یک دکترای اقتصاد گفت: نگرانی دلالان از انجام توافق هستهای به خاطر سود خودشان است.
دکتر مسعود سعادتمهر در گفتوگو با ایسنا، افزود: وقتی این توافق به صورت کامل صورت بگیرد هر شرکتی محصولات خود را در فروشگاههای خود به فروش میرساند و این وسط سودی به واسطهها نخواهد رسید.
وی افزود: در حال حاضر یکی از مهمترین بخشهای سودآور ایران، واسطهگری و دلالی است؛ خرید و فروشها بدون انجام کار جدید روی تولید بسیار سودآور شده و از این جهت بیشتر سرمایهها به جای اینکه به تولید کالا منجر شوند به بخش واسطه و دلالی میرسد.
سعادتمهر با بیان اینکه با حضور دلالان سود تولید کننده بسیار پایینتر از سود واسطهها میشود، اضافه کرد: این قضیه انگیزه تولید را کاهش میدهد و منجر به کنارهگیری تولیدکنندگان از عرصههای رقابتی میشود.
این مدرس دانشگاههای لرستان اظهار کرد: دلالیسم( در حالت عمدهفروشی) و بقالیسم(در حالت خردهفروشی) چرخه تولید و اقتصاد کشور را به هم ریخته و آن را مریض کرده است. البته باید به این نکته نیز توجه کرد که ارائه خدمات فروش توسط برخی از واسطهها رفاه خریداران را افزایش داده است.
سعادتمهر با اشاره به نگرانی دلالان از توافقات هستهای، اظهار کرد: توافق هستهای یک معامله با دنیای خارج و به تعبیر دکتر ظریف یک توافق متوازن است که در ازای از دست دادن یک سری چیزها، گزینههای دیگری را به دست خواهیم آورد. با انجام این مهم، وجهه ایران در جامعه جهانی بهتر شده و امنیت سرمایهگذاران در اقتصاد ایران حاکم میشود و نهایتاً اقتصاد و اشتغال رونق مییابد.
این دکترای اقتصاد تصریح کرد: دستهای از دلالان واقعگرا و دسته دیگر غیرواقعگرا هستند؛ واسطههای واقعگرا تصور میکنند چیزهایی را که از دست دادهایم بسیار بیشتر از دستاوردهای توافق است و این قضیه سبب نگرانی آنها شده است. دلالان غیرواقعگرا جدای از منافع و معایب توافق هستهای و در سایه نگاه حزبی و سیاسی به این توافق، آن را به ضرر خود و حزبی که به آن وابسته هستند میدانند و از همین رو منتقد هستند.
وی خاطرنشان کرد: با انجام توافق هستهای نقش واسطهها در خرید و فروش کالاها به خصوص کالاهای خارجی که به کشور وارد میشود کمتر خواهد شد.