی و عمده اجرایی طرح «بی» معرفی کرده اند و رژیم صهیونیستی طرح بی را جنگی برای سلطه کامل برمنطقه و تثبیت ژئو پلیتیک خاورمیانه در راستای استراتژی سلطه خود ارزیابی می کند.

بسیاری از محافل سیاسی در غرب هشدار داده اند، اگر چه کشوری به نام سوریه بعد از5 سال جنگ چنان ویران شده است که «زمین سوخته» خوانده می شود، اما هنوز پتانسیل رویارویی نظامی دو قدرت عمده بین المللی روسیه و آمریکا از درون این بحران وجود دارد. طرح «بی» آمریکا طرحی هشدار دهنده است و بالقوه جنگی فراگیر را ترسیم می کند. در صورتی که به مرحله اجرا برسد جنگی بین المللی را رقم خواهد زد.

در سوریه از یک طرف با اجرای آتش بس و تلاش برای حل سیاسی بحران از طریق سازمان ملل روزنه صلح را نشان می دهد، اما با ارائه طرح نظامی «بی» از سوی آمریکا در صورت شکست طرح «الف» (آتش بس و گفتگوی سیاسی) سیمای جنگی فراگیر و بسیار خطرناک را برای سراسر خاورمیانه وعده می دهد. واقعیت این است، نه روسیه که اکنون در سوریه بر دریای مدیترانه مسلط شده است از مواضع خود عقب نشینی می کند و نه آمریکا (ناتو) دست از اوکراین بر می دارد که به قول پوتین، ناتو در همسایگی دیوار به دیوار سوریه و در فاصله 60 کیلومتری مسکو چادر نظامی زده است. 

ضرب المثل «ول کن تا ول کنم» تقابل آمریکا و روسیه را در سوریه گویا است! آینده خاورمیانه با نفت ارزان30 دلاری و دولت های اغلب فاسد و فاقد وجاهت مردمی در کشورهای منطقه، همچنان در دایره بحران و وحشت می چرخد.
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: