اعلان شرایط تازه دریافت وام مسکن و افزایش آن در کلان شهر تهران به 160 میلیون تومان برای خانه اولی ها، در روزنامه های صبح امروز مورد توجه قرار گرفت. بنا بر تحلیل های موجود، اعطای این وام می تواند سبب ساز رونق بازار مسکن و خروج این بازار از رکود شود.
این گزارش نگاهی به سرخط اصلی خبرها و همچنین نوشته های سرمقاله نویسان و نویسندگان روزنامه های امروز پنجشنبه 13 اسفند 1394 خورشیدی انداخته و مهم ترین موضوع های مورد توجه این روزنامه ها را بررسی کرده است.
*** رونق مسکن نزدیک است؟!
اعلان شرایط تازه وام مسکن بهانه ای شد تا روزنامه های چاپ امروز ضمن اطلاع رسانی در مورد این شرایط، نیم نگاهی به وضعیت بازار مسکن نیز داشته باشند. کارشناسان می گویند اعطای این وام باعث خروج بازار مسکن از رکود خواهد شد.
به گزارش روزنامه «تجارت»، شورای پول و اعتبار در جلسه یازدهم اسفندماه سال 94 با امکان اعطای تسهیلات مسکن از محل صندوق پس انداز مسکن یکم به زوجین خانه اولی بر روی یک پلاک ثبتی از 800، 600 و 400 میلیون رالت به ترتیب1600 میلیون رالا در شهر تهران (هریک از زوجین حداکثر 800 میلیون رال )، 1200 میلیون رالن در مراکز استان ها و شهرهای بالای 200هزار نفر (هریک از زوجین حداکثر600 میلیون رال ) و 800 میلیون رالث در سایر مناطق شهری (هریک از زوجین حداکثر 400 میلیون رالا) با رعایت حداکثر تسهیلات معادل 80 درصد ارزش ملک موافقت کرد.
تجارت نوشت: بر اساس تبصره این مصوبه اولویت استفاده از منابع اقساط وصولی طرح مسکن مهر جهت تکمیل واحدهای نیمه تمام طرح مزبور به قوت خود باقی است. این شورا تاکید کرده است در راستای کمک به ایجاد تعادل منابع و مصارف این حساب، تعیین بازه زمانی زوج های مشمول این مصوبه با اولویت زوج های جوان در اختیار بانک مسکن قرار گیرد، ضمن اینکه این بانک موظف شد نسبت به کاهش نرخ سود تسهیلات یاد شده (حداکثر 18.5 درصدی) متناسب با کاهش نرخ های سود مصوب شورای پول و اعتبار اقدام کند.
«پیام وام جدید مسکن به بازار» نیز عنوان نخست روزنامه «دنیای اقتصاد» بود که در گزارش آن می خوانیم: تصویب دو نوع تسهیلات جدید خرید مسکن برای بازار ملک سال 95، یک پیام روشن و مثبت خطاب به سرمایه گذاران ساختمانی مخابره کرد. براساس مصوبه شورای پول و اعتبار، برای زوج های جوان فاقد سابقه مالکیت (خانه اولی ها) در تهران، تسهیلات «160 میلیون تومانی» نیازمند سپرده گذاری و همچنین وام «100 میلیون تومانی» بدون سپرده، در نظر گرفته شده است که اولی به صورت سپرده گذاری در صندوق «یکم» و دومی از محل خرید «اوراق حق تقدم» به صورت آنی، در دسترس متقاضیان واجدشرایط قرار می گیرد.
«خانه اولی» ها متناسب با شرایط اقتصادی خود می توانند یکی از دو تسهیلات جدید را انتخاب کنند. هر کدام از این دو وام، ویژگی های متفاوت دارد؛ از جمله اینکه تسهیلات 160 میلیونی، با نرخ 14 درصد پرداخت می شود که به لحاظ سود اسمی، 5/ 4 واحد درصد ارزان تر از وام اوراق است. از طرفی، برای دریافت وام یکم، هر یک از زوجین باید 40 میلیون تومان برای یک سال، در صندوق سپرده گذاری کنند؛ اما در انتهای دوره پس انداز، با احتساب اصل سپرده، 240 میلیون اعتبار نقد در اختیار متقاضی قرار می گیرد. تسهیلات جدید نوعی تضمین برای سازنده ها از بابت پایان «رکود تقاضا» در بازار مسکن محسوب می شود که پیامد آن باعث تحریک به تکمیل ساختمان های نیمه کاره و ساخت و ساز جدید خواهد شد.
«تعادل» نیز تاثیر وام مسکن 160 میلیونی را بر بازار مسکن بررسی کرد. به نوشته این روزنامه، دریافت این تسهیلات شرایط خاص خود را دارد؛ به هر یک از زوجین نیمی از تسهیلات پیش بینی شده تعلق می گیرد و میزان آن نمی تواند از 80درصد قیمت مسکن بیشتر باشد. هر یک از زوجین برای دریافت تسهیلات 80میلیونی باید 40میلیون تومان در حساب پس انداز به مدت یک سال بلوکه کنند تا مجموعا بتوانند از 160میلیون تومان وام خرید مسکن استفاده کنند.» میزان سود این تسهیلات کمتر از 14درصد و اقساط آن را بین یک میلیون و 800هزار تا 2میلیون تومان پیش بینی می شود. حال یک سوال پیش می آید؛ آیا زوج های جوان مسکن اولی می توانند طی اقساط 144ماهه، اقساط 4میلیون تومانی این تسهیلات را پرداخت کنند؟
تعادل این پرسش را از «منصور غیبی» کارشناس حوزه مسکن می پرسد. جواب او قابل توجه است؛ اگرچه جامعه هدف این تسهیلات، یعنی زوج های جوان مسکن اولی توانایی استفاده از این تسهیلات را ندارند اما این اقدام دولت مثبت است و گامی است که در جهت نزدیک شدن به روش های جهانی کنترل بازار مسکن برداشته می شود. به گفته غیبی، در کشورهای پیشرفته، 70 تا 80 درصد ارزش ملک توسط دولت و از طریق تسهیلات اعتباری برای خریدار آن فراهم می شود. اعطای تسهیلات تا سقف 160میلیون تومان، اقدامی است که سیاست های حوزه مسکن در ایران را به سیاست های به روز بین المللی نزدیک می کند. البته در نظر غیبی، باید این واقعیت را در نظر گرفت که دولت در حال حاضر توانایی پرداخت تسهیلات بیشتر از این مقدار را ندارد. دولت از این تسهیلات سودی نمی برد. دلیل اینکه میزان آن افزایش نمی یابد یا سود آن کم نمی شود این است که منابع مالی محدود است. به هرحال، نمی توان کتمان کرد که بخش بزرگی از جامعه، توانایی استفاده از این تسهیلات را ندارند. این روزنامه همچنین در پایان نسبت به رونق در بازار مسکن ابراز امیدواری کرد.
در این میان روزنامه «تفاهم» در گزارشی به راهکارهای رونق گرفتن بازار مسکن اشاره کرد و از زبان یک کارشناس مسکن نوشت: نشانه های حرکت در بخش مسکن احتمالا در تیرماه سال آینده مشاهده خواهد شد. یکی از فاکتورهایی که طی دو سه ماه گذشته منجر به تحرک نسبی در بخش مسکن شد هیجانات ناشی از توافق هسته یی بود بود. البته این افزایش تقاضا فقط در بخش مسکن نبود بلکه در سایر بخش ها همچون بورس هم اتفاق افتاد و سپس با نزول مواجه شد. نوعی خوشبینی به شرایط پسابرجام در جامعه صورت گرفت و به همین دلیلی مردم به ریسک های اولیه دست زدند اما بعد متوجه شدند آن چه فکر می کردند با چیزی که عملا اتفاق می افتد در زمان با هم متفاوت است.
به گفته این کارشناس، در آینده ی نزدیک نمی توان به رونق مسکن امیدوار بود اما اگر برنامه های دولت در بخش های اقتصاد کلان از جمله صادرات نفت محقق شود می توان در تیرماه سال آینده نشانه هایی از رونق در بازار مسکن را مشاهده کرد.
*** رقابت های درون حزبی در آمریکا بر سر ورود به کاخ سفید
در ماه های باقی مانده تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، نامزدهای هر یک از حزب های جمهوریخواه و دموکرات می کوشند تا بیشترین رای را از آن خود کنند و به پیروزی برسند. برخی روزنامه های امروز به انتخابات آمریکا و وضعیت رقابت نامزدها توجه کردند.
روزنامه «ستاره صبح» با انتشار عکسی از «دونالد ترامپ» نامزد جمهوریخواه و «هیلاری کلینتون» نامزد دموکرات، به تازه ترین نتیجه های رای گیری در آمریکا پرداخت.
به گزارش این روزنامه، این 2 نامزد در صدر رقابت های انتخاباتی قرار دارند. دونالد ترامپ 64 ساله با توافق هسته ای ایران و 1+5 مخالف و به دنبال بیرون کردن مهاجران غیرقانونی در صورت پیروزی است.
ستاره صبح هیلاری کلینتون را نیز اینچنین توصیف کرد: هیلاری کلینتون 68 ساله، حمایت از به رسمیت شناختن کشور فلسطین، متهم کردن اوباما در کوتاهی برای جلوگیری از ظهور داعش در سوریه.
همچنین «آرمان» نیز سرمقاله امروز خود را به انتخابات آمریکا اختصاص داد و نوشت: نتیجه انتخابات آمریکا به عنوان یکی از کشورهای صاحب هژمونی در خاورمیانه تاثیر عمیقی می تواند در آینده این منطقه و حتی سیاست های اتخاذی نسبت به ایران داشته باشد. رقابت اصلی میان ترامپ و هیلاری کلینتون است. شخصیت و مواضع سیاسی کلینتون به عنوان کسی که روزی در مقام و جایگاه وزیر خارجه آمریکا به فعالیت می پرداخت، برای همگان روشن است. در مقابل درباره دونالد جان ترامپ و عملکرد وی در آینده آمریکا در صورت برد در انتخابات ریاست جمهوری این کشور نمی توان به درستی به قضاوت پرداخت؛ چراکه سوابق اجرایی روشنی در دستگاه دولتی ایالات متحده از وی وجود ندارد و همچنین او تاکنون در عمل مورد آزمایش قرار نگرفته و در صورت انتخاب برای نخستین بار وارد کار اجرایی در دستگاه دولتی ایالات متحده می شود. دونالد جان ترامپ ابرتاجر، نویسنده، سرمایه گذار و مجری تلویزیون آمریکایی است که البته برنامه های تلویزیونی وی بیشتر به شعار شباهت دارد.
در ادامه می خوانیم: گمان می رود که زیان ریاست جمهوری کلینتون از دونالد ترامپ کمتر خواهد بود. از سویی در صورت برد هر یک از این افراد با توجه به پیچیدگی وضعیت سوریه آنها نمی توانند تاثیر عمده ای در آینده سوریه بگذارند. اما در نهایت سیستم حکومتی در آمریکا می تواند در شرایط و آینده خاورمیانه و روابط با ایران و آینده سوریه اثر گذار باشد. در صورت برد هیلاری کلینتون باید مشاهده کرد که وزیر خارجه و دفاع وی چه کسانی هستند. به طور کل آمریکایی ها وحشت بسیار زیادی از داعش دارند اما با در نظر گرفتن این مساله که ترامپ و کلینتون هر یک روابط بسیار زیادی با رژیم صهیونیستی دارند خواهان ادامه وضع موجودند. به همین علت تصور نمی رود که تحول بزرگی در آینده سوریه رخ دهد. همچنین باید طی ماه هایی که تا تحول نهایی در ساختار دولتی و حکومتی ایالات متحده زمان باقی است باید همه افراد صاحب نظر و نفوذ در سوریه به نحوی با یکدیگر کنار آمده و تکالیفی را تعیین کنند تا دولت های بعدی در آمریکا و کشورهای دیگر به آن مکلف شوند.
*** عروس های عروسک به دست
ازدواج دختران در سن کودکی رخدادی است که طی سال های گذشته کمتر شاهد آن هستیم اما همچنان در برخی از شهرها و مناطق کودکانی عروسک به دست به خانه بختِ خود می روند. گزارش امروز «قانون» به واکاوی این موضوع می پردازد.
به نوشته قانون، در سال 90 اخباری که از هرمزگان رسید نشان می داد که در سه شهر این استان پنج نفر زیر 10 سال ازدواج کرده اند. این خبر از سوی مدیر کل ثبت احوال هرمزگان اعلام شد اما آن موقع هیچ اشاره ای به اینکه این کودکان در چه شرایطی قبول کرده اند وارد زندگی مشترک شوند، نکرد. این ازدوا ج ها در شهرستان هایی مانند بندرعباس، قشم و میناب به ثبت رسیده بود. اما این خبر فقط به تعداد ازدواج دختربچه زیر 10 سال ختم نمی شد و همین خبر نشان می داد که در همین استان 530 واقعه ازدواج کمتر از 14 سال نیز به ثبت رسیده است.
«حسین باهر» رفتار شناس، درباره چرایی این گونه اردواج ها در برخی از استان ها به قانون می گوید: فقر یکی از عوامل اصلی ازدواج دختران کم سن و سال با بزرگسالان است. در بسیاری از مواقع با وقوع فقر، والدین بودن دختران را هزینه و بار اضافی بر هزینه خانوار محسوب کرده و با ازدواج او نه تنها بار هزینه را می کاهند بلکه گاه با ازدواج دخترشان با افراد مسن تر می توانند به زندگی اقتصادی و اجتماعی دختر و حتی خودشان نیز سامان بهتری دهند. در این اجتماعات ازدواج برای خانواده دختر به نوعی امتیاز اقتصادی نیز محسوب می شود. بررسی ها نشان می دهد که ازدواج دختران در سنین کودکی در خانواده هایی که پدر معتاد، بیمار روانی، بیسواد یا کودک تک والد یا والد ناتنی داشته باشند و از لحاظ اقتصادی - اجتماعی در سطح پایینی باشند، بیشتر است.
این مدرس دانشگاه شهید بهشتی درباره راهکارهای جلوگیری از این مساله می گوید: گذشته از مشکلات جسمی و ناراحتی هایی که در روابط زناشویی به وجود می آید، مشکلات روحی عدیده ای برای آن ها پیش می آید که منجر به خودکشی و فرار از خانه می شود و در بهترین حالت آن باعث می شود آن دختر زندگی اش را در افسردگی ادامه می دهد. این ازدواج های آزاردهنده دخالت نهادهای فرهنگی و قضایی را می طلبد تا از این فجایع جلوگیری کنند. بعضی از این خانواده ها پرجمعیت هستند و گاهی 14 فرزند دارند و در مناطق هرمزگان برای رها شدن از هزینه شکم فرزندان خانواده خود این کار را انجام می دهند. شناسایی خانواده های پرجمعیت و حتی اعمال پیشگیری های اجباری برای جلوگیری موالید می تواند راهکار دیگری برای جلوگیری از این حوادث تلخ باشد.