رییس مرکز آمار ایران با اعلام اینکه رشد اقتصادی سال ۹۳ را اعلام نکردیم تا تشتت نشود، گفت: نرخ رشد اقتصادی ۶ ماهه نخست امسال حاکی از بحران نیست ولی رشد صنعت منفی است. طبق لایحه برنامه ششم هم آمار بانک مرکزی باید به تایید مرکز آمار برسد.
عادل آذر در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، در پاسخ به این سوال که وضعیت رکود حاکم بر اقتصاد ایران را چگونه ارزیابی میکنید؟ اظهار داشت: به عنوان رییس مرکز آمار باید با اعلام شاخص در این مورد صحبت کنم و فعلاً عدد نرخ رشد اقتصادی 6ماه نخست سال 94 در اختیار است.
وی افزود: همانطور که نرخ رشد اقتصادی 6 ماه نخست سال جاری قبلاً اعلام شد؛ عدد اولیه یک درصد بود که تقریبا در حال نهایی شدن است. رشد در بخش صنعت منفی 1.2 بود که برای جمع بندی باید منتظر بمانیم که در 6 ماه دوم امسال چه اتفاقی رخ خواهد داد.
رئیس مرکز آمار ایران، با بیان اینکه در حال حاضر نمیتوانم اظهارنظری در خصوص وضعیت اقتصادی کشور داشته باشم، گفت: بیشتر موضوع رکود مربوط به صاحبان صنایع و صنعت است و در 6 ماه نخست امسال در بخش کشاورزی رشد خوبی در حدود 6 درصد شاهد بودیم و در بخش خدمات هم رشد مثبت بود، اما در بخش صنعت شاهد رشد منفی بودیم.
آذر ادامه داد: باید منتظر بمانیم تا ببینیم وضعیت اقتصادی در 6 ماه دوم سال چه خواهد شد، البته تحلیلهای کارشناسان و صاحبان صنایع هم در جای خود ارزشمند است، اما ملاک ما برای تحلیل وضعیت عددها هستند و منتظر هستیم تا نرخ رشد اقتصاد 6 ماه دوم سال هم نهایی شود که آن را علام خواهیم کرد و میتوان با توجه به آن نظر داد.
وی در پاسخ به این سوال که چندی قبل 4 وزیر دولت در نامهای به رییس جهمور اعلام کردند این رکود در حال تبدیل شدن به بحران است و همه صاحب نظران و نمایندگان مجلس هم بر این موضوع تاکید میکنند، گفت: چون رییس مرکز آمار ایران هستم باید با عددهای واقعی صحبت کنم که عدد نرخ رشد اقتصادی 6 ماه امسال این موضوع را نشان نمیدهد و نمیگوید، البته باید منتظر بمانیم و ببینیم نرخ رشد اقتصاد سال چه عددی خواهد شد.
رییس مرکز آمار ایران در پاسخ به این سوال که چرا نرخ رشد اقتصادی سال 93 را اعلام نکردید در حالی که بانک مرکزی آن را مثبت 3درصد اعلام کرد و رئیس جمهور هم به آن استناد کردند، و اینکه عدد بانک مرکزی را تایید میکنید؟ بیان کرد: واقعیت این است، برای اینکه تشتت در مردم ایجاد نکنیم، آن را اعلام نکردیم.
آذر افزود: واقعیت این بود که بانک مرکزی نرخ رشد اقتصاد سال93 را زودتر از ما تولید کرد و توسط رئیس جمهور و سخنگوی دولت عدد آن اعلام شد و چون عددی که ما به دست آورده بودیم به عدد بانک مرکزی نزدیک بود، دیگر نرخ رشد اقتصادی که به دستآورده بودیم را اعلام نکردیم.
وی اضافه کرد: دولت به ما دستور داد که به عنوان مرجع رسمی آمار، از آن زمان به بعد هم نرخ تورم و هم نرخ رشد اقتصادی را اعلام کنیم که مرکز آمار این اقدام را انجام داد و نرخ رشد 6 ماهه 94 را اعلام کردیم و نرخ تورم را هم ماهانه بر روی پایگاه اطلاع رسانی مرکز منتشر میکنیم.
رئیس مرکز آمار ایران در پاسخ به این سوال که عدد نرخ رشد اقتصادی سال گذشته چند است، گفت: نرخ رشد اقتصادی که به دست آوریم مثبت است و در حدود همان عدد و نرخی است که بانک مرکزی اعلام کرد، البته مرکز آمار هم نرخ رشد اقتصادی امسال را اعلام خواهد کرد.
مرکز آمار در برنامه ششم مرکز رسمی اعلام آمار است/ آمار بانک مرکزی باید توسط مرکز آمار تایید شود
عادل آذر در مورد اینکه در لایحه برنامه ششم پیشنهاد شده که بانک مرکزی هم به عنوان مرجع رسمی آمار تعیین شود، گفت: نه؛ اینگونه نیست و فقط بحث آمارهای تخصصی است. براساس بند الف ماده 54 لایحه مرجع رسمی تهیه، اعلام و انتشار آمارهای رسمی کشور مثل نرخ تورم، رشد اقتصادی، بیکاری و... مرکز آمار ایران است.
وی تصریح کرد: در بند ج ماده 54 آورده شده است که دستگاههای تخصصی، میتوانند آمارهای تخصصی خود را با نظارت مرکز آمار ایران تهیه و منتشر کنند، البته دستگاههای تخصصی باید استانداردهای مصوب شورای عالی آمار که دبیرخانه آن مرکز آمار ایران است، را رعایت کنند.
رییس مرکز آمار با تاکید بر اینکه دستگاههای تخصصی میتوانند آمارهای تخصصی را به عنوان آمار رسمی اعلام کنند، اظهار داشت: این موضوع مطلوب ما هم است و بانک مرکزی میتواند آمارهای پولی و بانکی، نقدینگی و هر آمار دیگر از جمله واردات و صادرات را اعلام کند، اما باید چارچوب و ضوابط شورای عالی آمار و تعاریف و مفاهیم مرکز آمار را رعایت کنند.
عادل آذر گفت: دستگاههای تخصصی مانند بانک مرکزی، وزارت بهداشت و درمان، وزارت راه و شهر سازی، سازمان بهزیستی و... میتوانند آمارهای تخصصی را اعلام کند، اما باید چارچوب، ضوابط و فهرستهای نظارتی ما را رعایت کنند و مرکز آمار هم بر آمار آنها مُهر تایید بزند.